web statistics

İdari Takip Nedir ? Kanuni Takip ile Farkları


Bazı okuyucularımızdan gelen taleplere istinaden idari takibin tanımı ve kanun takip ile farkı hakkında kısa bir bilgilendirme yapmak istedik.

Bir kredi veya kredi kartı borcu ödemesi 90 gün geciktikten sonra yasal bir zorunluluk olarak ödeme planından koparılır. Bu noktadan sonra müşterinin, sözleşmede önceden karşılıklı olarak mütabık kalınan şartları yerine getirmeyeceği kabul edilir. Borçluya ihtar çekilir ve 7 gün içinde tüm borcun ödenmesi istenir. Daha önce sizlere bahsettiğimiz muacceliyet söz konusu olur. Bu süre sonunda borçlunun kendisine tebliğ edildiği şekilde ödeme yapmaması durumunda, alacaklı kurum belirli bir süre avukata devretmeden yani icra işlemleri başlatılmadan önce idari takip aşamasında takibat yapar. Bu takibat kurumun tahsilat ekiplerince aramalar ile yapılır ve müşteri yeniden bir ödeme planına bağlanmaya çalışılır.

Burada önemli bir konu da faiz uygulamasında artık temerrüt faizinin işliyor olmasıdır. Borçlu yeni ödeme planına göre de ödemelerini düzgün gerçekleştirmezse, artık kanuni takip aşamasına geçilir ve icra takibi başlar.

Gördüğünüz gibi idari takip aslında bankalar tarafından geliştirilmiş 90 günden fazla gecikmiş alacakları direkt kanuni takip sürecine almak yerine tebligat yapıldıktan sonra temmerüt faizini devreye alarak borcu yeni bir ödeme planına alma sürecidir. İdari takip süreci sadece belli başlı bankalar tarafından uygulanmaktadır. Her bankada idari takip süreci olmaz, bazı bankalar 90 gün sonunda direk yasal takibat başlatır.

İdari takip sürecinde bilinmesi gereken önemli bir başka konu ise idari takibe uğrayan borçluların gecikme durumlarının KKB kayıtlarında yer almasıdır. Aynı kanuni takibe uğrayan borçlular gibi idari takibe uğrayan borçluların da başka kurumlar ile tekrar bir kredi ilişkisi kurmaya çalıştıklarında bu durumları nedeniyle kredi taleplerinin red edilme olasılıkları artar.

“İdari Takip Nedir ? Kanuni Takip ile Farkları” üzerine 3 yorum

  1. ben böyle akbank ın tüm sosyal vailayatlarımı kısıklıyonuz hey siz borcumnu ödedigim taktirde 5 yıl gectigi taktirde kredi hayla cekemiyorum neden neden gerekirse en kısa zamanda mahkemeye tüketici mahkemelere vercem akbank ı hadi baKALIM

  2. krdei kartım teknik takibe uğradı borcunu ödedim tekrar kullanabilir miyim aynı krdei kartını(maximum iş bankası)

  3. bnm 230 tl için idari takibe yolladı hcbs bişeler önerirmisiniz napmalıyım ? 0537-872-74-60

Yorumlar kapalı.