web statistics

Kira Sertifikaları veya Sukuk Nedir? Nasıl Çalışır?


Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre yurtdışına ihraç edilecek kira sertifikalarına (sukuk) uygulanan stopaj oranı 5 yıl ve üzeri vadeli ihraçlar için sıfıra indirildi. Bu değişiklikle özellikle katılım bankaları tarafından kullanılacak sukuk ve klasik banka bonoları arasındaki bulunan farklılık sona ermiş oldu.

Yapılan değişiklikle birlikte bonolar ve sukuklara uygulanacak vergi oranları vadelerine göre aşağıdaki gibi oldu.

– 1 yıldan uzun vadeli %10
– 1 ve 3 yıl arası %7
– 3 ile 5 yıl arası %3
– 5 yıl ve üzeri %0

Sukuk veya kira sertifikaları özellikle birikimlerine faizsiz getiri imkanı arayan profildeki yatırımcılara hitap ediyor. Burada sıfırlanan stopaj yukarıdaki tanımlardan da anlayacağınız gibi yerli yatırımcıdan çok yurt dışından gelecek büyük körfez kaynaklı yatırımcıların avantajına bir gelişme. Ancak biz bu haberden ziyade konusu geçmişken sukuk veya kira sertifikaları uygulamasının nasıl çalıştığını paylaşmak istedik.

Kira sertifikaları ya da sukuk, Özel Amaçlı Şirketler (special purpose vehicle, SPV) aracılığı ile ihraç edilen menkul kıymetlerdir. Varlığa sahip olan ana şirket (örnek olarak katılım bankası) özel amaçlı bir şirket kurar, buna Varlık Kiralama Şirketi denir. Söz konusu varlıklar bu varlık kiralama şirketine aktarılır.

Ana şirket daha sonra bu varlıkları geri kiralar, böylece varlık kiralama şirketinden nakit yaratmış olur. Daha sonra da bu varlıklar için kira öder. Varlık kiralama şirketi bu varlıklar için ödemeyi kira sertifikasından elde ettiği gelirle yapar. Varlık kiralama şirketi ana şirketten gelen kira geliriyle sukuku satın alan yatırımcılara ödeme yapar.