web statistics

Kredi Kartı Kullanımı Nasıl Olmalıdır ?


Öncelikle kredi kartı, tüketicinin kendini fonlaması açısından kırk günü aşan süreler için pahalı bir yöntemdir. Tüketim ihtiyaçlarınızın kırk gün (bir önceki ekstre kesim tarihi ve son ödeme tarihi arasındaki yaklaşık süre) ve altındaki fonlanması için tüketiciye fayda sağlayan bir üründür.

Kredi kartı kullanımı hakkında aşağıda belirtilen bazı noktalara dikkat edildiğinde aslında çok faydalı bir ürün de olabilir.

Kredi kartı kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar:

– Kredi kartı tüketicinin yaşam standartlarını yükseltmek için tasarlanmış bir ürün değildir. Kredi kartı kullanımı sadece tüketicinin gelirini göz önünde bulundurarak yapılan harcamalarda kullanması durumunda avantajlı bir üründür.

– Tüketici kredi kartı kullanıyorsa; bütün kredi kartı harcamaları toplamının, o ay için toplam gelirinden tasarruf için ayırmayı planladığı miktarı çıkardıktan sonraki kalan bakiyenin %60’ını aşmamasına dikkat etmesi gerekir. Kira, kredi taksiti gibi düzenli ödemelerinizin olması durumunda bu oran %40’a kadar inebilir.

[ Toplam Gelir – (Düzenli Ödemeler + Tasarruf Miktarı) ] * .60 <= [Toplam Kredi Kartı Harcaması Limiti]

– Kredi kartının bir nakit kullanım aracı olduğunu söyleyip “ben zaten hiç nakit kullanmıyorum” diyerek bu oranı daha yüksek tutmayı tercih edilmesi durumunda bir sorun olmayacağını düşünenler olacaktır. İnanın bana bu ülkede her zaman nakit para kullanmanızı gerektiren durumlar ile karşılaşılıyor ve bu duruma hazırlıksız olunması durumunda açığı yüksek maliyetli fonlamala alternatifleri ile kapatmak gerekecektir.

– Günlük ihtiyaçların dışında yapılan kıyafet, elektronik eşya vb. gibi daha yüksek bedelli alışverişlerde sadece Türkiye’ye özel bir uygulama olan taksitli alışveriş imkanlarından da faydalanılabilinir. (Kart harcamalarının net gelirin %60’ı sınırlamasına taksitlerin de dahil olması gereklidir.)

– Kredi kartının tüketiciye en faydalı şekilde kullanım örneği olarak son ödeme tarihinde dönem borcunun tamamının kapatılması tanımlanabilir.

– Tüketicinin kredi kartı dönem borcunun tamamını kapatamaması durumunda, imkanların zorlanarak borcun ödenebilecek en yüksek oranda ödenmesi ile maliyetler minimize edilebilir. Üst üste üç dönem kredi kartı dönem borcunun tamamını kapatamamış tüketiciler için en doğru davranış kayıplarını bu noktada kesmek, bir bankadan ihtiyaç kredisi çekmek suretiyle kart borçlarını kapatmak olacaktır.

– Kredi kartından nakit çekmek özelliği ise çok sık kullanımını tavsiye edilecek bir kullanım şekli değildir. Kredi kartı ile nakit çekim sadece acil durumlardaki nakit para temini için kullanılmalıdır. Eğer bir kredili mevduat hesabı varsa nakit temini için bu hesabı kullanmanız daha akıllıca olacaktır.