web statistics

Halka Arz Nedir ? 2010′da Öne Çıkan Halka Arzlar Hangileri ?


Geçtiğimiz yıl halka arzlar açısından oldukça yoğun bir programa sahipti. Tabii bunda İMKB, SPK, TOBB ve TSPAKB işbirliğinde gerçekleştirilen Halka Arz Seferberliği‘nin önemli bir etkisi var. Bugün halka arzın ne olduğunu merak eden okuyucularımıza kısa bir tanım yapmak ve 2010 yılında yatırımcının ilgisini hangi halka arzların çektiğine kısaca değinmek istiyoruz.

Halka arz, Sermaye Piyasası Kanunu açısından sermaye piyasası araçlarının satın alınması için her türlü yoldan halka çağrıda bulunulmasını, halkın bir anonim ortaklığa katılmaya veya kurucu olmaya davet edilmesini, hisse senetlerinin borsalar veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda devamlı işlem görmesini, SPK’na göre halka açık anonim ortaklıkların sermaye artırımları dolayısıyla paylarının veya hisse senetlerinin satışının yeraltığı faaliyetlerin tamamına deniyor.

Halka arz edilen hisse senetlerinin borsada işlem görebileceği iki piyasa bulunmaktadır: Hisse Senetleri Piyasası (HSP) ve Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP).

Halka arzları artırmak suretiyle şirketlerin sermaye piyasasının sunduğu imkanlardan yararlanmasına katkıda bulunmak için İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) arasında 07.08.2008 tarihinde bir işbirliği protokolü imzalanmıştı. İmzalanan protokol sonrası tüm dünyada yaşanan kriz nedeniyle söz konusu seferberlik 2010 yılına kadar uzun bir uykuya yatmıştı. 2010 yılı itibariyle İMKB’nin sergilediği yükseliş trendinin de etkisiyle halka arz seferberliği tekrar aktif hale gelmiş oldu. Seferberlik kapsamında 2010 yılında hisse senetleri halka arz edilen şirketlerden yatırımcıların özellikle dikkatini çekenlerden bazıları şunlar oldu :

Halka Arz Nedir# 3-4-5 Şubat 2010 Koza Altın İşletmeleri A.Ş. Hisse Senedi Halka Arzı
# 5-6-7 Mayıs 2010 Akfen Holding A.Ş. Halka Arzı
# 3-4 Haziran 2010, İhlas Gazetecilik A.Ş. Halka Arzı
# 13-15 Ekim 2010 Torunlar GYO A.Ş. Halka Arzı
# 25-26 Ekim 2010, İhlas Yayın Holding A.Ş. Halka Arzı
# 08 – 09 Kasım 2010 Ön Talep Emlak Konut GYO A.Ş. Halka Arzı (23 – 24 Kasım 2010 Kesin Talep)

Yaklaşan yeni yılla birlikte yurtdışı piyasaların noel tatiline girecek olması nedeniyle halka arz seferberliğine bir ara verilmiş oldu. Bunun en önemli sebebi büyük halka arzlarda satışın önemli bir kısmının yabancı kurumsal yatırımcılara yapılmasıdır. İhlas Gazetecilik veya İhlas Yayın Holding halka arzları ise ağırlıklı olarak yerli yatırımcıya yönelik halka arzlardandı. En son İhlas Yayın Holding’e halka arzın dört katı talep gelmişti. Önümüzdeki yılın ilk üç ayı içinde beklenen en önemli halka arz Yunanlı NGB tarafından gerçekleştirilecek olan Finansbank’ın ikincil halka arzı gibi gözüküyor. Hatta Finansbank bu halka arz nedeniyle bono çıkarma çalışmalarını şu an için geri plana atmış durumda.

Kamuoyunda banka bonosu ihracı olarak da bilinen ve mevduat bankaları tarafından çıkartılan tahvil ve bonoların da satın alınması için çağrıda bulunulması da bir çeşit halka arzdır. Bu bağlamda Akbank’ın 08-09 Aralık 2010 tarihlerinde gerçekleştirilen 6 ay vadeli banka bonolarının ihracının ardından, yakın zamanda banka bonosu çıkarmak için başvuruda bulunan Garanti ve İş Bankası’nın bono halka arzları da yatırımcılara alternatif getiri sunacak olmaları nedeniyle dikkat çekecektir.

Merkez Bankası’nın önümüzdeki yıl sonuna kadar faiz artırımına gitmesi beklenmediği için mevduat, enflasyona paralel bir getiri sağlayan yatırım aracı olmaktan gittikçe uzaklaşmaya ve cazibesini yitirmeye başladı. Bu nedenle önümüzdeki günlerde mevduat, devlet tahvili ve hazine bonolarına alternatif olarak gündemi mevduat bankaları tarafından ihraç edilecek tahvil ve bonoların halka arzları oldukça meşgul edecek gibi gözüküyor.