web statistics

Kredi Kartı Nedir ? Kredi Kartı Tanımı


Kredi kartı ülkemizde kullanılan en yaygın tüketici finansman araçlarının başında gelir. Kredi kartı ürün olarak bir “nakit kullanım aracıdır“. Bir başka deyişle cebinizde nakit para taşımadan nakit para taşımanın bütün avantajlarını sağlar, para harcamanıza yardımcı olur.

Tüketiciler sahip oldukları kredi kartları ile satış, nakit avans, taksitli satış, elektronik satış, telefon ve posta ile satış veya ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Bütün pratikliğine, cazibesine ve kazandırdığı ekstra alım gücüne rağmen kredi kartı alternatif tüketici finansman ürünleri ile karşılaştırıldığında en pahalı üründür. Bu durumun altını çizerken ürüne ait maliyet unsurlarını sıralamak daha doğru olacaktır:

Günümüzde bankalar tarafından uygulanan kredi kartı faizlerine kanuni yaptırım olarak bir tavan sınır getirilmiştir. Kredi kartı faiz oranları bir yıllık tüketici kredisi faizlerinin iki katı veya daha üzerinde seyretmektedir.

Ürüne özel diğer maliyetler arasında kullanım sırasında alınan çeşitli ücretleri sayabiliriz. Bankaların uygulamaları ufak farklılıklar gösterebilir ancak, kredi kartı ürünün tabiatı gereği müşterilerine kart ücreti, üyelik ücreti, nakit avans ücreti, kart yenileme ücreti gibi ücretler yansıtılabilir. Bu da zaten yüksek faizli bir ürün kullanırken ekstra maliyetler ile karşılaşmanıza sebep olur.

Tüm bu maliyetlere rağmen kredi kartı kullanımında bir kaç konuya dikkat edildiğinde oldukça büyük faydalar sağlar.