web statistics

Mortgage Kredilerinde Faiz Dışı Masraflar


Mortgage yapmak için finansman şirketi seçerken pek çok detaya dikkat ediyoruz. Finansman şirketinin güvenilirliği, bizim şirketle eski ilişkilerimiz, kredi çıkarmaktaki sistemleri ve çoğumuz için en önemlisi de faiz oranları…

Bu aşamada şirketlerden alınan fiyatlamaları karşılaştırılırken atlamamamız gereken önemli detaylar var. Finansman şirketleri bizden aldıkları faizlerden kar etmek durumundalar tabii ki. Bunun için de faiz oranını belirlerken belirli hesaplar yapıyorlar. Bu hesaplar yapılırken de bu kredi süreci içersinde yapılan tüm masrafların müşterilerden tahsil edileceği düşünülüyor haliyle…

Bazı masraflar her finansman şirketi için sabit gibi görünebilir ama dikkat ettiğimizde arada farklılıklar olduğunu görebiliriz:

Dosya Ücreti:
Öncelikle her şirket dosya başına tahsis komisyonu (dosya ücreti) alıyor. Bu ücret alacağımız kredinin belli bir oranı olabileceği gibi, dosya başına sabit bir fiyat olarak da uygulanabilir.

Ekspertiz Ücreti:
Bunun dışında mortgage kredisi kullanılarak alınacak olan gayrimenkulün mutlaka ekspertizinin yapılması gerekiyorki finansman şirketi gayrimenkulün değerini tam olarak tespitinin ardından kredi miktarını ona göre çıkartabilsin. Bu değerleme raporları sadece SPK lisanslı Gayrimenkul Değerleme veya Konut Değerleme Uzmanları tarafından yapılabilir. Değerleme uzmanının bağlı bulunduğu değerleme şirketi bu hizmetin karşılığını bankaya faturalayacağından, banka bunu da müşteriye yansıtmalıdır. Bu tutar da bankadan bankaya, leasing‘den leasing’e farklılık gösterebilir. Aynı şekilde bu ücret, gayrimenkulün değeri üzerinden olabileceği gibi işlem başına sabit bir tutar da alınabilir.

Sigorta Primleri:
Bir başka ek masraf ise sigorta primleri… Bildiğimiz üzere mortgage yapılan gayrimenkulün kanuna göre DASK sigortası yapılma zorunluluğu var. Konut ve hayat sigortaları ise kanuna göre zorunlu olmamakla birlikte, çoğu finansman şirketi kredi teminatı olarak vermek için zorunlu tutar. DASK sigortaları sözkonusu gayrimenkul için sabit olmakla birlikte, konut ve hayat sigortaları bankanın ya da leasing şirketinin çalıştığı sigorta şirketine ve sigortanın kapsamına göre değişir.

Diğer Masraflar:
Bunun dışında olabilecek masraflar ise erken kapama masrafıdır. Bu, işlem başında karşımıza çıkacak bir masraf değildir. Eğer mortgage işlemi süresince sabit faizli bir krediyi erken kapatmak istersek, banka ya da leasing şirketi bizden erken kapama masrafı alır. Çünkü finansman şirketi hesaplarını bizim başta söylediğimiz vade boyunca ödeme yapacağımızı gözönüne alarak yapmıştır. Kanuna göre bu erken ödeme masrafı, maksimum erken ödenen tutarın %2’si olacak şekilde sınırlama getirilmiştir. Bu tutar genel kanının aksine sabit değildir. %2’nin üzerinde erken ödeme masrafı alınamaz, fakat %2’nin altında almak finansman şirketinin insiyatifindedir.

Değişken faizli mortgage kredilerinde ise böyle bir uygulama bulunmamaktadır.

Bu bilgilerin ışığı altında mortgage kredisi için bankalara, leasing şirketlerine ve tüketici finansman şirketlerine başvurular sırasında bu ek masraf tutarlarını da öğrenerek karşılaştırma yaparsak, gerçek maliyetleri eksiksiz olarak hesaplamış ve daha sağlıklı kararı vermiş oluruz.