web statistics

Yapı Kredi Çınar Mortgage Paketi’ne Başvurmadan Önce…


Bir önceki yazımızda Yapı Kredi Ardıç Yatırım Paketi‘ni incelemiştik. Yapı Kredi Bireysel Bankacılık Paketlerini incelediğimiz serimizdeki bu son yazımızda ise ev sahibi olmak isteyenlerin konut kredisi ihtiyaçlarına göre tasarlanmış Çınar Mortgage Paketi‘nin kapsamına değineceğiz.

Yapı Kredi Çınar Mortgage Paketi sahiplerinin konut kredisinin açılış ücretinde(dosya ücreti de denir) indirim kazanıp, çok uygun koşullarla konut sahibi olabileceğinin altı çiziliyor. Evi de krediyle aldıktan sonra evle ilgili faturalarınızı kolayca otomatik ödemeye bağlayarak hesap işletim ücretinden muaf olunabileceğinden bahsedilen bir senaryo ile karşılaşıyoruz.

Çınar Paketi’ne sahip olmanın asıl avantajı ise, ürün ve hizmetleri kullandıkça kazancın arttığına şahit olmanın yanısıra, ihtiyaç duyulan tüm bankacılık hizmetlerini tek bir bankanın çatısı altında toplamayı sağlayacak pratiklik. Gelişmiş ülkelerde konut kredileri 20 ila 30 yıl vadelidir. Bu kadar uzun bir süre için bir bankayla çalışmak söz konusu olduğunda hiç şüphesiz tüm bankacılık ihtiyaçlarının tek bir bankanın çatısı altında karşılanması güzel bir düşünce. Ne kadar gerekli olduğunu ise paketi inceledikten sonra tartışacağız.

Yapı Kredi Çınar Mortgage Paketi’nde düzenli gelir sahibi olup, konut kredisi ihtiyacı olup avantajlı şartlarda konut kredisi arayışında olan tüketiciler hedeflenmiş. Bu müşteriler, bankacılık hizmetlerini tek bir çatı altında toplamalarına imkan verecek bu paketten yılda 89 TL ödeyerek yararlanabiliyor ve paket avantajlarıyla 600 TL’nin üzerinde kazanç sağlama imkanı sunuluyor. Avantajların devamlığı için yıllık 89 TL’nin yanı sıra sahip olunması ve aktif olarak kullanılması gereken bankacılık ürünler ise şöyle :

* Konut Kredisi
* Vadesiz Hesap
* Esnek Hesap
* Yapı Kredi Kredi Kartı
* Yapı Kredi Banka Kartı
* En az 2 adet Otomatik Fatura Ödeme talimatı
* İnternet – Telefon Bankacılığı Üyeliği
* Zorunlu Deprem Sigortası
* Yuvam Sigortası

Söz konusu ürünlerin bir yıl boyunca aktif olarak kullanılması halinde karşılığında elde edilecek avantajlar :

* Konut kredisi açılış ve istihbarat ücretinde %15 indirim
* Seçeceğiniz hesabınız için Hesap İşletim Ücretinde muafiyet
* Kredi kartınızın yıllık üyelik ücretinde muafiyet
* Yuvam Sigortası prim tutarında %10 indirim
* Tercihe bağlı ürünlerden ikisini alırsanız 20 TL değerinde hediye Worldpuan. İki üründen biri Kredi Hayat Sigortası olursa 40 TL değerinde hediye Worldpuan
* “Akıllı Asistan” üyeliği
* Ücretsiz Medline Acil Sağlık Hizmeti (444 12 12)
* Yapı Kredi Yayınları’nda %25 İndirim
* 3 ay ücretsiz Digiturk Giriş Paketi üyeliği

Çınar Mortgage Paketi kapsamında sunulan tercihe bağlı ürünler ise Kredi Hayat Sigortası, Bireysel Emeklilik Sistemi ve TL Vadeli Mevduat olarak belirtilmiş.

Mortgage kredilerinde ve kredilerin hemen hepsinde faiz dışı masraflar söz konusu olur. Özellikle konut kredilerini değerlendirirken bu masrafların hepsinin bir potada eritilerek rakamsal olarak ortaya koyulmuş haline YMO, yani yıllık maliyet oranı denir. Kredi alternatiflerini değerlendirirken Finzoom, Enuygun, Hurriyetkiyasla gibi kıyaslama sitelerini takip ediyorsanız bu oranı esas alarak değerlendirmeniz sizin için önemli olacaktır. Ancak Yapı Kredi Çınar Mortgage Paketi gibi bir paket almak suretiyle konut kredinizde indirim almayı planlıyorsanız, orada durup düşünmenizi öneririz. Zira konut kredisi açılış (dosya ücreti) ve istihbarat ücreti gibi masraflar başvurunuzu şube aracılığıyla yapıyorsanız zaten pazarlığa tabi masraflardır. Almak istediğiniz konut ve kredi sicilinizle ilgili bir sorun bulunmuyorsa ve düzenli gelir sahibiyseniz, bir çok bankanın şube müdürü size bu konuda daha fazla indirim imkanı sağlayacaktır. Yeterki bankaların faiz dışında hangi masraflar kapsamında aşağı yukarı ne istediğini biliyor olun.

Cinar Mortgage PaketiÇınar Mortgage Paketi kapsamında sunulan sigorta ürünlerine baktığımızda da çok büyük bir avantaj göremiyoruz. Tüketici finansmanı ürünlerini yoğun olarak kullanan tüketicilere öncelikle önerimiz iyi bir sigorta acentesiyle çalışmaları olacaktır. Deneyimlerimiz göre, bankalar veya şubeleri aracılığıyla satın alınan sigorta teminatlarının (Dask ve trafik gibi zorunlu trafik sigortaları hariç), sigorta konusunun (bu kişi, bina, gelir vb. olabilir) karşı karşıya olduğu riskleri teminat altına alacak yönde ihtiyaçları karşılamaktan ziyade, satışı yapan kanalın (şube veya tele satış personelinin) gelir ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak tasarlandıklarına inanıyoruz. Sigorta poliçelerini satın alırken profesyonel ve güvenilir sigorta acenteleri aracılığıyla teklif almak, çoğu zaman böyle bir paket satın almadan bu konudaki maliyetlerinizi düşürmenize yardımcı olacaktır. Bunun yanısıra ülkemizde hasar ve tazminat taleplerinin sigorta acenteleri tarafından takip edilmesi yaygın bir uygulamadır ve sigorta şirketiyle işlerin daha pürüzsüz ve süratli yürümesini sağlar. Banka şubesi aracılığıyla yapılan poliçeler çoğunlukla sigorta bilgisi sınırlı banka çalışanları tarafından prim motivasyonu ile yapıldığından, hasar ve tazminat taleplerini çoğunlukla sigortalı takip etmek zorunda kalır. Sigortalı daha önce sigorta şirketinde tazminat talebine bulunmadıysa bu deneyim epey sıkıntılı bir süreç olabilir. Yine banka personeli aracılığıyla satın alınan sigortalarda sigortanın konusunda veya zaman içinde değişen sigortalı ihtiyaçlarına göre gerekli ince ayarları yaptırmak mümkün olmaz. Bunun için riske en uygun teminatı almak veya sigorta maliyetlerden tasarruf imkanı neredeyse hiç yoktur.

Gelelim tüm bankacılık ihtiyaçlarının tek bir banka çatısı altında toplamanın sağlayacağı rahatlığa ve bunun için Yapı Kredi Çınar Mortgage Paketi’ne sahip olunması gerekliliği argümanına. Tüketici finansmanı ürünlerinde rehavet bilinçli tüketicinin en büyük düşmanıdır. Rahatlık ve rehavet alternatif maliyetlerin araştırılmasına engel olur, neticede sürekli çalıştığınız kurumun verdiği fiyata razı olmak durumunda kalırsınız. Bu durum her zaman tüketicinin aleyhine olacak anlamına gelmese de, senede bir iki alternatif kurumdan kullanılan bankacılık ürünleriyle ilgili teklif alınması tüketicinin lehine gelişmelere sebep olacaktır. Ayrıca, bankacılık promosyonlarını ve kampanyalarını dikkatlice incelendiğimizde en büyük avantajların mevcut ürün sahipleri veya müşterilere değil de, yeni kazanılacak ürün sahipliğine veya müşterilere teklif edildiği net olarak görüyoruz. Otomatik ödeme talimatına kampanya yapılıp hediye puanlar teklif edilir, halihazırda talimatı olanlar kampanya dışında kalırlar. Yeni bir kredi kartı alırsınız; hediye, mil, bonus, puan verirler ama hiç bir banka 10 senedir düzenli olarak kendi kredi kartlarını kullandırıp onlara para kazandırdığınız için size ekstra puan hediye etmez. Şanslıysanız uzun yıllar çalıştığınız bankalardan da doğumgününüzde bir sms ve e-mail alırsınız (tabi o da ilgili banka doğum tarihinizi doğru girdiyse).

Yapı Kredi Bireysel Bankacılık Paketleri’ni genelde incelediğimizde, paketleri tasarlarken kredi kartlarında mevcut Club konseptlerini tasarlayan ekiplerin tecrübe ve vizyonundan faydalanmak yerine, kendi egolarına yenik düşüp kendi bildikleri gibi ilerlemişler izlenimi uyandırdı bize. Yapı Kredi Bireysel Bankacılık Paketleri’nden Meşe Paketi hariç, Ardıç ve Çınar paketlerinde öyle talep edilen ücretlere değecek süreklilik sağlayan bir faydaya rastlayamadık. Bir defaya mahsus indirim ve ücretsiz ürün kullanımı bankacılık müşterilerinin paketle tanışmasına imkan verecek güzel tatlandırıcılar; ancak süreklilik isteniyorsa biraz daha hesap kitap yapıp, belki biraz daha kesenin ağzını açabilirlerdi.