web statistics

Türkiye’de en beğendimiz 6 banka !


Yayına başladığımız günden beri bu sayfalarda birçok bankaya ait ürünleri inceleyip görüşlerimizi sizlerle paylaştık. Bunun sonucunda bizi düzenli olarak takip eden ziyaretçilerimizden gelen isteklere cevap olması açısından, ürünlerini incelediğimiz bankaların kendimize göre bir sıralamasını yaptık ve en beğendiğimiz 6 bankayı listeledik. Bu sıralamayı yaparken dikkate aldığımız kriterleri; ürün, hizmet ve maliyetlerde sadelik, istikrar, sürdürülebilirlik  ve kredi ürünleri dışında birikim ve tasarrufa yönelik ürün ve hizmet sunup sunmadıkları olarak sıralayabiliriz.

Lafı fazla uzatmayıp, listenin sonunda başlayarak en beğendiğimiz bankalara bir göz atalım :

6. TEB

İşte niye yuvarlak hesap 5 banka değil de 6 banka yazdığımızın sebebi… Türk Ekonomi Bankası (TEB) büyük dünya bankası BNP’nin Türkiye’deki temsilcisi ve 6. sırada olmasına rağmen en beğendiklerimiz arasında göstermeyi istediğimiz bir banka. Nedenine geleceğiz, ama öncelikle eleştirilerimizi yapalım.

TEB’in önümüzdeki yıllar içinde bireysel bankacılıkta büyük hedefleri var ama bu hedeflere ne kadar yaklaştıklarından emin değiliz. Bireysel bankacılık ürünleri açısından baktığınızda kredi kartlarında kendi markalarını yaratmak yerine lisanslamaya gidiyorlar; Garanti’nin bonusu, Yapı kredi’nin World’uyle beraber ilerliyorlar. Tasarruf amaçlı mevduat ürünleri Marifetli Hesap var ama o da bu tip bir ürünü ilk olarak piyasaya sunan ING’nin Turuncu Hesap’ından daha fazlasını sunmuyor. Bir bankanın büyüme stratejisini başka bankalardan lisanslı veya lisansız temin ettiği ürünlerle gerçekleştirmesi ne kadar mümkün siz düşünün.

Öte yandan bu hedeflere ulaşmak için müşteri çekmeleri gerekiyor. Bunun için de müşterilere rakiplerine göre daha avantajlı getiri ve maliyet sunmaları, TEB’i gerek birikim gerekse finansman amaçlı bankacılık hizmetleri kullanımı için avantajlı bir hale getiriyor. Yeni çıkardıkları Paran Hazır Hesabı’nı saymazsak ürünlerinin oldukça sade ve basit olması dikkatimizi çekiyor. Paran Hazır Hesabı ise ayrı bir inceleme yazısı konusu olacak.

5. Akbank

Akbank bize göre algısal olarak teori ile pratik arasında en büyük uçurumun olduğu bankalardan biri. Yani reklamlarda gördükleriniz ve vaat edilen ile, hizmet alırken yaşadığınız kullanıcı deneyimi arasında önemli bir uçurum var.

bankalarBankacılık hizmetleri alma konusunda da birçok teşebbüsümüz oldu ancak çok da randıman alabildiğimizi söyleyemeyiz. Mevduat getirisinde düşük kalıp, banka bonosu satmaya çalışmak gibi bir yaklaşımları var. Kredi maliyetleri açısından kendi ölçeğindeki rakiplerine göre yıllık maliyet oranları açısından yukarıda kaldığına çok rast geldik.

Kredi kartları konusunda kart başvurusu almada çok cevvaller, ancak müşteriye istediği kredi kartını ulaştırma konusunda sıkıntılar yaşadıklarından haberdarız. Wings talep edip, talebi Axess olarak onaylanmış müşteriye (belki de bizim algıda seçiciliğimiz ama) çok rastladık.

Tüm bu eleştirilerimize rağmen Akbank’ın köklü ve güvenilir bir banka olduğu izlenimi bizde de mevcut. Birçok kişi tarafından Türk bankacılığının amiral gemileri arasında gösterilen Akbank, güçlü mali yapısı ve rekabetçi karakteriyle bireysel bankacılık açısından sağlıklı bir rekabete imkan veren ürün ve hizmetler çıkartıyor. Bireysel kredilerde olmasa da, regülasyonun yoğun olduğu kredi kartlarında Axess ve Wings, konut kredisinde Büyük Kırmızı Ev markaları tüketicilere güzel alternatifler olarak karşımıza çıkıyor.

4. ING Bank

ING Bank’ın yeni CEO’su Pınar Abay ile büyük hedefleri var. ING, yıllar boyunca bir çok defa el ve isim değiştiren bir banka. Çeşitli kültürlerde farklı personele sahip, bu nedenle ekip sinerjisine bu zamana kadar ulaşmakta zorluk çektiler.

Öte yandan fark yaratma çabaları var. Bu çabaya yönelik olarak da ING Direct ürünlerini kopyala-yapıştır yapmayı tercih ediyorlar. Aldıkları örnekler gerçekten başarılı ve denenmiş uygulamalar. Bununla ilgili olarak ING’de gerekli know how var, ancak bütün olarak uygulamada koordinasyon sorunları yaşandığını görüyoruz. Yani 100.000 TL üst sınırı olan Turuncu Hesap gibi bir bireysel ürün çıkartıp, ardından 100.000 TL’ye özel bankacılık hizmeti verdiğini söyleyen bir bankadan bahsediyoruz.

Öte yandan çalışma hayatına yeni başlayanlar için uygun bir banka olduğunu düşünüyoruz. Maliyet konusunda verdiği tavizler ve gelir konusunda çok kurnazlığa başvurmadığı için ING Bank iyi bir başlangıç noktası. Turuncu Hesap, Günlük Hesap ve ING Bonus; bankacılık işlemleriyle tanışmak isteyen gençler için ideal bir başlangıç olabilir.

» Listede 2. ve 3. sırada yer alan bankalar için tıklayın