web statistics

Kredi kartına taksitle altın alınabilir mi?


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 1 Şubat 2014 itibariyle kredi kartıyla alışverişte kuyumculuk sektörüne taksit yasağı getirmesiyle birlikte kredi kartına taksitle altın satışı yapılamıyor. Ancak istisnai durumlar mevcut. (BDDK’nın 22 Ekim 2014’ye yayınladığı yeni yönetmelikle kuyumculara kredi kartıyla yapılan satışlarda 4 taksit izni verildi, ayrıntılar için buraya tıklayın.)

Ticari kartlara taksit yapılıyor

Ticari kredi kartı, bankaların işletmelere verdiği, şirket harcamaları için kullanılan kredi kartı türüne verilen isim. Eğer sizin de şirketinize ait bir ticari kredi kartınız varsa, kuyumculardan veya internet üzerinden 9 taksite kadar altın alabilirsiniz. BDDK’nın taksit yasağı sadece bireysel kredi kartıyla yapılan altın alışverişlerini kapsıyor.

Yasal olmayan yöntemler yaygınlaşıyor

kredi kartina taksiyle altinHer yasakta olduğu gibi bunda da yasağı delmenin bir yolu bulunuyor. Temelde kuyumcular aracılığıyla yapılan POS tefeciliğinin önüne geçmek için getirilen bu yasak, altını taksitle satabilmek için insanları yine yasal olmayan yolları kullanmaya teşvik ediyor. Sistem şu şekilde işliyor.

Kuyumcular, merdiven altı kredi kartı komisyonculuğu yapan şirketlerle iş birliği yapıyor veya kendileri yeni bir şirket kuruyorlar. Bu şirketler halı, mobilya ya da beyaz eşya satışı yapmak üzere kuruluyor ve kredi kartına taksitle satış yapabiliyorlar. Kuyumcu altını satıyor ve telefonla komisyoncu firmaya müşterinin kredi kartı bilgilerini veriyor. Şirket de telefonda sanal POS üzerinden kredi kartına taksitlendirmeyi yapıyor. Altın satışı halı ya da buzdolabı gibi gösteriliyor. Elbette bu tür satışlarda taksit için yüksek bir komisyon alınıyor.