web statistics

Çalışma hayatına yeni başlayanlar için banka seçimi


Üniversitelerde finallerin tamamlanmasının ardından haziran ayından itibaren mezuniyeti garantileyenler iş aramaya başlayacak. İş bulup çalışma hayatına adım atan gençlerin dikkat etmeleri gereken önemli bie konu da doğru banka ve bankacılık ürünlerini seçebilmek. Burada yapılacak yanlış seçimler gerek sosyal, gerekse profesyonel hayatınızda direkt etkiler yaratabilir. Bu yüzden bankanızı seçmeden önce ve seçim sırasında dikkat etmeniz gereken konular hakkında yardımcı olacak bir kaç ipucunu sizlerle paylaşmak istedik.

Bankacılık ihtiyaçlarınızı belirleyin ve önceliklendirin

İş hayatına başlar başlamaz ihtiyacınız olan temel bankacılık ürünlerini bilmenizde fayda var. Öncelikle bir maaş hesabı açmanız gerekecektir. Bazı işyerleri bu seçimi size bırakırken, bazıları anlaşmalı oldukları bankalara yönlendireceklerdir. Orta ölçekli bir işletmede maaşların banka hesaplarına yatırılması yasal bir zorunluluk olduğu için, iş yeriniz bu konuda size yardımcı olacaktır. Günümüzde birçok banka maaş hesaplarını hesap işletim ücretinden muaf tutuyor. İnternet bankacılığı kullanmanız durumunda EFT masrafı da almayabiliyorlar.

Maaşınızı çekmek için bir banka kartına da ihtiyacınız olacaktır, hesap açarken banka kartına başvurmayı da atlamayın. Bu banka kartının Visa Eelectron ve Mastercard Maestro logosunu taşıması durumunda, kartınızı alışverişlerde de kullanabilirsiniz.

Kredi kartına ne zaman başvurmalı ?

Kredi kartı bilinçli kullanıldığında güzel imkanlar tanıyan bir ödeme aracı olsa da, hesap özetinde belirtilen bakiyenin tamamını ödemediğiniz taktirde yüksek maliyetli bir borçlanma aracına dönüşecektir. Bu konuda dikkatli olmazsanız, kendinize bir gelecek oluşturmak için birikim yapmak yerine en verimli yıllarınızı bankalara borç ve faiz ödemekle geçirebilirsiniz. Bu yüzden kredi kartı almak için acele etmeyin.

Öğrencilik yıllarınızda sahip olduğunuz bir öğrenci kredi kartı varsa, bir süre daha bu kartı kullanmaya devam edebilirsiniz. Gençler ve öğrenciler için çıkartılan kredi kartları genelde düşük limitli olduğundan yanlış kullansanız bile ipin ucunu kaçırmanız daha zor olacaktır. Üstelik kredi kartı üyelik aidatları gençler ve öğrenciler için tasarlanan kredi kartlarında diğerlerine kıyasla daha düşüktür, hatta bazı durumlarda yoktur.

Daha önce bir kredi kartınız yoksa kredi kartı başvurusunda bulunmak için en az 6 ay beklemenizde fayda olacaktır. Bu sürede alışverişleriniz için ön ödemeli kartlar veya banka kartınızı kullanmayı deneyebilirsiniz.

Kredi kartı başvurusunda bulunurken bilmeniz gereken bir konu da kart ücretleridir. Günümüzde bir çok banka ilk sene için üyelik aidatı almaz ama takip eden senelerde kart ücreti çok büyük ihtimalle karşınıza çıkacaktır. O yüzden kredi kartına başvururken her gold, platin gibi üst gelir grubuna hitap eden kredi kartlarına değil, klasik kartlara başvurmayı tercih etmelisiniz.

Biriktirmeye başlamak için beklemeyin

Yeni ise baslayanlar icin banka secimiAlım gücünün ve tedarikin limitli olduğu yıllarda “dayanıklılık” en önemli kriterden biriydi. Kaynaklar sınırlı olduğu için sürekli biriktirmeliydiniz ve biriktirdiğiniz tutarlarla aldıklarını “evladiyelik” olmalıydı. Mevcut trend ise “şimdi al, sonra öde”. Eğer aldığınız ürün veya hizmetin yenisini alma vakti geldiğinde bir öncekinin taksitleri bittiyse, “ne mutlu bana, al yenisini, taksitlerini ödemeye devam et” gibi bir kısır döngüye giriyorsunuz. Yeni bin yılla beraber evladiyelik kavramı artık tamamen rafa kalkmış oldu. Eskiden dünya para verip evladiyelik diye satın aldığımız Sony Trinitron televizyonları bozulmasını beklemeden en son model 3D LCD veya plazmalarla hiç düşünmeden değiştiriyoruz.

Çalışma hayatına yeni başlayanlar için en büyük engel bu algıya rağmen birikime vakit ve nakit ayırabilmektir. En zor kısım olan ilk adımı zaman kaybetmezden atmak lazım. Çalışma hayatı buna başlamak güzel bir fırsat olacaktır. Daha önceki yazılarımızda da altını çizmiştik, kişinin iş hayatına başladığı ilk iki senelik dönem aslında hayatında en fazla (gelirine oranla) birikim yapabileceği dönemlerdendir. Öğrencilik döneminde finansal desteği sağlayanlar bir süre daha bu desteği (azalarak da olsa) devam ettireceğinden, bu dönemde düzenli olarak elde edilen maaştan mümkün olduğunca çok birikim yapmaya çalışılmalı. İş hayatına yeni başlayan bir kişi ailesi ile beraber yaşıyorsa aylık maaşının yarısına kadar biriktirme potansiyeline sahiptir, yeterki gerekli iradeyi göstersin. Üstelik geride kalan tutarla da oldukça güzel bir hayat sürdürebilir.

Burada birikimi nasıl yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Bir altın hesabı açarak her ay birikime ayırdığınız tutar karşılığı gram altın alabilirsiniz veya maliyetlerinden arındırılmış birikim hesabı açarak paranızı biriktirip, aylık mevduat getirisine alternatif oranlarda getiri temin edebilirsiniz. Altın, fiyatlarında dalgalanma olan bir kıymetli metaldir ama enflasyona karşı doğal bir koruması vardır. Fiyatlar düştüğünde aynı paraya daha fazla gram altın alırken yükseldiğinde daha az alırsınız ama kenarda gram altınınız olur. Birikim hesapları gibi ürünler de enflasyona karşı belli bir koruma sağlayacak mevduat getirisi sunarlar. Burada tercihinizi yaparken kendi risk algınıza göre harekete geçmelisiniz.

Kredili mevduat hesabından uzak durun

İş hayatına yeni başlayan birinin ilk başlarda kesinlikle uzak durması gereken bankacılık ürünlerinin başında günümüze gereksiz pahalı bir borçlanma aracı haline gelen kredili mevduat hesapları (KMH) geliyor. KMH’nin çıkış noktası, söz konusu hesaba bağlı birden fazla otomatik ödeme talimatı olması ve hesapta yeterli bakiye olmaması durumunda faturanın bu hesaptan ödenmesine imkan vermesidir. Günümüzde kredi kartlarından da faturalara otomatik ödeme talimatlarını vermek mümkün olduğu için bunun da güzel bir alternatifi mevcut diyebiliriz. Böyle alternatiflerin çıkmasıyla bankalar bu hesapları tüketicilerin nakit ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik öne çıkartmaya başladılar. KMH özen, dikkat ve kontrol isteyen bir üründür. Yanlış kullanım halinde kendinizi “banka hesap işletim ücretini keser, hesap eksiye döner, faiz işler, bakiyeyi kapatırsınız, fiziksel ekstre alıyorsanız hesaba faiz işlediği için ekstre üretilir, adrese gönderilir, ekstre ücreti hesabı yine eksiye döndürür ve yine faiz ödersiniz” gibi sürekli bir sarmal içinde bulabilirsiniz.

İhtiyaç kredisi kullanmayın

İş hayatına düşük bir maaşla yeni başlamış bir kişinin ihtiyaç kredisiyle bir süreliğine işi olmaması lazım. İhtiyaçlarınızı öncelikle biriktirerek karşılamalısınız. Ama bir bankayla çalışıyor olmak, size ilerki yıllarda ihtiyaç kredisinin kaldıraç etkisine ihtiyacınız olduğunda yardımcı olacaktır.

Hangi bankayı seçmeliyim ?

Yukarıda sizlerle paylaştığımız tüm bu konular; kredi kartı üyelik aidatı veya hesap işletim ücreti almayan, internetten ücretsiz para transferi ve masraflardan arındırılmış birikim odaklı bankacılık ürünleri sunan bir banka ihtiyacı ortaya çıkarıyor. Elbette bunların hepsini bir arada sunan bir banka bulmak zor. Ancak 2007 yılından beri bankacılık ve tüketici finansman ıürünlerini inceleyen bir web sitesi olarak, buradaki ihtiyaçların önemli bir kısmının ING Bank‘ın Turuncu Hesap ve Günlük Paket ürünlerinin beraber kullanılması sonucu karşılanabileceğini düşünüyoruz. Bu ürünlerle ilgili incelemelerimize ilgili bağlantılara tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Turuncu Hesap ve Günlük Paket iş hayatına yeni başlayan birinin temel ihtiyaçlarını karşılayan maliyetsiz ürünler olmalarına rağmen, Günlük Paket’in yanlış kullanılması halinde önemli bir risk var. ING Günlük Paket’in içinde aynı zamanda bir kredili mevduat hesabı da bulunuyor. Yani bu kombinasyonu kullanırken KMH’nizin durumunu sıklıkla kontrol etmeniz gerekecektir.

ING Bank’a alternatif olarak son dönemde atağa kalkan TEB‘i de düşünebilirsiniz. TEB’in son yıllarda Molalı Kredi dışında orjinal bir bankacılık ürünü çıkarmadan atılım yapmaya çalışmasını her ne kadar eleştirsek de, bu özelliği iş hayatına yeni başlayanlar için avantaj olarak kullanılabilir. TEB hem WorldCard hem de Bonus ile lisans anlaşmasına sahip. Dolayısıyla her iki markanın taksit avantajlarından faydalanmak mümkün. Kredi kartı sayısını çok daha ileriye götürmek istediği için kendi kampanyalarını arttıracaktır, bu da avantaj olur.

ING Turuncu Hesap muadili Marifetli Hesap‘ta rekabet nedeniyle güzel oranlar sunuluyor ve bu ürün de masraflardan arındırılmış. TEB ayrıca internet hesabından kredi kartıyla otomatik fatura ödeme tanımlayan müşterilerine belli bir puan kazanımı sunuyor. En az 3 fatura tanımlamanız hesap işletim ücreti alınmıyor.

İnternet şubesinden para transferleri ücretli ancak mobil bankacılık hizmetleri hala ücretsiz olarak sunuluyor. Doğru şubeyi bulursanız, bu şubeden bazı maliyetlerden nasıl kurtulacağınız konusunda bile yardım alabilirsiniz.

Bu iki banka bizim gözümüzde öne çıkıyor, ancak ihtiyaçlarınıza paralel olarak diğer bankalar da sizin sıklıkla kullanmayı tercih edeceğiniz ürünlerde daha avantajlı koşullar sağlıyor olabilirler. Kendiniz için en doğru seçimi, bankacılık ürün/hizmet kalitesi ve maliyetlerini iyi araştırarak yine siz yapabilirsiniz.