web statistics

BES stopaj iadesi ödemeleri ağır aksak devam ediyor


Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 10 ay geçmesine rağmen BES’ten ayrılan tüketicilerin sadece %10’ununa iade işlemi yaptı. Bu kötü performansın en önemli nedeni, ayrılan müşterilerinden stopaj kesintisi yapan BES şirketlerinin bu işlemleri çok ilkel yöntemlerle yapmış olmaları. Daha sonra bu iadelerin yapılması söz konusu olduğunda, bu BES şirketleri tarafından geriye dönük kayıtların derlenerek iletilmesi sorun oldu.

Buna ek olarak bir de Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı‘nın süreci devam eden rutin işleriyle paralel bir şekilde yönetmesi, gecikmenin daha da sarkmasına sebep oldu. Kurumların ve hak sahiplerinin bilgi taleplerinin iade sürecini yavaşlatan sebeplerden olduğu vurgulandı, ancak bu taleplerin tek nedeni iadelerin halen %10’unun tamamlanmış ve bu konuda düzenli bir bilgilendirme yapılmamış olması. Ayrıca mahkeme kararıyla yasal olmadığı tescil edilmiş bu uygulamaya devam edip, 2007 yılından önce ayrılanların zaman aşımı bahanesiyle mağduriyetlerinin giderilmemesi de ayrı olarak değerlendirilmesi gereken bir durumdu.

stopaj iadesiİadeler yıl sonuna kadar tamamlanacak mı?

BES’ten ayrılanlara yapılan stopaj iadeleriyle ilgili olarak işlemleri devam eden 331 bin 717 başvurunun daha hızlı bir şekilde sonuçlandırması amacıyla, günlük 1500 olan işlem sayısının ilave personelle iki katına  çıkarılarak, başvuru son tarihi olan 29 Ağustos’a kadar yapılan başvurularla birlikte tüm iade işlemlerinin yıl sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiği bildirildi. 1500 personelle yaklaşık 6 ayda 37 bin civarında ödeme tamamlandığını düşünürseniz, bu kapasite iki katına çıkartıldığında kalan 6 ayda 331 bin başvurunun tamamlanması bize mümkün gelmiyor.

Bes stopaj iadesi sorgulama ekranları için bu yazımıza göz atabilirsiniz.