web statistics

Banka çalışanlarının en çok okuduğu yazılarımız


2007 yılından bu yana devam eden yayın hayatımızda, sitemize nihai tüketicilerin yanısıra banka kaynaklı da oldukça fazla ziyaret aldık. Bu ziyaretçilerin bazıları çalıştıkları kurumlara veya rakiplere ait ürün, hizmet ve haberlerle ilgili inceleme ve yorumları okumak için gelirken, bazıları da temel bankacılık kavram ve terimlerini araştırırken bizi buldular. İşte bankacı okurlarımızın en çok ziyaret ettikleri makalelerimiz:

Bono nedir ? Yatırım bonosu nedir?

2010 yılında mevduat faizlerinin gerilemeye başladığı ortamda, alternatif getiri sunmak için bankaların bono çıkarmak amacıyla SPK’ya başvurmalarının ardından, banka bono ve tahvil halka arzlarıyla karşılaşmaya başladık. Daha önce sadece yatırım bankaları tarafından çıkartılan bonoların mevduat bankaları tarafından da çıkartılmaya başlamasıyla, bankacılar da özel banka bonosu ve tahvilleri hakkında bilgi almak için bizi ziyaret etmeye başladılar.

Sendikasyon kredisi nedir?

Bankacılıkta çok sık duyulmasına rağmen, çoğu bankacı tarafından merak edilen bir terimdir “sendikasyon kredisi”. Burada en büyük sorun isimden kaynaklanıyor. Orijinal literatürde “syndicated loan” olarak geçen bu ürün, bankaların kaynak bulmak amacıyla sık sık başvurdukları bir araç. Dönem dönem bu kredinin tutarına bağlı olarak bankanın uluslararası kredibilitesini öne çıkarmak için bununla ilgili basın duyurusu bile yapabiliyorlar. Aslına bakarsanız sendikasyon kredisinin bizim bildiğimiz anlamda sendikalarla hiçbir işi yoktur.

Libor nedir?

Libor uluslararası bir bankacılık fiyatlama standardıdır. Bireysel bankacılıkta veya kitle bankacılığında yerel müşterilere hizmet veriyorsanız karşınıza çok sık çıkmaz. Ancak büyük ve orta ölçekli işletme bankacılığı, özel bankacılık veya varlık yönetimi gibi bir branşa geçiş yaptığınızda bu terimi öğrenmeniz gerekir.

Sale and Leaseback nedir_

Leasing’deki KDV oranlarında %1’lik istisna ortadan kalkınca, ülkemizdeki leasing firmaları da küçüldü ve bağlı bulundukları bankaların cebine giriverdiler. Artık yola küçük iştirakler olarak devam ediyorlar. Çok yaygın olmayan bir leasing yöntemi olan Sale & Leaseback yazımız da bu nedenle sık sık bankalar üzerinden ziyaretçi alıyor.

Bileşik faiz formülü

bankacilarGünümüzde bilgisayarlar, akıllı hesap makineleri ve telefonlar sayesinde birçok karmaşık hesaplamayı kafalarımızı yormadan yapıyoruz. Faiz hesabı da bunlardan biri, ancak ne zaman SPK lisanslama zamanı yaklaşır, o zaman bileşik faiz formülüne ve basit faizden bileşik faiz hesaplama formülüne olan talep gözle görülür bir şekilde artar. Bankacı dediğinizde “faiz hesabını bilir” diye düşünürsünüz değil mi? Maalesef her bankacı değil. Teknolojiye büyük yatırım yapan bankalar, gelişmiş sistemler sayesinde bileşik faiz hesabını bilmeyen birini de pekala istihdam edebiliyorlar.

Bankalarda idari takip nedir?

İdari takip her banka tarafından uygulanan bir yöntem değil. Bu yüzden daha önce çalıştığı bankada bu uygulama olmayan birisi, yeni başladığı bankada bu süreci görünce gayri ihtiyari internette araştırma yapıp sitemize geliyor. İdari takip ile kanuni takip arasındaki farkı açıkladığımız bu makale de, bankacılar tarafından hatırı sayılır sayıda ziyaret alan makalelerin arasında yer alıyor.

Sukuk (kira sertifikaları) nedir?

2008 yılında başlayan ve devam eden global kriz nedeniyle Avrupa ve Amerika merkezli kaynaklar yerine körfez sermayesine yönelen her ülkede olduğu gibi, ülkemizde de islami bankacılık prensiplerine uygun borçlanma araçlarına ilgi artı. İslami bankacılık uygulamaları arasında yer alan bir borçlanma aracı olan sukuk hakkında bilgi almak isteyen birçok bankacı, bu makalemizi ziyaret ediyor.

Kredi kartı faizi

Ziyaretçilerimiz ağırlıklı olarak kredi kartı ile ilgili sorularına yanıt almak üzere bize geliyorlar. Yine aynı konuya özel bazı detaylar için gelen bankacıların sayısı hiç de az değil. Kredi kartı faiz hesabı hiç şüphesiz bankacıların bizi en çok ziyaret ettiği konuların başında geliyor. Halihazırda kullandıkları kredi kartı paket programları bu işi toplu olarak yaptığı için, zaman zaman hesabın nasıl yapıldığını hatırlamak amacıyla sitemizi ziyaret ediyorlar.

Acquirer

Özellikle Bonus ve Worldcard lisanslı olarak diğer bankalar tarafından kullanılmaya başladıktan sonra, Acquirer kavramı orta ve küçük ölçekli bankaların gündemindeki önceliğini yitirdi. Ancak özellikle kobi ve ticari bankacılık sektöründe faaliyetlerine ağırlık vermelerinin ardından, aynı bankalar tekrar acquirer hizmetlerine önem vermeye başladılar ve zamanla çalışanlar içinde know how olarak erozyona uğrayan üye işyeri bacağının temel terimleri arasına acquirer tekrar girdi.

Dain-i mürtehin şerhi nedir?

Tamamen sigortacılık ile ilgili olan bu terime bankacıların bu kadar ilgi duymasının en büyük sebebi, bankaların sattığı kredilerle beraber müşterilerine yaptıkları konut veya araç sigortaları. Dain-i mürtein, okuduğunuzda kendi anlamını ortaya çıkartacak bir kelime olmadığı için bankacıların kredi sattıktan sonra sık sık hakkında google’da arama yaptıkları terimler arasında yer alır.

Menkul kıymetleştirme

SPK lisanslama döneminin yaklaşmasıyla ziyaret alan bir başka makaledir. Menkul kıymetleştirme basit olarak olarak kurumların geniş kitlelere borçlanmasına imkan veren borçlanan kesimlerin haklarını korumaya yönelik bir standartlaştırma sürecidir. SPK sınavına çalışanlar detayları buradan okuyabilirler.

Bireysel emeklilik stopaj iade sorgulama

Hemen her bankanın bir emeklilik şirketi ile işbirliği oluyor. Hal böyleyken bireysel emeklilik sistemine üye çalışan sayısının en fazla olduğu sektörler arasında bankacılığın olması kaçınılmaz. Garanti Emeklilik Garanti çalışanlarına, AvivaSa Akbank grubuna, Anadolu Emeklilik İş Bankası ve çalışanlarına zamanında giriş aidatı ertelenmiş, yönetim gideri sıfır veya oldukça düşük poliçeleri sattılar. Tabi bireysel emeklilik herkesin harcı değil. Daha geçen yıla kadar düşünmeden para biriktirdim diye girip, bir iki sene sonra çıkmaya kalktığınızda ciddi bir stopaj kesiliyordu. Bankacılık sektöründe bu durumdan mağdur olup Eylül 2012 tarihinden sonra söz konusu BES Stopaj iadeleri için başvuranların sayısı hiç de az değil. Ancak ödemeler çok yavaş ilerliyor. Bu sebepten dolayı da stopaj iade dilekçelerinin durumunu sorgulamak isteyen ve sitemize gelen bankacı sayısı her geçen gün artarak devam ediyor.