web statistics

Yapı Kredi Ardıç Yatırım Paketi’ne Başvurmadan Önce…


Bir önceki yazımızda Yapı Kredi Meşe Temel Bankacılık Paketi‘ni incelemiştik. Bu yazımızda ise Yapı Kredi Bireysel Bankacılık’ın bir başka ürünü olan Ardıç Paketi‘ni masaya yatırıyoruz. Yazımızın başında hemen belirtelim, bu paket bankasından her az düzenli yatan maaşını yönetmekten fazlasını talep eden müşteriler için tasarlanmış. Yani bu paket birikim yapmak ve birikimlerini yatırımda değerlendirme hedefi olan tüketicilerin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış.

Yapı Kredi Bireysel Bankacılık Ardıç Yatırım Paketi’ne yılda 99 TL ödemek suretiyle sahip olmak mümkün. Paket avantajlarıyla yılda 500 TL’ye kadar kazanç sağlanabildiği iddia ediliyor. Avantajların devamlığı için yıllık 99 TL’lik ücretin yanısıra, sahip olunması ve aktif olarak kullanılması gereken bankacılık ürünleri var. Zorunlu ürün listesi şöyle:

* Vadesiz Hesap
* Min. 10.000 TL yatırım fonu ve/veya 30.000 TL vadeli mevduat ve/veya 20.000 USD ve/veya 20.000 EUR vadeli mevduat
* Yapı Kredi Kredi Kartı
* Yapı Kredi Banka Kartı
* İnternet ve/veya Telefon Bankacılığı üyeliği
* En az 2 adet Otomatik Fatura Ödeme talimatı (Hesaptan ya da Kredi Kartından verilmiş)

Söz konusu ürünlerin bir yıl boyunca aktif olarak kullanılması halinde karşılığında elde edilecek avantajlar :

* Kredi kartı yıllık ücretinden muafiyet
* Hesap İşletim Ücreti’nde muafiyet
* 20 TL değerinde Worldpuan
* TL Vadeli Mevduata avantajlı faiz oranı
* Internet Bankacılığı’nda ücretsiz havale
* Internet Bankacılığı’nda %25 indirimli EFT
* 2 kat Günlük Para Çekme Limiti
* Akıllı Asistan Üyeliği
* Ücretsiz Medline Acil Sağlık Hizmeti Üyeliği (444 12 12)
* Yapı Kredi Yayınları’nda 1 yıl boyunca %25 İndirim
* TurkMedya Magazin dergilerinde indirimli abonelik
* İlk 150.000 paket satışı için TEMA Vakfı’nca dikilecek 1 adet fidan
* Esnek Hesap alana 10 TL değerinde Worldpuan
* Bireysel Emeklilik Sistemi alana 20 TL değerinde Worldpuan
* Hisse Senedi hesabı açanlara 3 ay ücretsiz BorsaCepte üyeliği
* Internet Bankacılığı’ndan yapılan hisse senedi işlemlerine hediye Worldpuan

Paket kapsamında sunulan tercihe bağlı ürünler Esnek Hesap, Bireysel Emeklilik Sistemi, Hisse Senedi Hesabı olarak belirtilmiş.

Gelelim zorunlu ürünlerde aranan aktiflik için tanımlarına:

* Yatırım Fonları / Vadeli Mevduat hesaplarında 3 aylık toplam varlık ortalaması 10.000 TL ve üzerinde olması gerekiyor.
* Yapı Kredi kredi kartı aylık dönem borcunun sıfırdan büyük olması gerekiyor. Bu demektir ki kredi kartınız ile en az bir işlem gerçekleştirmeniz gerek.
* Otomatik Fatura Ödemelerinde ise her 3 ayda en az birer kez olmak üzere 2 adet fatura ödemesinin otomatik ödeme talimatıyla hesaptan veya Yapı Kredi kredi kartından yapılması gerekiyor.
* İnternet / Telefon Bankacılığı’nda son 3 ay içinde en az 1 kez şifreyle işlem şartı (İnternet Bankacılığı’nda üye girişi, Telefon Bankacılığı’nda finansal işlem vb.) aranıyor.

Ardıç Paketi’nin aktif kullanımında yukarıda belirtilen aktiflik kontrolleri 3 ayda bir gerçekleşiyor. İki dönem üstüste yapılan kontrollerde 6 ay boyunca yukarıdaki ürünlerde aktif kullanım olmadığının tespit edilmesi durumunda, paket kapsamında sahip olunan avantajlar iptal ediliyor.

Yapı Kredi Ardıç Yatırım Paketi kimlere uygun ?

Yapi Kredi Ardic Yatirim PaketiBireysel bankacılık ihtiyaçları açısından incelediğimizde düzenli bir gelir sahibi, iş hayatına yeni atılmış, ailesinden uzakta yaşayan veya yeni aile kurmuş, birikim yapmak konusunda motivasyonu olan ve maaşı Yapı Kredi bankasına yatan yatırımcılar için bu paket daha uygun. Yatırım tercihleri mevduat getirisine uygun, yani birikim yönünde olan tüketiciler bu ürünü düşünebilirler; ancak paketin avantajlarını incelediğimizde cazipliği konusunda şüphelerimiz olduğunu belirtmek isteriz. Bankacılık müşterisi olarak ekstra ücret talep edilen bir paket sunulduğunda daha pozitif avantajlar sunulmasını bekliyor insan.

Eksik gördüğümüz konulara değinirsek;

TL Vadeli Mevduata avantajlı faiz oranı olarak bahsedilmekle beraber, ne kadar avantajlı olduğu konusuna netlik getirmemişler. Banka tarafından ilan edilen mevduat faiz oranının tam olarak ne kadar üzerinde (1 puan daha fazla, yüzde 10 daha fazla vb.) bir avantaj sunduklarını açıkça söylemeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bu avantajlı oranların net olarak belirtilmediği durumlarda, kapıdan yüklüce parayla gelen her müşteriye teklif edildiğini gördüğümüz için, premium bir serviste daha net olmaları gerektiğini düşünüyoruz.

Internet Bankacılığı’nda ücretsiz havale ve yüzde 25 indirimli EFT’den bahsedilmiş. Alternatif olarak internet bankacılığında havale ve EFT ücreti almayan bir banka kullanmıyorsanız bunu bir avantaj olarak görmek mümkün, ancak günümüzde birçok banka maaş ödemesini kendi üzerinden yapan müşterilere ücretsiz EFT ve havale hizmeti sunuyor ki müşteri parayı kendisinde değerlendirmeyi tercih etsin. Havaleyi de ücretsiz yaparak kişinin yakın çevresini söz konusu bankayla çalışma yönünde etkilemesini umuyorlar. Para transferlerini internet bankacılığı üzerinden hala ücretsiz sağlayan bir sürü banka varken, ne kadar avantajlı olduğu tartışılır.

Burada bir parantez açıp belirtmek isteriz ki, internet bankacılığı üzerinden yapılan havale işlemlerinden ücret alınmasınının haksız bir uygulama olduğunu düşünüyoruz, zira işlemi tamamen müşteriye yaptırıp üstüne de ücret talep etmek biraz haksızlık gibi geliyor. Bankalar buna altyapı maliyeti gibi mazeretlerle yanıt verebiliyorlar, ancak bu altyapı maliyetleri bankaların temel faaliyetlerine devam edebilmeleri için katlanmaları gereken bir kalem. Müşteri temsilcisi üzerinden iş yükü aldıkları için ödüllendirmeleri gereken müşterilere bir de ücret yansıtmak gerçekten çok hoş değil. EFT ise bankalar arası bir sistem ve bu sistem her kullanıldığında Merkez Bankası tarafından yansıtılan bir ücret var. Dolayısıyla ınternet bankacılığı EFT yapıldığında istenen ücreti bir noktaya kadar anlıyabiliyoruz.

Avantaj gibi gösterilen bir başka özellik ise Internet Bankacılığı’ndan yapılan hisse senedi işlemlerine hediye Worldpuan imkanı. Bu özellik ücretli bir paketin avantajı olarak sunulmakla beraber aslında Yapı Kredi Yatırım Internet Şubesi üzerinden hisse senedi işlemi yapan tüm Worldcard sahiplerine verilen bir ayrıcalık. Internet üzerinden gerçekleştirilen hisse senedi işlemleriyle NETPUAN biriktiriliyor ve bu NETPUANlar Worldpuan’a dönüşerek World üye işyerlerinde kullanılabiliyor. Hisse senedine her 15 TL’lik işlem 1 NETPUAN olarak müşteriye iade ediliyor.

Yapı Kredi Ardıç Yatırım Paketi kapsamında Bireysel Emeklilik poliçesi alırsanız 20 TL değerinde Worldpuan veriliyor. Minimum BES katkı payının 100 lira civarında olduğu düşünülürse en azından ilk katkı payını ödemeyi veya BES giriş ücretini ertelemeyi de ekleyebilirlerdi. Bireysel Emeklilik ile ilgili daha detaylı bilgi için bu yazımızı okuyun.

Uzun lafın kısası gerçekten Ardıç Yatırım Paketi ile sunulan parasal yarar sağlayan bu tür avantajların aslında bilinçli tüketiciler tarafından halihazırda ekstradan bir paket ücreti vermeden sağlanabilmesi gerçeği bizi rahatsız etti. Tabii bunun için biraz araştırma yapmak gerekiyor, ancak araştırma yapmadan bu avantajlara ücret ödemek suretiyle sahip olmak isteyenler tatmin olacaklardır…

Yazı dizimizin üçümcü ve son bölümünde Yapı Kredi bireysel bankacılık paketlerinden Çınar Mortgage Paketi’ni inceliyor olacağız.