web statistics

Garanti Bankası Ekstragenç ile Rekabeti Gençlik Segmentine Taşıdı


Tüketici finansmanı ürünleri bankaların bireylerin geleceğe yönelik gelirlerinden para kazanmak üzerine tasarlanmış bir sistemdir. Sonuçta ihtiyaçlarınız için ödemeniz gereken bedelleri önceden biriktirmediyseniz, ihtiyaçlarınızı gidermeyi ya ertelersiniz ya da tüketici finansmanı ürünlerini kullanarak geleceğe yönelik gelirlerinizden paranın zaman değeri ve finansman ihtiyaçlarını giderirken ortaya çıkan operasyon maliyetlerini karşılamak zorunda kalırsınız.

İşte bunun farkında olan bankalar, ülkemizin genç nüfus potansiyelini de göz önüne alarak bu segmente yönelik aktiviteler ile gençleri bankacılık yatırım ve finansman ürünleri ile tanıştırıp, marka sadakati yaratmayı hedefliyorlar. Bu şekilde gelecek yıllar için müşterilerini şimdiden kazanmış oluyorlar.

Yaklaşık iki yıl önce bu segmente hitap eden ürünlerin genel bir değerlendirmesini yaptığımız “Gençler ve Öğrenciler İçin Kredi Kartları ve Diğer Bankacılık Ürünleri” hakkında yayınladığımız makalede kapsamlı bir inceleme yapmıştık. Yine aynı dönemlerde lansmanı yapılan Cardfinans GO ve Fortis 18+ Worldcard ile ilgili yazılarımızda gençlik segmenti için çıkarılmış diğer ürünleri incelemiştik. O zamandan bugüne karşımıza çıkan krizle beraber gençlik segmenti ile ilgili faaliyetlerde de gözle görülür bir duraklama yaşandı. Akbank Exi26 kapsamında sponsor olduğu Rock N Coke’a verdiği desteği çekti. Cardfinans Go ise bankanın daha önce çıkarmış olduğu University Card’ın daha ötesine geçemedi, sadece birkaç özellikle beraber ürünün ismini değiştirmiş oldu.

Garanti Bankası ise gençlik segmentinde diğer rakiplerinin gerisinde kalmıştı. Ancak son günlerde sıklıkla reklamlarına rastladığınız yeni Extragenç konsepti ile rekabeti yeniden yakalamayı hedefliyor. Lafı fazla uzatmadan bu ürünle ilgili incelememize başlayalım.

extra genc kartGaranti Bankası 15-23 yaş arası gençler için çıkarmış olduğu Extragenç isimli ürününü Garanti Bankası Gençlik Kulübü adı altında lanse ediyor. Extragenç’e üye olarak sadece gençlere özel birçok kampanya ve promosyondan yararlanma imkanına sahip oluyorsunuz. Ancak bu kampanya detaylarına geçmeden üye olduktan sonra kullanma imkanı bulacağınız bankacılık ürünlerine göz atmakta fayda var :

Extragenç kredi kartı : Mastercard logolu bu kredi kartı ile Bonus kartın tüm özelliklerini kullanabilirsiniz. Yani taksitli alışveriş ve Bonus kazanma özellikleri her zamanki gibi mevcut. Ayrıca 35 TL’ye kadarki alışverişlerinizde kullanabileceğiniz temassız kart özelliği ve 100 TL’ye kadar faizssiz nakit avans hizmeti de ek olarak sunulmuş. Extragenç kredi kartından ilk yıl kart ücreti alınmazken, ikinci yıldan itibaren 25 TL yıllık aidat ödemek durumundasınız. Klasik Bonus Card‘ın yıllık ücretinin şu an da 40 TL olduğunu da hatırlatalım.

Extragenç banka kartı : Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi Extragenç üyesi olarak aslında Garanti Bankası müşterisi oluyorsunuz. Üyelikle beraber açılan vadesiz hesabınıza bağlı bir banka kartı da kredi kartına ek olarak veriliyor. Aynen kredi kartında olduğu gibi temassız öde-geç ve Bonus kazanma özelliği banka kartında da standart olarak sunuluyor. Eğer kredi kartı kullanımı hakkında yeterince bilgi sahibi değilseniz ve taksitli alışveriş yapmaya ihtiyacınız yoksa bu banka kartı da fazlasıyla işinizi görecektir. Banka kartı için kart ücreti alınmıyor.

Diğer ürünler : Extragenç için hazırlanmış olan web sitesinde değinilen bankacılık ürünleri arasında cep telefonu operatörlerine kontör yükleme, internet şubesi ve paramatiklerden fatura ve üniversite harcı ödeme, düşük faizli eğitim kredisi kullanma gibi seçeneklere yer verilmiş. Yani bankanın müşterisi olan herkesin kullanabileceği ürünlerden gençlerin ilgisini çekebilecek olanlar öne çıkartılmış, yeni birşey yok… Bizim ilgimizi çeken bölüm, “Garanti Bankası’nın sunmuş olduğu bankacılık ürün ve hizmetlerinden ücretsiz ve indirimli yararlanma” kısmı oldu. Ancak ne yazıkki bahsedilen bu ürünlerin ismi, hangilerinin ücretsiz veya indirimli olduğuyla ilgili bir detay verilmemiş. Eğer başvuru yapmayı düşünüyorsanız bu konuda bilgi almanızda fayda var.

Extragenç kampanyaları

Gelelim Extragenç üyeliğiyle beraber sizleri bekleyen kampanyalara. Garanti Bankası adeta Turkcell’in gnctrkcll kapsamında McDonald’s ile gerçekleştirmiş olduğu ve oldukça başaralı olan indirimli menü kampayasını örnek almış ve bunu farklı markalara uygulamış. Extragenç üyeleri KFC ve Pizza Hut restoranlarında 5 TL’ye indirimli menü, Gloria Jeans‘te ise bir kahve aldıklarında ikinciyi bedava alabilecekler.

Avea ile gerçekleştirilen kampanyada Garanti Bankası kanallarından 150 ve üzeri kontör yükleyen Extragenç üyeleri her yöne 50 kontör kazanıyor.

Spor giyim mağazası İntersport‘tan yapılan alışverişlerde aynı anda iki ürün satın alınması halinde ikinci ürüne yüzde 50 indirim uygulanıyor.

TTNET Müzik‘ten ücretsiz müzik indirme fırsatı da Extragenç üyelerinin ilgisini çekebilir.

Son olarak Extragenç üyeleri seçtikleri etkinliklere davetiye kazanma şansı elde edebiliyor. Extragenç web sitesinde yer alan etkinlik takviminde genellikle konser organizasyonlarına yer verilmiş. Üyeler bu etkinliklerden istediklerine başvururarak 5 adet çift kişilik biletten birini kazanabiliyor.

Değerlendirme

Garanti Bankası’nın Extragenç ürünü bize göre rakiplerine göre yetersiz kalmış. Sektör lideri olan bir bankanın gençlik segmenti için çıkardığı ürününde çok farklı markalar ile anlaşma yaparak daha fazla sayıda kampanya ve fırsat sunmasını beklerdik.

Garanti’nin en yakın rakibi Yapı Kredi’nin gençler için çıkarmış olduğu Play Card‘a baktığımızda pek çok farklı markaya özel ek taksit imkanı ve indirim sunulmuş olduğunu görüyoruz. Öğrencilerinin kısıtlı bütçeleriyle yapmış oldukların alışverişlerde taksit özelliğinin büyük önem taşıdığını göz önüne alırsak, ek taksit imkanı hayati önem taşıyor. Seçmiş olduğumuz etkinlik için 5 adet davetiyeden birini kazanmaya uğraşmaktansa, Biletix’ten bileti indirimli veya 6 taksitle alma imkanı sunan bir kartı tercih etmek bize daha mantıklı geliyor.

Yine gençler için bir diğer tercih sebebi olacak Bonus kazanma özelliğinde ek bir fırsat sunulmamış olması bizi hayal kırıklığına uğrattı. Karşılaştırma yapmayı pek istemiyoruz ama Yapı Kredi’nin Play Card ile her 4 temassız işlemden birini bedavaya yaptırması ve iki kat Worldpuan kazandırması bizim için yine bir tercih sebebi oluyor.

Eğer öğrenciyseniz araştırma yapmak için çok vaktiniz vardır demektir. Dolayısıyla basında sıklıkla dönen reklamlara ve marka bilinirliğine kanmayıp kapsamlı bir araştırma yaparsanız, ihtiyaçlarınıza Extragenç’ten daha fazla cevap verebilecek bir ürün bulabileceğinize inanıyoruz.