web statistics

Kredi Kartı Numarası Nedir ? Nerede Yazar ?


Kredi kartı numarası 16 haneli bir sayı dizisinden oluşur ve kartınızın ön kısmında altta yer alır. Bu numara tek başına size birşey ifade etmeyebilir ancak parçalara böldüğümüzde kredi kartı numarasının aslında göründüğünden daha anlamlı bir yapıya sahip olduğunu görürsünüz.

Kredi kartı numarasındaki ilk sayı kartın hangi ödeme sistemini kullandığını anlatır. Yani kartınızın Visa mı yoksa Mastercard mı kullandığını gösterir (Visa ve Mastercard arasındaki farklara daha önce bir yazımızda değinmiştik). Visa kullanan kartlarda kredi kart numarası 4, Mastercard kullanan kartlar da kredi kartı numarası 5 ile başlar.

Kredi kartı numarasının birinci hanesi de dahil olmak üzere prefix denen ilk 6 hane kartın hangi banka tarafından verildiğini belirtir. Bu numara Bank Identification Number (BIN), yani kartı veren bankayı tanımlayan numaradır.

kredi karti numarasi

İlk 6 haneyi izleyen 9 hane banka tarafında müşteriye atanan hesap numarasıdır. Bu 9 hane 0-9 arasındaki sayılardan oluşur. Bu da 109 kombinasyon, yani banka başına 1 milyar olası hesap numarası demektir. Kısacası iki kredi kartı numarasının birbiriyle aynı olması neredeyse imkansızdır.

[button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2014/10/kredi-kartinda-musteri-numarasi-hesap-numarasi-nerede-yazar.html” size=”large” target=”blank”]Kredi kartında müşteri numarası (hesap numarası) nerede yazar?[/button]

Kredi kartı numarasındaki son sayı ise check digit denilen bir güvenlik sayısıdır. Bu sayı ile “Luhn” ya da “Mod 10” gibi algoritmik yöntemlerle kredi kartı numarasının geçerli bir numara olup olmadığının kontrolü yapılır.

“Kredi Kartı Numarası Nedir ? Nerede Yazar ?” üzerine 5 yorum

  1. Merhabalar, e ticaret sistemlerinde ilk 6 hane girildiğinde hangi bankaya ait olduğunu belirten bir sistem görmüşlüğüm mevcuttur.

    Acaba bu tarz "hangi numaralar hangi bankalara ait" şeklinde bir veritabanı mevcutmudur ? yada sizde böyle bir bilgi var mıdır ?

    Saygılarımla

  2. @Aytek// 13 Ağustos 2009 Perşembe 11:35
    Bankaların kendi iç kullanımları için böyle bir veriye sahipler. Ancak bunu dışardan kişilerle veya üye işyerleri ile paylaşımları çok sınırlı. Çalıştığınız Bankanın üye işyeri yetkilisine başvurmanızı öneririz.

  3. Merhabalar , ben internert bankaciligi kulaniyorum kredi kari odemelerimi

    internet bankaciligindan yaptim .fakat odeme yaparken banka ismini yanlis yazmisim ne yapabilirim bunun icin parayi geri nasil alabilirim

    • @ Selahattin Aslan
      Öncelikle bankanizi arayarak EFT’nizin akibetiyle ilgili bilgi almaniz gerekiyor.

  4. anında şifre alabilmek için müşteri numarası yerine ne yazmam gerek ben kuzey kıbrısta yaşıyorum cep telefonu numaramı nasıl yazacam?

Yorumlar kapalı.