web statistics

BES stopaj iadesi dilekçesi için Eylül’ü bekleyin


Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yapılan yeni düzenleme öncesinde hiç şüphesiz en önemli aksaklık, BES’ten belirtilen süreden önce ayrılanlardan, sigortalıların tüm birikimi üzerinden yapılan ödemeden yüzde 15 oranında stopaj kesintisi yapılmasıydı.

Stopaj sorunuyla ilgili geçmişe bakarsak bunun 2006 yılına dayandığını görebilirsiniz. Eski bir BES müşterisi olan Max Steinbuchel’in sonlandırdığı BES poliçesine yapılan stopaj kesintisi sonrasında, Steinbuchel bu konuyu vergi mahkemesine taşımıştı. 3 yıl süren dava sonucunda İstanbul 3. Vergi Mahkemesi Hakimi Nermin Yurt, 31 Ocak 2009 tarihinde verdiği kararda, kesintinin hukuka aykırı olduğunu saptamış ve davacının sadece elde ettiği menkul sermayeyle iradı gelirinden stopaj kesintisi yapılabileceği iddiasının haklı olduğuna karar vermişti.

Maliye yaklaşık iki senedir mahkemelerce tespit edilen hukuka aykırılık konusunda hiç bir şey yapmadı, zira biriken stopajları otomatik olarak iade etmek istese sistemden vaktinden önce ayrılan herkese bu iadeyi yapması gerekecekti ve Maliye’nin elinde bunun için hazır bir kaynak bulunmuyordu. Toplanan stopajlar deprem vergisinde olduğu gibi yol, su, elektirik ve teşvik (!) olarak harcanmıştı.

Bu sürecin parçası olarak mahkemeler BES stopaj iadesi davalarıyla dolmuş taşmış durumda. Yeni BES düzenlemeleri sonrasında mahkemeler de artık bu davalara bakmayı bırakmış durumdalar. Yeni düzenlemeyle ise BES stopaj iadesi için kişilerin başvuruda bulunması şartı getirildi. Yani vatandaş kendisinden hukuka aykırı yapılan bir kesinti için vergi dairesine başvurmak zorunda bırakılıyor. Böylelikle başvurma zahmetine katlanmayan kişilerden yapılan kesintiler Devlet’e kalacak.

bes dilekce ornegiYeni düzenlemeyle BES stopaj iadesi almak isteyen iki ayrı grup ortaya çıkartıyor. BES stopaj iadesi için dava açanlar ve açmayanlar.

BES stopaj iadesi için dava açanların öncelikle davalarını geri çekmeleri gerekiyor, daha sonra eylül ayında (yeni BES yasal düzenlemesi Ağustos ayı sonunda devreye giriyor) vergi dairesine giderek stopaj iadesi için dilekçe vermesi gerekiyor.

BES stopaj iadesi için dava açmayanların ise yine aynı tarihte ilgili vergi dairelerine gidip dilekçe vermesi yeterli olacak.

Burada verilmesi gereken dilekçenin nasıl olması ve hangi bilgileri içermesi gerektiğini net olarak bilinmiyor. Ama kaba bir tahmin yaparsak, BES’in yaptırıldığı emeklilik şirketinin ünvanı, yaptırılan poliçe numarası, hangi tarihler arasında primlerin ödenip, hangi tarihte sistemden çıkış yapıldığı bilgileri istenebilir.

Bunun sonucunda ortaya çıkan “vergi dairesi için sadece bu dilekçe yeterli olacak mı?” sorusunun yanıtı da net değil. Dilekçeyi verseniz bile vergi dairesi dilekçede belirtilen bilgilerin emeklilik şirketi tarafından teyit edildiği bir belge de isteyebilir. Bu nedenle vergi dairesine gitmeden önce emeklilik şirketiniz ile irtibata geçerek BES stopaj iadesi için gereken bilgilerin tarafınıza imzalı antetli kağıtla iletilmesini isteyebilirsiniz.

Unutmayın, yeni BES düzenlemeleri Ağustos ayı sonunda devreye giriyor. Bu demektir ki Eylül’e kadar bu konuda yapabileceğiniz herhangi bir şey yok. Dava açsanız, davaya bakan yok. Emeklilik şirketine başvursanız, onların da yapabileceği bir şey yok, zira birikimlerinizden yapılan stopaj kesintisi Devlet’e aktarıldı bile, para onlarda değil. Vergi dairesine gidip başvursanız, yasa devreye alınmadığı için onların bir ödeme çıkarması mümkün değil. Kısacası tek şansınız Eylül 2012‘yi beklemek.

Bireysel Emeklilik Stopaj Kesintisi İadesi İçin Dilekçe Örneği