web statistics

Kredi Kartı Yıllık Üyelik Ücretini Geri Alabilir miyim ?


Son birkaç gün içerisinde kredi kartı yıllık aidatları veya kredi kartı yıllık ücreti hakkında çıkan haberlerin birçok tüketicinin kafasını karıştırmış olabileceğini düşünerek kendi yorumumuzu paylaşmak istiyoruz.

Hürriyet Gazetesinde dün çıkan habere göre Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin, bankaların müşterilerinden kart ücreti alamayacaklarına ilişkin verdiği karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Gazetenin yaptığı yoruma göre bu emsal kararın yayınlanmasının ardından bankalar müşterilerinden kredi kartı ücreti talep edemeyecekler.

Buraya kadar okuduysanız bu haberin çok güzel bir haber olduğunu düşünüyor olabilir ve bir yerlerden kredi kartı üyelik ücreti veya yıllık aidatı itiraz dilekçesi örneği aramaya başlamış olabilirsiniz. Ancak kazın ayağı tam o şekilde değil.

Yine dün 21.07.2008 tarihinde BDDK Başkanı Bilgin tarafından şahsen yapılan açıklama şu şekilde :

“BDDK, Yargıtay’ın aksi yöndeki kararına rağmen kredi kartının bir hizmet sunumu olduğunu vurgulayarak bankaların yıllık ücret alabileceğini bildirdi. BDDK, ücretin banka ve müşterilerin mutabakatı ile belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankaların kredi kartıyla ilgili yasalardaki hükümlere uyması gerektiğini belirtti. Sözleşmelerin okunabilir büyüklükte puntolarla yazılması gerektiğini belirten Bilgin, kredi kartını bir hizmet olduğunu ve belli bir maliyeti olduğunu vurguladı.”

TuketiciFinansman.net olarak bu habere konu olan vaka açısından incelediğimizde, BDDK başkanı bizce doğruyu söylüyor. Sözleşmede uygun şekilde yer alıyorsa kredi kartı ücreti veya kredi kartı yıllık aidatı tamamen yasal bir uygulamadır (bkz. kredi kartı yıllık ücreti yasal mı ?). Yargıtay 13. hukuk dairesi tarafından verilen kararın örnek gösterilebileceği kararların tüm kredi kartları müşterilerine uygulanması söz konusu olmadığını düşünüyoruz. Mahkeme, banka ile müşteri arasından imzalanan sözleşmeyi incelemiş ve sözleşmede kredi kartı ücreti / kredi kartı yıllık aidatı ile ilgili maddenin kredi kartı kanunu kapsamında sözleşmenin bulundurması gereken asgari şartları taşımadığı gerekçesiyle haksız bulup iptal etmiş.

Eğer siz de kredi kartı sözleşmenizi ilgili kanun çıkarılmadan önce imzaladıysanız ve daha sonra yeni kanuna uygun bir sözleşme imzalamadıysanız itiraz etmeniz (mahkeme yoluyla) durumunda örnek kararı esas alıp iade sağlamanız mümkün. Öte yandan banka ile imzaladığınız sözleşme güncel bir sözleşme ise, yani son üç sene içersinde imzalanmış bir sözleşmeyse ve kredi kartı ücreti veya yıllık aidatı ile ilgili maddenin koyu siyah 12 punto ile yazılmış olması durumunda kredi kartı ücretinizi alamama ihtimaliniz olduğu gibi, mahkeme masraflarını da karşılamak durumunda kalabilirsiniz.

Sonuç olarak kart başına yıllık 35 veya 50 YTL kart ücretini iade almak ile kimse zengin olmaz. Eğer kredi kartınızdan aldığınız tüm hizmetleri (düşük faiz, avantajlı puan kullanımı, ekstra taksit imkanı, avantajlı uçak bileti gibi) düşünüp bunlar için bir bedel ödemenin mantıklı olduğunu düşünüyorsanız, attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmeyeceği için pek mantıklı gelmeyecektir.

Eğer kullanmadığınız bir kredi kartı için sizden bir ücret isteniyorsa ve bunun adaletsiz olduğunu düşünüyorsanız, bu konuda ücretin iadesi ve kredi kartının iptali için direk ilgili bankaya başvurmanız mantıklı olacaktır. Kredi kartını kullandığınız banka ile çok uzun zamandır çalışıyorsanız ve sözleşmenizin son kredi kartı kanuna uygun bir şekilde güncellenmediğini biliyorsanız, mahkemeye başvurmadan kredi kartı ücreti iadesi için bankanıza başvurabilirsiniz ancak burda da dikkate alınması gereken konu, bu uğurda yapacağınız masraf ve harcadığınız para karşılığı ulaşacağınız iade miktarına değip değmeyeceği.

Etrafta yazılan çizilenlere bakılırsa, bu itiraz kabul edilse bile geçmişe yönelik ücretlerin iadesi diye bir şey söz konusu değil. Bugün yıllık kart aidatı veya kredi kartı yıllık ücretini iade ettiribilirsiniz, ancak banka size kredi kartı yenileme ücreti, kredi kartı kurye ücreti, kredi kartı basım masrafı adı altında yeni bir ücret çıkartıp, aksine bir mahkeme kararı çıkana kadar bunu tahsil etmeye çalışacaktır.

En mantıklı çözüm kullanılmayan kredi kartlarını kapattırarak en azından bu kartların maliyetlerinden kurtulmak olacaktır. Ancak eğer vaktiniz varsa ve bankaya karşı bir yaptırımınız olduğuna inanıyorsanız kredi kartı ücreti veya kredi kartı yıllık aidatının iadesi için mücadele etmek de, her zaman seçeneklerin arasında yer almaktadır.

“Kredi Kartı Yıllık Üyelik Ücretini Geri Alabilir miyim ?” üzerine 12 yorum

  1. bence vatandaşlarımıza sesleniyorum tüm bankalardan kart cıkarmak mantıklı degil

    sadece bir bankanın kartını kullanıp diyerlerini iptal ede bilirsiniz allaha belalalırı versin bunlar sömürücü ve sosyete faizcileri

  2. 2006 YILI AĞUSTOS CELP DÖNEMİNDE YEDEK SUBAY OLARAK İSTANBUL TUZLADA ASKERLİK YAPARKEN İSTEMİMİZ DIŞINDA MAAŞ KARTIMIZ EK OLARAK ALMIŞ OLDUĞUMUZ OYAK BANK KREDİ KARTINI 2006-2007 AĞUSTOS DÖNEMİNDE KULLANDIM 2007-2008 YILLARI ARASINDA HİÇ KULLANMADIM.ANKARADA ASKERLİK GÖREVİMİ YAPARKEN BU KARTI OYAK BANK ŞUBESİNDEN KAPATTIRMAK İSTEDİM YILLIK ÜCRETİ OLMADIĞINI SÖYLEDİLER.SONRADA BU KARTI HİÇ KULLANMADIM.İNG BANKA DEVRİNDEN SONRA 18/11/2008 TARİHLİ HESAP EKSRESİNDE KREDİ KARTIMA 25YTL YILLIK ÜYELİK ÜCRETİ BORCUM OLDUĞU BİLGİSİ ELİME ULAŞTIKİ BEN ADRESİMİ EV ADRESİM HARİCİ BİR YER VERMİŞ OLSAYDIM BU BORÇTAN HABERİM OLMAYACAKTI VE TAKİBE DÜŞECEKTİM .BENİM ASKERLİK GÖREVİMİ YAPTIĞIM DÖNEMDE ASKERİ PERSONEL MAAŞLARININ TAMAMINI OYAK BANK KURUMU ARACILIĞI VASITASIYLA ÖEDENDİĞİ İÇİN YAKLAŞIK SADECE 2006-2007 DÖNEMİ İÇİNDE 4000-5000 ARASI YEDEK SUBAYA BU KARTLARDAN VERİLDİ.BUDA 25 YTLDEN 100000 YTL GİBİ BİR RAKAM YAPMAKTADIR.ÖDEMELERİNİ ZAMANINDA YAPAN İNSANLARIN CAZALANDIRLMASINDAN BAŞKA BİRŞEY DEĞİLDİR BU.BEN BANKA KARTIMI KAPATTIRDIM.ÜYELİK ÜCRETİ İLE İLGİLİ TALEBİMİ İLETTİM YANIT VERMELERİNİ BEKLİYORUM YANIT VERECEKLERİ TARİHLE İLGİLİDE BİR BİLGİ VARİLMEDİ. VERİLECEĞİNİDE HİÇ ZANNETMİYORUM.NE BEN DONKİŞOTUM NEDE BU KURUMLAR YEL DEĞİRMENİ BU ÜLKEDEDE HİÇ BİR ZAMAN ORTALAMA OLMAYACAKSIN.ÇÜNKÜ HASSASİYET GÖSTERENLER HEP CAZALANDIRILIYOR

  3. TEK KELİMEYLE FAİZDİR KREDİ KARTLARII.FAİZİN OLDUĞU YERDE NE BEREKET NEDE HUZUR OLUR.BEN DEMİYORUM DİNİMİZ DİYOR.FAİZ İŞLERİNE GİREN BİRİ HELAL KAZANCINIDA KAYBEDER.BENDE 3 ADET KART VARDI.YETİŞTİREMİYORDUM.SANKİ ÖDEMEYECEKMİŞİZ GİBİ KULLANIP DURUYORDUK.EN SON VASITAMI SATTIM.BORCA GİRDİM KURTULDUM.VE HEPSİNİ İADE ETTİM.ŞİMDİMİ,EVET KAFAM RAHAT.CEBİMDE PARA VARSA YERİM YOKSADA SIKINTI ÇEKERİM OLUNCAYA KADAR.AMA YETERKİ FAİZE VE BORCA GİRMEYİM DEĞER BUNA İNANIN.

  4. @ Adsız // 21 Aralık 2008 Pazar 22:04

    Kredi kartları tek kelimeyle faiz değil, kredi aracıdır. Hatta tam olarak kredi bile diyemeyiz, kredi aldığınızda sonunda borcunuzu faizli olarak geri ödersiniz. Ancak kredi kartı borcunuzu her az düzenli olarak kapatırsanız tek kuruş faiz ödemezsiniz, aksina puan toplayip para bile kazanırsınız. Önemli olan bu ürünün nasıl kullanıldığını çok iyi öğrenip ödemeyeceğiniz bir borcun altına girmemektir.

  5. Kim demiş geçmişe yönelik ücretlerin iadesinin söz konusu olmayacağını ben aldım, önce bankadan üye olduğum tarihten bu yana benden kesilen ücretlerin dökümünün çıkarılarak bana gönderilmesini ve devamında iadesini istedim, gelen dökümlerle, olumsuz cevap verenlerle cevap vermeyenlere yazdığım yazılarla tüketici hakem heyetine başvurdum yazıma cevap vermeyenler için tüketici hakem heyetinden geçmiş yıllarda benden kesilmiş ücretlerin tespitinin yapılarak, iadesini istedim.Eğer mahkeme aşamasına gelirseniz sağlam bir savunma yazısıyla (internette nevtes’te var bulabilirsiniz) mahkemeye katılırsınız, duruşma başında cevabi yazımı tekrar ederim deyip mahkemede savunma yapmanıza gerek kalmaz, hatta büyük bir olasılıkla lehinize sonuçlanır. Ayrıca kredi kartlarımı iptal etmeyi de düşünmem, çünkü; bankayla yaptığımız sözleşme bugünki yeni sözleşmelere göre eksik yani bizim lehimize ve bu bizim avantajımız neden kapatayım.

  6. Arkadaşlar bankaların telefon şubelerini arayarak itiraz talebi yapabilirsiniz.Ben yaptım ve kart ücretimi geri ödediler sizde deneyin bence 35 milyon az para değil.

  7. Kart ücretlerini geri alabilirsiniz arkadaşlar bankaların telefon şubelerini arayıp itiraz dilekçenizi onaylayın ödeme yapıyorlar 35 milyon az para değil…

    • 35 milyona 70 ekmek alınır.her gün 1 ekmek yense 70 gün.ciddi söylüyorum şaka sanma.vampir yiyeceğine evdeki bebeniz yesin.

  8. Masraf edilmeyebilir.Bizzat ben, Tüketici Koruma Derneğine başvurdum bu konuyla ilgili, sadece kart ücretinin yansıtıldığı ekstremin kopyasını verdim oraya.2 ay gibi süre sonunda beni bankadan arayıp, ücretin iade edildiğini söylediler.Gerçekten de ekstremde iadeyi gördüm.Yani önce parayı ödeyin, sonra derneğe başvurun, bir form doldurup ve 2 ay bekleyip paranızı iade alın.Not:Çalıştığım banka Garanti' dir ve sözleşme tarihim eskidir (2003)

    • bütün hepsinimi aldın,1 yıllık mı?1 yıllıksa çok büyük iş başarmışsın

  9. Bir bankanın hazırladığı üründen para kazanabilmesi için, öncelikle o ürünün tüketici tarafından kullanılması/benimsenmesi gerekir. Hiç kimse zorla kredi kartı kullanmamaktadır tabi ki. Hal böyleyken "bankaların sağladığı hizmetler için aidat kesmesi" ve "hiç kimsenin 35 tl ile zengin olmaması" savları, öncelikle rekabet açısından kabul edilebilir değildir çünkü günümüzde artık sorun "olmayan ürün" değil "satıştır". Örneğin ben 11 bankanın kredi kartını kullanıyorum ve benden aidat kesen hiçbir bankaya muhtaç değilim, çünkü o hizmeti oradan almasam başkasına gidebilirim? O keserse, fatura talimatlarımla beraber aidat kesmeyen bankaya giderim ki zaten genelde uzlaşıyı yakalıyoruz. 11×35 tl den her yıl 385 tl'yi bankalara neden vereyim? Ben o kartı kullanmasam bankalar pos cirolarını nereden yapacaklar? Veya çeşitli yan hizmetlerle kazanacakları geliri nasıl telafi edecekler (vergi, fatura vs)?

    Bu olaya rekabet açısından bir bakıştı. Bir de tüketici hakları açısından bakış var. 4077 sayılı kanunun 6. maddesine göre "Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir." Yani kart aidatının kesilmesinin önlenmesi konusundaki temel sav, tüketici ile müzakere edilmemesi ve standart sözleşmeye konmasıdır. Benim imzaladığım bütün sözleşmelerde matbu olarak bu durum yer aldığından, bankalar buna karşı herhangi bir aksiyon alamamaktadır ki bunlarla ilgili/ilgisiz yargıtay kararları da mevcuttur.

  10. arkadaşlar bende 3 bankanın kredi kartı var ve 3,4 senedir aidat ödemiyorum şöyleki önce alıyorlar tlf.edersen bir sonraki ekstrede geri ödüyorlar.saygılarımla.

Yorumlar kapalı.