web statistics

Kredi Kartı Faiz Oranları Karşılaştırması


Not: Bankalarca kredi kartlarına uygulanacağı bildirilen en yüksek aylık faiz oranları T.C. Merkez Bankası’nın web sitesinden alınmıştır ve rakamlar 01 Ekim 2012 tarihi itibariyledir ve 3 ay boyunca geçerlidir.

Tüketicilerin kredi kartı sahip olma ve kullanma tercihlerinde dikkat etmesi gereken kriterlerin başında, kredi kartı hizmeti sunan bankalar tarafından uygulanan kredi kartı yıllık üyelik ücretleri ve kredi kartı faiz oranları gelmektedir. Özelikle kredi kartı dönem borcunun tamamını yatırmayan tüketicilerin bu konuda hassas davranmaları, finansman ihtiyaçları açısından gelecekte ödeyecekleri faiz başlığı altındaki maliyetleri azaltmakta faydalı olacaktır. İşte bu yüzden tüketicilerin tercih ettikleri kredi kartına uygulanan faiz oranlarını bilmesi gerekir.

Kredi kartlarına uygulanan aylık azami faiz oranları Merkez Bankası tarafından belirlenir ve her üç ayda bir yeniden belirlenir. Aşağıda Merkez Bankası’nca belirlenen bu faiz oranlarını görebilirsiniz. Ancak herhangi bir karışıklığa neden olmaması için aşağıdaki tabloda bazı terimleri açıklamak isteriz. Akit, sözleşme demektir. Akdi ise sözleşme ile ilgili anlamına gelir. Kredi kartı akdi faiz oranı ise sözleşme ile ilgili olarak uygulanan kredi kartı faiz oranı demektir.

Kredi Karti Faiz Oranlari KarsilastirmaGecikme faiz oranı ise kredi kartı son ödeme tarihinde asgari ödemenin altında yapılması veya hiç ödeme yapılmaması durumunda borç bakiyesinin tamamına uygulanan faiz oranıdır. Daha önceleri bankalar tarafından yapılan uygulamada, kredi kartı akdi ve gecikme faiz oranları için aynı oran kullanılıp, gecikme durumunda ise ayrıca müşterilere gecikme ücreti yansıtılıyordu. Tüketiciyi koruma kanunu ile gecikme ücreti uygulamasına son verilince, bankalar gecikme durumunda uygulanabilecek farklı bir faiz oranı belirleyip buna gecikme faizi adını verdiler.

Kredi kartı başvusu yapmaya hazırlanan veya kredi kartı dönem borcunun tamamını ödemeyen tüketicilerin kredi kartı kullanım tercihlerini belirlerken aşağıdaki tabloyu özellikle incelemelerini tekrar hatırlatıyoruz.

Bankaların uygulayabileceği en yüksek aylık kredi kartı faiz oranları :

Akbank – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

Anadolubank – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

Citibank – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

Denizbank – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

Finansbank – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

Fortis Bank – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

HSBC Bank – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

Millennium Bank – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

INB Bank – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

FİBA Banka – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

Şekerbank – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

Garanti Bankası – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

Tekstil Bankası – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

Yapı ve Kredi Bankası – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

İş Bankası – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

EuroBank Tekfen – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

Vakıflar Bankası – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

Türk Ekonomi Bankası – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

Ziraat Bankası – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

Halk Bankası – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

Turkish Bank – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

Turkland Bank – Akdi Faiz Oranı: 2,34 Gecikme Faizi Oranı : 2,84

“Kredi Kartı Faiz Oranları Karşılaştırması” üzerine 4 yorum

  1. Sn.Yetkili, sitenizi beğeniyle takip ediyorum. Birçok konuda çok faydalı ve önemli bilgiler veriyorsunuz. Benim size bir sorum olacak. Yapı Kredi World kartım var. 6 yıldır kullanıyorum, malesef ilk defa bu ay faize girdi. Ancak faiz hesaplamasında bir hata olduğunu düşünüyorum. Size kısaca bilgileri vereyim.
    Hesap Kesim Tarihi: 27.11.2008
    Son Ödeme Tarihi: 12.12.2008
    Dönem Borcu: 3.651,53 YTL
    Asgari Tutar: 730,31 YTL
    Ödemelerim
    12.12.2008 : 690 YTL
    13.12.2008 : 750 YTL
    15.12.2008 : 34 YTL
    17.12.2008 : 935 YTL
    18.12.2008 : 1300 YTL
    Görüldüğü gibi borcumu 6 gün içinde fazlasıyla yatırdım. Bu kartın faiz oranı da %4,39. Gecikme faiz oranı %5,14.
    Kaba bir hesapla 3650 YTL’nin 6 günlük faizinin 30 YTL’yi geçmemesi lazım. Ancak benden 74,83 YTL faiz alınmış. Kesinlikle bir hata olduğunu düşünüyorum. Ne yapmam gerekir? Bilgi verirseniz sevinirim.

  2. @Adsız// 29 Aralık 2008 Pazartesi 17:29
    Faiz uygulaması ile detaylı bilgiyi bankanızdan almanız uygun olacaktır. Istediğiniz detayda sizi bilgilendirmek ile yükümlülükleri var.

    Sizin durumunuzda bizim dikkatimizi çeken son ödeme tarihi olan 12.12.2008 tarihinde asgari tutarın altında bir ödeme yapmış olmanız. Bu nedenle size 10 günlük dönem için akdi kredi faizi yerine gecikme faizi uygulanmış olabilir. Bununla beraber faiz uygulamalarında müşterilere ek olarak kkdf ve bsmv maliyetleri eklenir.

    Yukarda bahsettiğimiz gibi içinizin rahat etmesi açısından telefon bankacılığını arayarak faiz hesabı hakkında bilgi alabilirsiniz.

    Yapı Kredi’nin world card uygulaması ile iglili olarak bddk’nın web sayfasından ilgili linkden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

  3. merhaba,

    oncelikle, 8 karta yayilmis toplamda 70000 liraya yakin borcu odemeye calisan biri olarak sitenizin buyuk bir nimet oldugunu soylemeliyim, hele ki anladigim gibi sadece "kamu yarari" gozeterek bunu yapiyorsaniz gercekten saygideger bir davranis. degilse bile yararli:)

    ben borclarimi olabildigi kadar takip edebilmek icin excelde birtakim hesap tablolari yaparak calisiyorum, sitenizden ozellikle faiz hesaplari konusunda pek cok bilgi alabildim ve cok da isime yaradi diyebilirim. yani hesap yapmayi ne kadar bilsek de (endustri muhendisligi mezunuyum, matematik dersleri veriyorum) bankalarin hesaplari nasil yaptiklarini ince detaylarina kadar gorebilmek gercekten zor…ne kadar ekstreleri incelesek de, bankadan bankaya bile ekstre duzenlenisleri ve kullanilan terimler arasinda farklar olusuyor.

    daha da uzatmadan sizden soyle bir dilegim olacak, ki zaten yaptiginiz calismalari sadece yeni rakamlarla guncellemek zor olmasa gerek diye tahmin ediyorum:
    ornek faiz hesaplama seklindeki maddeleri yeni rakamlarla (yeni faiz oranlari vs) guncellemeniz eminim pek cok insan icin faydali olacaktir.

    aslinda kisacik bir soru sormak niyetiyle baslamisken tesekkur etmeden gecemedim ve laf uzadi, daha da uzatmadan sorayim: kkdf ve bsmv saniyorum tuketici kredileri icin 15%, sizin eski ornek kredi karti faiz hesaplarinizda yanlis hatirlamiyorsam 20% idi. arada bir fark var mi yoksa bu oran bir ara dusuruldu de ben mi kacirdim? cunku (yani bu son haberden once) 2,93 x 1,15= 3,37 rakamiyla hesap tablolarim bankalarin verdikleri rakamlarla tutuyor gibiydi, emin olmak icin soruyorum, yaniliyor muyum? yani artik bir aydan bir aya 2,80 x 1,15 = 3,22 % hesabiyla mi geciyoruz?

    belki de bu hesabi (yani ben yaniliyorsam da dogrusunu) bu faiz orani haberlerinin altina kisaca ekleyebilirsiniz, konunun detaylarini bilmeyen pek cok insan icin gayet yaniltici olabilir diye dusunuyorum.

    hatta keske, "ortalama tuketici" (tabii yanlis anlasilmasin, kucumsemek, ukalalik yapmak degil amac, kimse bu kadar detayli hesap bilmek zorunda degil, zaten bankalar da bunu suistimal ediyor)
    degil de hesap/kitap bilen insan icin daha detayli hesap yontemleri verebilseniz…

    umarim fazla uzatip can sikmadim,
    tekrar cok tesekkurler…

    (ve ingilizce klavyedeyim, tr karakterler icin ozur…)

  4. Kredi karti faiz hesaplamalari icin bu link size yardimci olacaktir. Burada yer alan bilgiye gore BSMV %5 ve KKDF %15 olarak geciyor.

Yorumlar kapalı.