web statistics

2021 Kurban Bayramı, resmi tatil ve cumartesi ve pazar günleri başka bankadaki hesaba para nasıl gönderilir?


Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası yapılan açıklamaya göre; 19 Temmuz Pazartesi günkü yarım gününü idari tatil olarak belirlenmesinin ardından devlet memurları fiilen 16 Temmuz Cuma akşamından 26 temmuz pazartesi sabahına kadar sürecek bir tatile kavuşmuş oluyor. Resmi tatil olan 15 Temmuz sonrası 1 gün için işe dönmeleri gerekecek.

Bu durum bazı reel sektör çalışanları için tatil anlamına gelse de, finans sektörü çalışanları ve bankacılar için maalesef resmi tatil değil, zira Merkez Bankası tatil günlerini bir sene öncesinden ilan ediyor ve bu günlerin dışında para piyasalarında hizmet vermekle yükümlü. Dolayısıyla bu bayramda olduğu gibi, kamu kuruluşları için tatil ilan edilen günlerde, Merkez Bankası belirlediği plan çerçevesinde hizmet vermek zorunda olduğu için bankalar ve aracı kurumlar gibi finans sektörü çalışanları uzatılmış bayram tatilinden faydalanamıyor. Bankacılar ve aracı kurum çalışanları yıllık izin kullanmadıkları takdirde, 19 Temmuz 2021 arife gününde de kamu kurumları tüm gün tatilken, bu kuruluşlar yarım gün hizmet verecek.

EFT Yok, Çözüm FAST

Farklı bankalarda bulunan hesaplar arasında para göndermeye yarayan EFT işlemleri (başka bankadaki hesaba para transferi) Merkez Bankası aracılığıyla sadece hafta içi ve mesai saatleri içinde gerçekleştirildiğinden resmi tatil ve bayram tatillerinde yapılamıyor. Ancak Ocak 2021’den itibaren FAST (Fonların anlık ve sürekli transferi) altyapısı ile başka bankadaki hesaplara da bayram tatili, resmi tatiller, hafta sonları ve mesai saatleri dışında da başka banka hesaplarına tek seferde 1.000 TL’ye kadar para gönderilmesine imkan tanıyor.

fast transfer limit

Yani 16 Temmuz ve 19 Temmuz saat 12:00 ye kadar EFT sistemini kullanarak başka bankadaki hesaplara para göndermek mümkün. Ancak 15 Temmuz ve Kurban bayramı boyunca 1000 TL’ye kadarki tutarlarda FAST sistemini kullanabilirsiniz. Bundan daha büyük tutarlar için günlük para gönderme limitiniz dahilinde FAST işlemini birkaç kere yapmanız gerekiyor.

4 Ağustos 2021 itibariyle FAST sisteminin sorunsuz işleyişi ve yaygınlaşması gözetilerek halihazırda 1.000 TL olan işlem tutar limiti 4 Ağustos 2021’de 2.000 TL’ye yükseltileceğini de paylaşmakta fayda var.