web statistics

Hesap Kesim Tarihi Nedir ? Hesap Kesim Tarihi Tanımı


Kredi kartları en yaygın kullanılan tüketici finansman ürünlerinden biridir. Tüketiciye verdiği net mesaj nedeniyle popülerliği ve tercih edilirliği bir anda çok artmıştır. Kredi kartı kullanımı, tüketicinin şimdiki zaman ihtiyaçlarını gelecekte elde edeceği gelirleri ile nakit kullanmadan karşılamasına imkan verir.

Hesap kesim tarihi veya halk arasında hesap kesimi, kredi kartı ürününü oluşturan önemli parçalardan biridir. Issuer her ayın belli bir iş gününde kredi kartı sahibinin o gün itibarı ile borç durumunu göstermek için ekstre hazırladığı gündür.

Tüketici, kredi kartının hesap kesim tarihinde uygun olacağını düşündüğü şekilde değişiklik yapma hakkına sahiptir. Bir sene içersinde hesap kesim tarihinde yapılabilecek değişiklik sayısına issuer tarafından bir sınırlama getirilmiştir. Tüketiciler, kredi kartı hesap kesim tarihlerini issuer şirket politikalarına göre farklılık gösterse de bir yıl içersinde en fazla bir veya iki kere yapabilirler. Issuer tarafından getirilen sınırlamanın sebebinin ardında iki önemli neden vardır:

Birincisi, kredi kartı operasyonlarında büyük miktarda müşteri sayıları söz konusudur ve ekstre değişiklikleri karışık finansal hesaplamalar içerdiğinden serbest bırakılması durumunda büyük operasyonel sorunlar ve borç hesaplamalarında tüketicinin lehine veya alehine yanlışlıklara sebep olabilir. Müşteri memnuniyetinin devamlılığı ve oluşabilecek muhtemel hataların önüne geçebilmek için, issuer şirketler kredi kartı operasyonel sistemlerinin becerilerine göre bu konuda sınırlamalar getirmiştir.

İkinci ve en önemli neden ise hesap kesim tarihi değişikliği doğru şekilde yapıldığında kredi kartı kullanıcısına iki aya yakın (bazı durumlarda daha bile uzun) süre için bir borç erteleme imkanı verebilir. Bu tür, tüketici lehine avantaj sağlayan uygulamaların tüketiciler arasında süratli şekilde yaygınlaşabildiğini bilen issuer firmalar, bunun önüne geçebilmek için sınırlı sayıda hesap kesim tarihi değişikliğine izin verir.

“Hesap Kesim Tarihi Nedir ? Hesap Kesim Tarihi Tanımı” üzerine 8 yorum

  1. hesap kesim tarihimi nasıl öğrenebilirim bir de okuna bilgi verirseniz sevinirim

  2. @Ziyaretci//26 Eylül 2008 Cuma 17:08
    Bankanızın Telefon bankacılığı aracılığı ile hesap kesim tarihiniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

  3. Hesap kesim tarihi her ayın 16’sı olarak ayarlanmış bir kartta, ayın 16’sında yapılmış olan harcama, o dönemde mi ödenir, yoksa diğer döneme mi kaydırılır?

  4. @ Adsız // 16 Aralık 2008 Salı 00:03
    Hesap kesim tarihinde yapılan harcamalarınız bir sonraki ayın ekstresine yansır.

  5. Hesap kesim tarihinde yapılan harcamalar ertesi dönem ekstreye kalır diyorsunuz.Benimki neden aynı dönem isteniyor.Yıllardır bu böyle davam ediyor. ve ben buna çok ama sinirleniyorum. kartımın son 4 numarası.2864 Bu durumu nasıl düzeltirim.Bıktım artık.

  6. @ zeki.ç

    Eğer kartınızın ait olduğu bankanın kredi kartı POS'unu kullanarak alışveriş yaparsanız veya yine bankanıza ait ATM'den kredi kartınız ile nakit çekerseniz, hesap kesim tarihinde yaptığınız işlemler aynı ekstreye yansıyabilir. Konuyla ilgili detaylı bilgiyi bankanızdan alabilirsiniz.

  7. sayin TuketiciFinansman.net,

    sanirim, kartınızın ait OLMADIGI bankanın kredi kartı POS u demek istediniz

    saygilar

  8. @ lyric

    Hayir öyle değil. Kendi bankanıza ait olmayan bi POS'u kullandığınızda harcama kartınıza bir gün sonra yansıyabilir. Ancak kendi bankanızın POS'uyla yapılan işlem aynı gün ekstreye işlenebilir.

Yorumlar kapalı.