web statistics

Yapı Kredi Taksitçi Kart Başvurusu Yapmadan Önce…


Kredi kartı kullanan tüketicilerin en çok şikayet ettiği konuların başında yer alan (sözde ücretsiz) kredi kartı Fix card ve ona yakın tarihlerde lansmanı yapılarak yenilenen Flexi Card’ı yazılarımızı takip edenler hatırlayacaktır. Kredi kartı kullanımıyla ilgili olarak tüketicilerden gelen reaksiyonları değerlendirerek buna uygun ürün geliştiren bankaların arasına Yapı Kredi de Taksitçi Kart ile katıldı.

BKM tarafından düzenli olarak yaptırılan ve basın bültenleri aracılığıyla sonuçları açıklanan Kart Monitör adında bir yayını mevcut. Bu çalışma, BKM üzerinden geçen kredi kartı cirosu, bankaların dönemsel olarak BKM’yle paylaştıkları bilgiler ve kredi kartı kullanıcılarıyla yapılan anketlerin bir arada analiz edilmesiyle ortaya çıkıyor. BKM hemen her sene -bu araştırmalarda çıkan sonuçlar aynı olmakla birlikte- raporu farklı bir anlatımla sunarak yeni bir bilgi ortaya çıkarılmış izlenimi yaratmaya çalışır. Mesela kredi kartlarıyla taksitli alışveriş özelliği TuketiciFinansman.net’i hayata geçirdiğimiz tarihten beri, kredi kartlarıyla ilgili en faydalı özellik olarak liderlik koltuğunu kimseye kaptırmış değil. Öyle ki kredi kartı taksit özelliği veya taksit sayısı birçok tüketicinin kasada hangi kartı kullanacağına karar vermesinde en önemli etken olarak dikkat çekiyor. Birçok tüketici alışveriş yaptığı mağazada en fazla taksit veya avantaj imkanını hangi kredi kartının sunduğunu sormayı alışkanlık haline getirmiş durumda.

Yapı Kredi de bu tercihi dikkate alıp Taksitçi Kart ile kart sahiplerine alışveriş yapılan mağaza Yapı Kredi üye işyeri olsun olmasın, 3 taksit avantajı sunmaya başlıyor. Tabii bu hizmeti alabilmek için bazı şartların oluşması gerek. Öncelikle Yapı Kredi üye işyeri olmayan mağazalarda 3 taksit imkanından faydalanabilmek için alışveriş tutarının 100 TL ve üzerinde olması gerekiyor.

Alışveriş yapılan mağazanın Yapı Kredi üye işyeri ağına bağlı olması durumunda Taksitçi Kart sahipleri halihazırda verilen taksit imkanının üzerine ilave 3 taksit imkanı sağlıyor. 100 TL’nin altında yer alan harcamalarda ise üye işyerinin yapmış olduğu şartlarla işlem gerçekleşiyor.

Kredi kartıyla taksitli alışveriş imkanı yaygın üye işyeri ağını gerektirir. Peşin yapılan alışverişlere bir bedel karşılığında taksit imkanı sağlamak ilk olarak Yapı Kredi tarafından sağlanan bir imkan değil. Aslına bakarsanız bu konuda öncülüğü Citibank’ın yaptığını çok net hatırlıyoruz. Kredi kartlarında acquirer bacağına girmeyi tercih etmeyen Citibank taksit özelliği nedeniyle ciro kaybetmeye başladığında müşterilerine benzer bir alternatifi yıllar önce sunmaya başlamıştı. Birçok banka tarafından bu özelliğin dönem dönem müşterilere SMS yoluyla veya kampanyalarla teklif edildiğine de rastladık. Üye işyeri olan mağazalarda ilave ek taksit özelliği de yine bilinen bir uygulama. Garanti, Yapı Kredi, Akbank veya İş Bankası hatta bazı durumlarda Finansbank gibi yaygın üye işyeri olan kredi kartlarından birine sahipseniz ve size yapılan kredi kartlarıyla ilgili teklif veya kampanyalara biraz kafa yorduysanız, ortada yeni bir buluş olmadığını görebilirsiniz.

Taksitçi Kart’la Yapı Kredi tarafından burada yapılan şey, aktif bir kredi kartı kullanıcısına sene içinde dönem dönem sunulan taksitle ilgili teklif ve kampanyalara alışveriş tutarlarını belli bir miktarın üzerinde tutmaları durumunda sene içinde süreklilik sağlamak, tabii bir bedel karşılığında.

Yapi Kredi Taksitci KartTaksit imkanından faydalanabilmek için ayrıca bir işlem ücreti ödemek gerekiyor. Bu işin maliyeti hakkında Yapı Kredi tarafından yapılan açıklamalara göre; Yapı Kredi Taksitçi Kart ile yapılan her bir 100-249 TL arası işlem için 3 taksit imkanı Taksitçi Kart sahibi tüketiciye 5.99 TL’ye (yüzde 5 BSMV ve yüzde 15 KKDF dahil) malolacak. 250 TL ve üzerinde gerçekleşen işlemler için ise maliyet işlem tutarının yüzde 2,5’i (yüzde 5 BSMV ve yüzde 15 KKDF dahil) oranında bir tutar olacak. İşlem ücreti ve buna bağlı KKDF ve BSMV’nin tamamı, ilk taksitle birlikte hesap özetinize yansıtılıyor. Kartın taksit özelliğinin geçerli olduğu sektörler ve işlem tutar aralıklarının Yapı Kredi tarafından tek taraflı değiştirilebileceğini de unutmamak lazım. Değişiklik yapıldığında bu husus, başta hesap ekstreniz olmak üzere sair yöntemlerle bildirilecek. İşte size kredi kartı ekstrelerinizi düzenli olarak incelemeniz için güzel bir sebep.

Standart World ve Adios özelliği olan Sabiha Gökçen vale parking hizmetinde yüzde 50 indirim, shuttle ve araç kiralama hizmetleri Taksitçi Kart sahiplerine sunulan ek hizmetler olarak dikkat çekiyor. Ancak Lounge kullanımı söz konusu değil. Taksite meraklı olanların havalanı Lounge’larıyla işi olmaz diye düşünmüş olsa gerek.

Yine bir ek hizmet olarak sunulan kredi kartı ödeme güvencesi var. Her ay kredi kartınızla yaptığınız harcama tutarının yüzde 1’i kadar prim ödeyip öngördüğünüz risk gerçekleştiğinde priminizin karşılığını alıp alamayacağınızın belli olmadığı bir alışverişe girmek isterseniz biz size mani olmayalım. Kredi kartı ödeme güvencesi teminatları maalesef ülkemizde kredi kartı hizmeti veren bankaların gruplarında bulunan veya anlaşmalı olduğu sigorta şirketlerine kolay prim kazandırma karşılığında acente komisyonu alma imkanı sağlayan bir gelir kapısı olmuş durumda. Bu konuda kaleme aldığımız Garanti Emeklilik Gelir ve Kredi Kartı Ödeme Güvencesi yazımız buna güzel bir örnek.

Ürünle ilgili önerimize geçmeden önce kredi kartı ile taksitli alışverişlerde hatırlatmak istediğimiz birkaç nokta var. Her ne kadar taksit özelliği kredi kartlarında tüketicinin en sevdiği özellik olarak her sene öne çıksa da, taksitli alışveriş her zaman doğru alışveriş olmayabiliyor. Öncelikle taksitli alışveriş yaptığınızda alışveriş tutarının tamamı kredi kartı limitinizden düşecektir. Söz konusu limit her ödediğiniz taksitle serbest kalacaktır. Yani taksite çok yüklenmeniz durumunda kredi kartı limitinizi kolayca doldurabilirsiniz. Ayrıca taksite çok fazla yüklendiğinizde bankalara karşı pazarlık gücünüzü kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bankaya karşı bir kredi kartı sahibinin en büyük kozu kartını kapatabilmesidir. Bekleyen taksit tutarınızın yüksek olması durumunda kartınızı kapatmak istediğinizde banka bu yüklü bakiyenin hepsini ödemenizi talep edecektir. Bu da bankaya karşı elinizi zorlayacaktır. Çok fazla taksitli alışverişe başvurmak limitinizi dolduracağı gibi her dönem sonunda ödemeniz gereken tutarı da şişirecektir. Unutmayın, kredi kartı kullanımında esas, kredi kartı hesap özetinde yer alan dönem borcunu mümkün olduğu az tutmaktır. Toplam kredi kartı harcamalarınız net gelirinizin (düzenli ödemeler ve tasarruf miktarı düşüldükten sonra) yüzde 60’ını aşıyorsa, bunu borcunuzu döndürmekte yakın zamanda zorluk çekebileceğinizin işareti olarak yorumlamalısınız.

Müşterilerin kredi kartı ile geri dönüşlerine baktığımızda kart ücreti istemediklerini, ancak taksit sayısı ve onun ardından puan kazanımlarının arttırılmasını istediklerini görüyoruz. Finansbank’un Fix Card’ına olan talep, kredi kartı veren bankaların yeni ürün tasarımlarının bu yöne hitap edeceğini gösteriyor. Yapı Kredi Taksitçi kart ile birkaç sene sonra kredi kartlarında standart bir özellik olacak ilave taksit imkanına biraz daha erken kavuşmuş olursunuz. Halihazırda bir Yapı Kredi kredi kartınız, Bonus veya Axess kredi kartınız yoksa bu ürün size hitap edecektir. Aksi halde pek de eksikliğini hissetmezsiniz.

Yapı Kredi Taksitçi Kart hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Turkcell abonesiyseniz “taksitci” yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra TC Kimlik Numaranızı girip 4421’e kısa mesaj göndererek ön başvuruda bulunabilirsiniz. Şubeden yapacağınız başvurularda ise taksitçi kart başvuru formunun doldurulması, kimlik ve gelir belgeleri fotokopilerinin eklenerek herhangi bir Yapı Kredi Şubesi’ne teslim edilmesi gerekiyor.

“Yapı Kredi Taksitçi Kart Başvurusu Yapmadan Önce…” üzerine bir yorum

Yorumlar kapalı.