web statistics

Borsa kumar mıdır?


Borsa ve kumarın farkları

1. Hisse senedine yatırım yaptığınız zaman, aslında bir şirketin geleceği hakkında tahminde bulunmuş olursunuz. Ancak bu tahmini şans üzerine değil, şirketin geçmiş ve şimdiki performansını göz önüne alarak yaparsınız. Eğer birden fazla hisse senediniz varsa, bu sefer de ülkenin geleceğine yatırım yapıyorsunuz gibi düşenebilirsiniz. Eğer global veya ulusal ekonomi iyi gidiyorsa, borsa da yükselecektir. Eğer terör saldırısı gibi olaylar yaşanırsa fiyatlar düşecektir.

Kumarda tamamen farklı bir senaryo vardır. Çoğunlukla herşey şans fakförü üzerine kuruludur. Rulet oynadığınızı düşünün, seçtiğiniz renk veya numara gelirse kazanırsınız, gelmezse kaybedersiniz. Borsada ise iyi kar eden şirketinlerin hisseleri yükselirken, kötü performans gösteren şirketlerinki düşer. Bu şu anlama gelir, eğer iyi şirketleri seçerseniz, başarılı olabilirsiniz.

2. Kumarda her oyunun ve elin bir sonu vardır. Bir iskambil oyunu olan 21 oynadığınızı düşünün, eli kaybettiğinizde ortaya koyduğunuz para gider. Veya bir poker oyununu düşünün. Paranız biterse oyundan çıkarsınız. Borsada ise hisse senedinin değeri düşse bile, hala o hisseye sahip olmaya devam edersiniz. Bir zaman sınırı yoktur. Fiyatlar tekrar yükseldiğinde elinizdeki hissenin değeri arttığında paranızı geri alırsınız. İşte tam da bu yüzden, borsada al-sat yapmak yerine uzun vadeli yatırım yapmak para kazandırır.

“Ne yaptığınızı bilmiyorsanız risk var demektir.”
Warren Buffet

3. Kumarda kısa vadede para kazanabilirsiniz. Ancak uzun vadede mutlaka kaybederseniz. Kumarda bir kural vardır, kasa her zaman kazanır. Bunu anlamak için kumarhanelerdeki veya kumarın başkenti sayılan Las Vegas’taki zenginliğe bakmanız yeterli. Oysa hisse senedi yatırımının kasası sayılan borsa, para kazanmayı değil, yatırım yaptırmayı amaçlar. Eğer hisse senedine bir oyun gibi yaklaşmaz ve al sat yapmak yerine güvendiğiniz hisseleri elinizde tutarsanız, uzun vadede kazanırsınız.

kumar4. Kumarda genellikle paranızı tamamen kaybedersiniz. Örneğin bir futbol bahis oyunu ele alalım. Parayı yatırdığınız takım maçı kaybederse, paranızın hepsini kaybedersiniz. Oysa borsada kendinize bir zarar-kes seviyesi belirlerseniz, ofak bir kayıpla kurtabilirsiniz. Eğer hisseniz yüzde 10 değer kaybetmişse, hisseyi satıp paranızı yüzde 90’ını geri alma şansınız vardır.

5. Kumar bağımlılık yapar. Kazandıkça daha çok kazanmayı ister ve hırslanırsınız. Tüm kazancınızı kaybettiğinizde ise herşey için çok geçtir. Kumar yüzünden borca girip intihar edenler veya akıl sağlığını yitirip tedavi olanların sayısı hiç de az değil.

Borsa ise bilinçli bir yatırımcı olduğunuz sürece bir bağımlılık değil, yatırım şeklidir. Bu konuya birazdan değineceğiz.
[button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/borsa-kumar-midir.html” size=”large” target=”self”]1[/button] [button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/borsa-kumar-midir.html/2″ size=”large” background=”black” target=”self”]2[/button] [button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/borsa-kumar-midir.html/3″ size=”large” target=”self”]3[/button] [button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/borsa-kumar-midir.html/3″ size=”large” target=”self”]Sonraki sayfa için tıklayın[/button]