web statistics

BKM Express Türkiye’nin Paypal’ı olmak istiyor


21 Haziran 2012 tarihinde Bankalararası Kart Merkezi (BKM), digital cüzdan uygulaması BKM Express adlı yeni hizmetini tanıttı. Kullanıcıların kredi veya banka kartlarını online olarak sisteme kaydetmesine imkan veren BKM Express, kullanıcıların sisteme üye olan e-ticaret şirketleri üzerinden kart bilgilerini internette paylaşmadan alışveriş yapıp, taksitle ödeyebilme ve ödül puan toplayabilme imkanı sağlıyor.

BKM Express hizmetlerini kullanmak isteyenlerin öncelikle bkmexpress.com.tr adresinden kayıt olmaları gerekiyor. Kaydın arkasından online alışverişlerde kullanmak istedikleri kartların (bu banka kartı veya kredi kartı olabilir) bilgilerini sisteme tanımlıyorlar. Kayıt işleminde kart numarasının sadece 10 hanesi, kredi kartı güvenlik kodu ve TCKN isteniyor. Her kart tanımlamasında, 3D secure altyapısında kullanılan SMS ile gelen tek kullanımlık şifreyi kullanarak kart kayıt işlemi güvenli olarak gerçekleşiyor.

Kayıt işleminin tamamlanmasının ardından BKM Express altyapısını kullanan e-ticaret sitelerinden alışveriş sırasında BKM Express ile ödemeyi tercih eden kullanıcı, karşısına çıkan ekranda adı ve şifresi ile ‘Dijital Cüzdan’ına ulaşıyor. Burada tanımlı kartlarını ve avantajlarını bir arada görerek seçimlerini yapıp onay verebiliyor. Seçilen bankanın gönderdiği SMS ile gelen tek kullanımlık şifreyi ekrana giren kart sahipleri böylece alışverişlerini tamamlıyorlar.

Bu aşamada lansmanda yer alan üye işyeri sayısı şimdilik sınırlı. Çiçeksepeti, e-bebek, e-reyon, Gen-pa ve yakala.co şu anki üye işyerleri. BKM Express web sitesinde pek yakında katılacak üye işyerleri arasında dikkatimizi çekenler Biletix, ETSTUR, Migros Sanal Market, Teknosa, Markofoni, THY, Morhipo ve Koçtaş oldu.

BKM Express faaliyetlerine dokuz anlaşmalı bankayla başlandı. Akbank, Finansbank, Garanti Bankası, ING Bank, İş Bankası, TEB, Vakıfbank, Yapı Kredi ve Ziraat Bankası’nın öncülük ettiği servisi, ilerleyen günlerde tüm bankaların müşterilerine sunması da kaçınılmaz.

BKM ExpressÖdeme sistemleriyle biraz ilgili olanların hemen çözeceği üzere, aslında burada yıllardır Paypal tarafından tüm dünyada sunulan hizmetin bir benzeri sunulmuş. Bir süredir Türkiye’de de faaliyet gösteren Paypal sistemiyle en büyük farkı taksitli alışveriş imkanı sunması.  Zaten yıllardan beri kredi kartı ve ödeme sistemleriyle ilgili yapılan araştırmaların hemen hepsinde, taksit imkanları kredi kartı tercihlerini belirleyen en önemli sebep olarak çıkıyor. Diğer farkları ise kart kaydı sırasında tek kullanımlık sms şifresi, tpuan kazanımı ve kampanyalardan faydalanma imkanı olarak sırayalabiliriz.

BKM, Türkiye’deki kredi kartı takas işlemlerinin merkezi olmasının verdiği altyapı avantajını kullanarak karşımıza yeni bir hizmet çıkarmış. 3D Secure ve Ortak POS uygulamasını elektronik ticarette ödeme sürecini de kolaylaştıracak şekilde birleştirerek sunmuşlar. Proje bir account aggregation projesi. Yani farklı bankaların ödeme sistemlerini tüketicilerin tek çatı altında toplamasına imkan veren bir proje. Yapılan açıklamada BKM Express’in e-ticaret pazarının büyümesinde önemli bir rol üstlenmeyi hedefliyor deniyor ama Türkiye’deki e-ticaret pazarının büyüyeceği zaten kesin. Yabancı yatırımcıların buradaki e-ticaret sitelerine yaptıkları yatırımlardan bunu net olarak görüyoruz. Burada Paypal gibi ödemeyi kolaylaştıran çözümler sunan firmalar için önemli bir fırsat söz konusu ve BKM de güçlü altyapısıyla bu fırsata ortak oluyor.

Maliyetler başta olmak üzere BKM Express’le ilgili merak edilen pek çok soruya yanıt verdiğimiz şu makalemize de göz atmanızı öneriyoruz: BKM Express’e yakından bir bakış…