web statistics

BINDatabase İle Kredi Kartının Hangi Bankaya Ait Olduğunu Bulun


TuketiciFinansman.net olarak günlük hayatta tüketici finansmanı ile ilgili karşımıza çıkan ürün, servis ve hizmetler hakkında makale yazarken tüketicilerin gözünden bakmaya çalışıyoruz. Profesyonel hayatımızın önemli bir kısmını bankacılık ve finans sektöründe geçirmiş insanlar olarak kredi kartı yıllık ücreti gibi konular hakkında tüketicilerde genelde hakim olan görüşü paylaşmasak da, yazılarımız tamamıyla tüketicilere yardımcı olmak, onların tüketici finansmanı ile ilgili ürünler arasında tercih yaparken doğru kriterlere dayanarak karar vermelerini sağlamak amacına yönelik.

Tüketici finansmanı ürünleri, adı üzerinde tüketim sırasında (yani bir ürün veya hizmeti tedarik ederken) finansman sağlanması üzerinedir. Alışverişin önemli bir kısmı da ürün ve hizmeti tedarik eden işyerlerinin omuzunda. Onların da ihtiyaçları ve finansman hizmeti alırken yaptıkları tercihler önem taşıyor. Bu konuda deneyimimiz çok sınırlı, ancak zaman içinde karşımıza çıkan bilgilerin alışveriş eyleminin diğer ayağında bulunan üye işyerlerinin işine yarayacağını düşündüğümüzde, bunları paylaşmaya çalışıyoruz.

Bu konuda yakın zamanda karşımıza çıkan ilk bilgi ise, özellikle e-ticaret ile ilgilenen üye işyerlerinin işine yarayacağını düşündüğümüz bir veritabanı hakkında.

Daha önce kredi kartı numarasının ne anlam ifade ettiğine dair kaleme aldığımız yazıda da belirttiğimiz üzere; kredi kartı numarasının üzerinde yer alan 16 haneli kart numarasının ilk 6 hanesi, kredi kartının hangi banka tarafından çıkarıldığını, yani kredi kartının issuer’ının kim olduğunu gösterir.

Özellikle e-ticaret alanında faaliyet gösteren üye işyerlerinin, fiziksel olarak göremedikleri kredi kartlarının hangi bankaya ait olduklarını tespit etme konusunda sıkıntı yaşadıkları, konuyla ilgili bize gelen yorumlarda paylaşılmıştı.

kredi karti ilk 6 haneKredi kartı numarasının ilk 6 hanesinin (BIN veya prefix) hangi bankaya ait olduğuna dair cevap verebilecek bir veritabanı bulmak konusunda çabalarımız nihayet sonuç verdi. BINDatabase isimli site tamamıyla kullanıcıların katılımı ile genişleyen bir veritabanına sahip. Aradığınız BIN (Bank Identification Number) bu veritabanında mutlaka vardır diye bir iddiamız yok ama biz daha kapsamlısına rastlamadık. Tabii veritabanından daha fazla verim alınabilmesi için veritabanını kullananların da katılımcı olmak konusunda gönüllü olması önem taşıyor.

Otomatik olarak toplu sorgulama yapabilecekleri bir sisteme ihtiyacı olanlar için bu veritabanı uygun olmayabilir, zira sistem kötüye kullanımı önlemek için artık bir çok sorgulama sistemlerinde yer alan güvenlik kodu uygulaması kullanıyor. Kredi kartı numarasının ilk 6 hanesini girdikten sonra, alttaki resimde görülen güvenlik kodunu da girerek sorgunuzu gerçekleştirebiliyor ve elinizdeki kredi kartının hangi bankaya ait olduğunu bulabiliyorsunuz. BinDatabase adlı bu siteye buradan ulaşabilirsiniz.