web statistics

Hesap Kesim Tarihi Değişikliğinin Sağladığı Avantajlar


Hesap kesim tarihi değişikliği nasıl yapılır? En önemlisi bu değişiklik nasıl tüketicinin lehine kullanılabilir?

Tüketici hesap kesim tarihinden üç iş günü öncesinde sahip olduğu kredi kartının müşteri hizmetlerini arayarak hesap kesim tarihi değişikliği yapmak istediğini belirtir. Burada dikkat edilmesi gereken konu belirteceğiniz yeni hesap kesim tarihi müşteri hizmetlerini aradığınız günden daha önce bir tarihte olmasıdır.

Örnek vermek gerekirse: 25 Aralık tarihinde, 28 Aralık tarihli hesap kesim tarihinizi değiştirmek için ABC bankası müşteri hizmetlerini arıyorsunuz ve yeni hesap kesim tarihi olarak her ayın 23’ü olmasını istediğinizi belirtiyorsunuz. Bazı durumlarda müşteri hizmetleri yetkilisi bu değişikliği neden yapmak istediğinizi sorabilir bu durumda “çalıştığım şirket maaş ödeme tarihlerini değiştirdi demeniz” yeterli olacaktır.

Issuer firma operasyonel süreçlerine bağlı olarak tüketicinin daha önce hesap kesim tarihi değişikliği gerçekleştirmişse bankanın talebi işleme alıp gerçekleştirmesi 1 ila 2 iş günü alacaktır. Issuer firma süreçleriyle ilgili bir sorun olması durumunda bu durum 3 iş gününe kadar uzayabilir. Talep gerçekleştiğinde tüketicinin bir sonraki hesap kesimi 23 ocak tarihinde gerçekleşecektir. Borcun son ödeme tarihi, hesap kesim tarihinden sonra 7 ile 10 iş günü sonra olacağını düşünülürse 1 şubat tarihine denk gelecektir. Böylelikle kredi kartı borcunun bir önceki ödendiği tarih 7 aralık olarak kabul edilirse tüketici iki aya yakın bir süre kredi kartı borcu ödemek zorunda kalmaz.

Hesap kesim tarihi değişikliği yaparken ve yaptıktan sonra mağdur olunmaması için dikkat edilmesi gereken konularla ilgili önerilerimize şunlardır:

* Hesap kesim tarihi değişikliği sonrası ilk hesap kesim tarihinde tüketici, ekstre bakiyesinin tamamını ödememesi durumunda oldukça hesaplanan faize konu olacak gün sayısı yüksek olacağından ciddi bir faiz ödemesi ile karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle bu tür değişiklik taleplerini iki ay içersinde alınacak bir prim / ikramiye beklentisi olması veya bu süre içersinde kredi kartı borcunun tamamının kapatılması için bireysel kredi çekilmesi planlandığı durumlarda başvurulmalıdır.

* Hesap kesim tarihi değişikliği yapacağınız kartın issuer firmanın toplam kart sayısının en az 1 milyondan fazla olduğuna emin olmak gereklidir. Bu rakamın altında hizmet veren firmaların ekstre basım kapasiteleri de sınırlı olacağından size sunabilecekleri hesap kesim tarihleri de sınırlı olacaktır. Küçük operasyonların süreçlerininde sorunlu olma ihtimali nedeni ile talebiniz hesap kesim tarihi sonrası gerçekleşebilir ve tüketici aynı ay içinde iki kere kredi kartı borcu ödeme durumunda kalabilir.

* Kart sayısı yüksek olan firmalarda (1,000,000 kart ve üzeri) ekstre basımı sürekli bir operasyondur ve ayın bir günü hariç her gün ekstre basımı gerçekleştirilir. Ayda bir gün bakım ve onarım çalışmaları nedeni ile ekstre basımı yapılmaz dolayısı ile bu firmalar tüketicilere oldukça geniş hesap kesim tarihi alternatifi sunabilirler.

* Hesap kesim tarihi değişikliği sınırlamalarında genel uygulama bir finansal yıldır. Tüketiciye senede iki kere değişiklik imkanı tanıyan bir firma da 2007 yılı içersinde biri aralık ayında olmak üzere değişiklik gerçekleştirilmişse, tüketici 2008 yılının ocak ayında iki yeni değişiklik talep etme hakkına sahip olur.

* Unutmamak lazımdırki firma hesap kesim tarihi değişikliği taleplerini incelerken iyi niyet arar. İyi niyet bulunmaması durumunda talebi reddeder veya süreçleri uzatarak bu değişikliğin tüketicinin avantajına olmasının önüne kolayca geçebilir. Bu sebepten aralık ayında yapılan bir hesap kesim tarihi değişikliği sonrası yeni bir değişiklik için en az iki ay beklenmelidir.

Kredi kartı diğer tüketici finansmanı ürünlerine göre pahalı olsa dahi bilinçli kullanım halinde tüketicinin avantajına bir çok özellikler sergiler. Kredi kartını bilinçli kullanmaya özen gösterelim.