web statistics

2015 zaman aşımına uğrayacak hesap sorgulama


Bankalarda 10 yıl boyunca herhangi bir işlem görmeyen hesaplardaki paralar, ilgili yönetmeliğin 24. Maddesi uyarınca Yatırımcı Tazmin Merkezi (YTM) hesaplarına devrediliyor. Zaman aşımına uğrayan hesaplardaki parayı geri alabilmek için müşterilerin bankalara kimlik belgeleriyle başvurmaları gerekiyor. Unuttuğu bir hesabı olup olmadığını bilmeyen kişilerin YTM’nin web sitesini kontrol etmesi veya bankalardan sorgulama yapması yapması gerekiyor.

TMSF sorgulama ekranını kapattı, YTM liste yayınlıyor

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun 2012’de hayata geçirdiği Zamanaşımı Hesapları Ön Bildirim Sorgulama ekranınını kullanarak kişiler, herhangi bir bankada unuttukları bir hesabın olup olmadığını kontrol edebiliyordu. Ancak bu servis artık verilmiyor. Zamanasimisorgu.tmsf.org.tr adresine girenler şu uyarıyla karşılaşıyor:

“5411 sayılı Bankacılık Kanununun 62 nci maddesi uyarınca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanarak, 01.11.2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesi gereğince ilandan kaldırılmıştır.”

TMSF yerine artık YTM tüm bankalara ait zaman aşımı listesini yayınlıyor. YTM 2015 Zaman Aşımı Hesapları listesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

zaman asimi hesaplari

Bankalardan sorgulama yapabilirsiniz

YTM’nin listesini incelemek yerine, bir bankada 10 senedir unuttuğunuz bir hesabınız olduğunu düşünüyorsanız, ilgili bankanın internet sitesindeki “Zaman Aşımı Listesi” bağlantısına tıklayarak ad ve soyadınızla sorgulama yapabilirsiniz. Bankaların 2015 Zaman Aşımı Sorgulama ekranlarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

Banka müşterilerinin 31 Aralık 2015 tarihine kadar ilgili bankaya başvurmamaları halinde, yasa gereği zaman aşımına uğrayan yatırım hesap bakiyeleri Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne devredilecek.