web statistics

Altın Hesabı Başvurusu Yapmadan Önce…


Altın fiyatlarındaki dalgalanmalar büyük getiri potansiyelleri sağlayabiliyor. Ancak bu potansiyele ulaşmak sadece altını standart olarak kolayca alıp satabilirseniz mümkün. Bu da altın hesapları veya altın fonlarıyla mümkün olacaktır. Elinize para geçtiğinde çeyrek altın alıp kenara atmak ise bir yatırımdan çok birikim yapmak olarak değerlendirilir; zira kuyumcular altın fiyatlarında büyük sıçramalar olmadıkça size alım satım yapmak suretiyle bir getiri imkanı nadirer sağlarlar. Bu yüzden faiz dışı bir getiri hedefleyenler için altını fiziksel olarak alıp saklamak yerine altın hesabı açtırmanın avantajlarını bir kez daha sıralamak istiyoruz :

Altın mevduatı alım-satım işlemlerinde kolaylık sağlar çünkü altın mevduat hesabı sunan hemen her banka müşterilerine internet şubesi üzerinden alım satım imkanı tanıyor. Tek yapmanız gereken öncesinde bir şubeye gidip gerekli sözleşmeleri imzalayarak hesap açtırmak ve internet hesabınıza tanımlatmak.

Altınlarınızın çalınma ve kaybolma riskini ortadan kalkar, zira altın sizin adınıza banka nezdinde saklanır. Evinizde, yastık altında veya kasanızda sakladığınız altınlardan daha güvencede olduğu kesin. Üstelik altın hesapları da mevduat sigortası kapsamındadır.

Alım-satım esnasında işçilik adı altında kuyumculara harç ödemek zorunda kalmazsınız. Ayrıca alım satım fiyatı arasındaki farkın düşük olması, altın alıp satımı yapmak suretiyle birikimin yanında ek getiri sağlama imkanı verir.

Tamamen uluslararası bir standart vardır. Kuyumcuda fiziksel altın alım-satımında karşılaşabileceğiniz eski tarihli veya düşük ayarlı, çakma altın ile karşılaşma gibi sorunları ortadan kaldırır.

Altını fiziksel olarak satın almayı tercih edenler için en ucuz çözüm çeyrek altın olduğunu varsayarsak, bugün için en az çeyrek altın satış fiyatı olan 101 TL gerekecektir. Ancak altın mevduat hesabınız varsa bankanız aracılığıyla en az 1 gram olmak üzere 58 liralık altın alıp kenara koyabilirsiniz. Yani 50 liranı altın hesabı sunan bankalara bir göz atalım :

  • Denizbank Altın Hesabı
  • Denizbank Altın Hesap sayesinde, TL ve diğer döviz cinslerinde altın alım-satımı yapabilirsiniz. Altın hesabınız aracılığı ile gerçekleştireceğiniz alış ve satış işlemlerinde, minumum işlem limiti 10 (brüt) gram. Altın işlemlerinde, minumum 10 gr ve üzeri 2 gr katları şeklinde ( 10 gr,12 gr, 14 gr.) işlem yapılabiliyor. İşlemler 24 ayar saflık oranı baz alınarak 995/1000 oranı ile yapılabiliyor. Altın Hesap’a faiz işletilmiyor. Başvuru Denizbank şubelerinden yapılıyor.

  • Garanti Bankası Vadesiz Altın Hesabı
  • Garanti Altin HesabiGaranti Bankası birikimlerini altında değerlendirmek ve güvenli bir şekilde gram ve santigram bazında altın almak isteyenlere Vadesiz Altın Hesabı sunuyor. Vadesiz Altın Hesabı ile altın alım-satım işlemlerinizi Vadesiz TL veya USD hesaplarınız aracılığıyla gerçekleştirebiliyorsunuz. Vadesiz Altın Hesabı’nıza, İnternet Şubesi’nden, Garanti Paramatiklerden, 444 0 333 Alo Garanti’den ve Garanti şubelerinden ulaşabilirsiniz.Vadesiz Altın Hesabı açma işlemini İnternet Şubesi Hesaplar menüsü Hesap Açılışları adımından ya da 444 0 333 Alo Garanti’den yapabilirsiniz.

  • İş Bankası Altın Hesabı
  • İş Bankası Altın hesabı işlemlerinde 1 gr 995/1000 saflıktaki altın 1 XAU değerine eşit. Sistem aracılığıyla alım satımı yapılan altınlar 995/1000 saflıktaki külçe altınlar. Yapacağınız tüm işlemler ekranlarda ve dekontlarda hem 995/1000 hem de 1000/1000, yani tam saflık değerine göre ifade ediliyor. Altın hesabı için ilan edilen fiyatlar 995/1000 saflıktaki altın fiyatları. Altın Hesapları’nın 50.000 TL’si Tasarruf Mevduatı Sigortasına tabi. Altın hesabınız üzerinden 1 XAU(1 gr 995/1000 saflıkta altın) ve katları şeklinde işlem yapabileceğiniz için küçük tutarlar ile birikim yapma imkanına sahipsiniz. Altın alım – satım işlemlerinde vergi kesintisi olmamakta, komisyon veya masraf alınmıyor. Fiziki altın işlemleri, işlem yapmadan 3 iş günü öncesinde şube ile temasa geçmeniz durumunda 5 kg üzeri (6kg, 7kg, 8 kg gibi…) talep edilmesi koşuluyla İstanbul Altın Borsası’ndan teslim alınarak yapılabilmektedir. Altın hesabı açtırmak için herhangi bir İş Bankası şubesine başvurmanız gerekiyor.

  • Kuveyttürk Altın Hesabı
  • Kuveyttürk Altın Depo hesabınıza yatırdığınız TL veya USD karşılığı Gram Altınınız (saf 24 ayar) piyasa fiyatlarından hesabınıza aktarılıyor. Gram altınınızı istediğiniz zaman yine piyasa fiyatlarından TL veya USD’ye çevirebiliyorsunuz. Altını piyasa fiyatlarından alınıyor ve yine piyasa fiyatlarından bozuluyor. İşçilik vs. ücreti yok. Altın depo hesabı açtırmak için de herhangi bir ücret alınmıyor. Alış-Satış işlemlerinde de herhangi bir komisyon vs. yok. Ayrıca kazancınız üzerinden vergi de ödemiyorsunuz. Minimum işlem limiti 1 gram. Başvuru sadece şubelerden yapılıyor.

  • Yapı Kredi Altın Hesabı
  • Yapı Kredi vadesiz ve vadeli olmak üzere iki tip altın hesabı sunuyor. Vadesiz Altın Mevduatı’nda miligram bazında döviz alır satar gibi altın (XAU) alabiliyorsunuz. 1 TL karşılığı miligram bazında Altın işlemi yapabiliyorsunuz. Vadesiz Altın Hesabı’nızdan Yapı Kredi’deki diğer tüm Altın Hesaplarına altın havalesi yapabiliyorsunuz. Vadesiz Altın Hesabı’nıza, Yapı Kredi şubelerinin yanı sıra İnternet Şubesi’nden de ulaşabiliyorsunuz. Vadesiz Altın Hesabı açtırmak için, şubenize başvurabilir ya da internet bankacılığında hesap açıp döviz işlemleri adımından, döviz alır satar gb. Altın (XAU) alım satımı yapabilirsiniz. 1000 XAU = 1 gr. altın’a eşit.

    Vadeli Altın Mevduatı’nda altın birikimlerinize faiz alabililiyorsunuz. Vadeli altın mevduatı hesabını min. 10 gr. altın ile açabiliyorsunuz. Vadeli altın mevduatı hesabınızı Yapı Kredi şubelerininn yanı sıra, internet bankacılığında vadeli mevduat açma işlemleri aracılığıyla da aylık vadelerle yapabiliyorsunuz.

  • TEB Altın Depo Hesabı
  • TEB altına yatırım yapmak isteyen yatırımcıların vadeli yada vadesiz altın hesabı seçenekleri sunuyor. Hesaplar 1 kg ve katları şeklinde açılabiliyor. Hesap açılışında yatırmak istediğiniz altın miktarını TEB’den satın alabileceğiniz gibi fiziken teslimat da yapabiliyorsunuz. Fiziken teslim edilmek istenen altınların İstanbul Altın Borsası’nda işlem görmüş 1 kg’lık orjinal külçe altın olması şartı var. İstediğiniz zaman hesabınızdaki altınları bozdurabilir, USD ya da TL hesabınıza aktarabiliyorsunuz. Hesabınızdaki altınları fiziken teslim almak istemeniz durumunda, hesabınızı açmış olduğunuz şubeye bir iş günü öncesinden haber vermeniz durumunda altınlarınızı fiziken teslim alabiliyorsunuz. Fiziken teslimat önceden belirlenmiş merkezlerden yapılıyor. TEB’de Altın Depo Hesabı açmak için şubeye gitmeniz gerekiyor.

  • Fortis Altın Hesabı
  • Fortis de Vadesiz Altın Hesabı ve Vadeli Altın Hesabı olmak üzere iki farklı Altın Hesabı sunuyor. 1 gram’dan başlayarak istediğiniz kadar altın karşılığı tutarlarda alım-satım işlemlerinizi yapabiliyorsunuz. Vadesiz Altın Hesabı 1 gram bazında altın almanıza imkan sağlıyor. Fortis şubelerinden Vadesiz TL, USD ve Euro hesaplarınız aracılığıyla, Fortis İnternet Bankacılığı’ndan TL hesaplarınız aracılığıyla veya TL, USD ve Euro birikimlerinizi Fortis şubelerine elden getirerek altın alım-satım işlemlerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Birden fazla Vadesiz Altın Hesabı açtırabiliyor veFortis Vadesiz Altın Hesaplarınız arasında gram bazında altın havalesi yapabiliyorsunuz.

    Fortis Vadeli Altın Hesabı’nda ise altın yatırımlarınıza faiz alabiliyorsunuz. Fortis şubelerinden Vadesiz TL, USD ve Euro hesaplarınız aracılığıyla, Fortis İnternet Bankacılığı’ndan TL hesaplarınız aracılığıyla veya TL, USD ve Euro birikimlerinizi Fortis şubelerine elden getirerek altın alım-satım işlemlerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Vadeli Altın Mevduatı hesabını 50 gram ve üzeri altın karşılığı olarak açtırabiliyorsunuz ve diğer Vadeli Mevduat Hesapları gibi sabit getiri alıyorsunuz. Vadeli mevduat açma işlemlerinizi aylık, yıllık ve kırık vadelerle yapabiliyorsunuz. Vadeli veya Vadesiz Altın Hesabı açtırmak için, Fortis şubesine uğramanız gerekiyor.

  • Finansbank Altın Hesabı
  • Finansbank Altın Hesap ile gram cinsinden altın alıp satabiliyor ve isterseniz altın birikiminizi vadeli hesapta değerlendirebiliyorsunuz. Altın alım satım işlemlerini Finansbank Şubelerinden ya da İnternet Şubesi veya Telefon Bankacılığı’ndan gerçekleştirebiliyorsunuz. Altın birikiminizi 1 günden 1 yıla kadar bütün vadelerde vadeli mevduat olarak değerlendirebiliyorsunuz.

  • Bank Asya Altın Hesabı
  • Bank Asya Altın hesabınız 1XAU = 1 gr altın (995/1000 saflıkta) olarak işlem görüyor. Altın hesap işlemlerinde minimum işlem limiti 1 gram altın olarak belirlenmiş. İşlemler 1 gr ve katları şeklinde yapılabiliyor. Hesabınızı gr bazında izleyebiliyorsunuz.* Altın hesabı özel cari hesap olup, herhangi bir kar payı verilmiyor. Bank Asya şubelerinde, Altın Hesabınızdan bankadaki diğer tüm Altın Hesaplarına altın havalesi yapabiliyorsunuz. Fiziksel olarak altın teslimi 1 kg ve katları şeklinde külçe olarak, sadece Kuyumcukent şubesinden yapılabiliyor. Fiziksel altın teslim taleplerinin, teslim tarihinden en az iki işgünü öncesinden bildirilmesi gerekiyor ve külçe başına 50 TL masraf alınıyor. Başvuru sadece şubelerden yapılıyor.

  • Halkbank Altın Hesabı
  • Halkbank Vadesiz Altın Mevduat Hesabı ile 1 gramdan az olmamak koşuluyla, en az 0.995 saflık derecesinde, gelir vergisi kesintisi olmaksızın, fiziki alım/satım yapmaksızın Vadesiz TL/USD/EUR hesaplarınızı kullanarak alım/satım yapabiliyorsunuz.

    Birikimli Vadesiz Altın Mevduat Hesabı talimatı vererek hesaba aylık veya 3 ayda bir yatıracağınız tutarlarla birikimlerinizi çoğaltabiliyorsunuz. Taksit tahsilatları Halkbank kredi kartınızdan veya vadesiz hesabınızdan otomatik olarak tahsil edilebiliyor. Kredi kartınızdan vermiş olduğunuz talimatlar kartınıza alış veriş olarak yansıtılıyor. Talimatlarınız iş günlerinde gerçekleştiriliyor. Asgari 1 gram olmak üzere birikim yapabiliyorsunuz. Başvuru şubelerden yapılıyor.

“Altın Hesabı Başvurusu Yapmadan Önce…” üzerine 13 yorum

  1. peki bu konuda kredi kartına bağlı olarak altın alabiliyormuyuz sanırım altın hesabı açtırıp alacağımız altınıda mevduat hesabımızda para mevcut ise alıyoruz diye biliyorum

    tıpkı internet sitelerinden alıyormuşuz gibi hhesabımızda para olmasa bile kredi kartımızdan alabiliyormuyuz

  2. @ali // 22 Temmuz 2010 11:58

    Kredi kartından altın alma uygulaması bankadan bankaya farklılık gösterir. Bunu bankanıza danışmanız gerekiyor.

  3. peki satın aldıgımız altın fiyatı ile piyasa fiyatı arasındaki fark ne kadar ve ilerleyen zamanlarda hesapta biriken paramızı altın olarak mı alıyoruz para olarak mı ve iki durumundada altın fiyatı piyasa ile aynı mı oluyor yada ne kadar fark ile ödeme yapılıyor?

    • Banka aracılığıyla aldığınız altın, altın borsası nezdinde adınıza saklanıyor.
      Fiziksel teslim süreç olarak çok pratik olmasa da mümkün. Bankaların altın alım satım fiyatları arasındaki fark, döviz alım satım fiyatları arasındaki farkdan çok farklı değil. Bu da sarraf alım satım fiyatlarının arasındaki farktan daha az.
      Altının serbest piyasadaki fiyatı ile bankaların açıkladığı fiyatlar arasındaki fark çok yüksek değildir. Özellikle altın alım satımını birey olarak yapıyorsanız çok net bir fark hissetmezsiniz. Bu farklar ancak kiloyla altın alım satımında hissedilir. Zaten o tutarlara geldiyseniz pazarlık gücünüz de olacaktır.

    • Altın fonları performansları bankaya göre “şu bankanın altın fonunu seçin” diyecek bir farklılık göstermemekte. Banka seçerken dikkat etmeniz gereken kriterler ise hesap işletim ücreti, internet şubesi kullanırken talep edilen masraflar (eft havale ücretleri gibi) olduğunu düşünüyoruz, zira birikim yapayım derken paranızın önemli bir kısmı masraf ve ücretlere gidebilir. Unutmayın, altına dayalı yatırım fonlarında fiyatlar günde bir defa belirlendiği için günlük fiyat dalgalanmalarından yararlanılabilen esnek bir yatırım aracı değildir. Daha çok uzun döneme yayılacak birikimler için tercih edilmelidir. Altın mevduatları ve altına dayalı borsa yatırım fonları ise fiyat esnekliği açısından altına dayalı yatırım fonlarına güzel alternatifler oluşturuyor.

  4. hesap işletim ücreti olmayan,
    günün 24 saati alım satın arası farkı makul olan (halkbank mesai saati içinde yanılmıosam 50-60 kuruş)
    internetten ücretsiz işlem yapabileceğimiz
    fiyat güncellemesi anlık olan
    vadeli hesabı da olan bankalarımız var mı?

    cevap alabilirsem çok sevineceğim.. çünkü bu bilgiler nedense internet ortamında yok.. bizleri banka banka gezmekten kurtaracaksınız.. şimdiden çok teşekkürler..

  5. bankadaki altını bozdurmak istersem alıştan mı yoksa satıştanmı bozulur.

  6. zira birikim yapayım derken paranızın önemli bir kısmı masraf ve ücretlere gidebilir
    aynen bu şekilde demişsiniz ve ben de öyle düşündüğüm için bankadaki altın hesabımı tl ye çevirdim.ziraatte altın hesabı yok altın fonu var bu yüzden de dediğiniz gibi olyor.fakat ben kararsız kaldım banka konusunda halk mı,kuveyt mi,ya da finans mı bilemedim bana mail adresimden yardımcı olabilir misiniz?olursanız çok teşekkür edeceğim.

  7. Sakın finansbanktan altın almayın. Alış ve satış arasında %1,6 oranında fark var. Bazen bu oran 1,9 bile oluyor. Ben altın alırken 0,6 oranı vardı. Yani elimizi verdik kolumuzu kaptı.
    Alış satışarasındaki orana mutlaka bakın.

  8. Son zamanlarda hem hesap işletim hemde yıllık kart aidatı adı altında alınan paralardan bir türlü kurtulamıyoruz. Küçük birikimlerimizi evde tutmamak için vede zamanla ufak ufakta bir birikim yapmak için altın hesabı açmak istiyorum ama kaç gündür banka banka araştırma yapıyorum, bir sonuca varamadım…
    Fikir olarak Denizbank, Teb ve Halkbankası hangisini önerirsiniz…

  9. Merhabalar bende altın hesabı açtırmak istiyorum ama altın hesabı ve altın hesap fonu olrak ikiye ayrılıyor ve faizsiz istiyorum ve internet ortamından satış alış takibinide yapmak istiyorum ve işlem ücreti olmadan vakıf bankasını önemren olmuştu doğruluğunu bilmiyorum faizsiz bana külfet olmucak şekilde birikim yapmak istiyorum sadece bu konuda bana önerebileceğiniz bir banka var mı ?

Yorumlar kapalı.