web statistics

1 milyon doları nasıl biriktirdim?


Editörün notu: Bu makale, kadınlara kariyer ve para konularında ipuçları veren Dailyworth.com’dan alınmıştır. Hikayeye konu olan Jeannette Bajalia’nın babası, o henüz 26 yaşındayken vefat etmiş. Öldükten sonra 545 dolarlık emekli maaşı dışında hiç bir şey bırakmamış. Jeannette bu hikayede annesine nasıl baktığını, iş hayatında sekreterlikten başlayarak nasıl yükseldiğini ve 1 milyon dolar birikime sahip olduğunu anlatıyor.

Çocukluğumda parayla hiç bir işim olmadı. Para asla bol olmadığı için onu yönetmemi gerektirecek bir durum yaşamadım. Tersine ailemin bakış açısı “eve yeteri kadar yemek getirecek kadar para kazan ve bakıma ihtiyacı olan dede ve ninelerin de olduğu büyük bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşıla” idi.

Amerika’ya daha iyi bir hayat için göçmen olarak gelen bir ailenin beşinci kızıydım. Ailem Filistin’den geldiklerinden İngilizce bilmiyorlardı fakat girişimci bir ruha sahiptiler. Babam bir bakkal dükkanı açtı ve ben de 7 yaşındayken ona orada yardım etmeye başladım. Bir aile şirketini işletmeyi ve nakit yönetimini erken yaşta öğrendim.

16 yaşında liseden mezun olduğumda, ailemin beni üniversiteye gönderecek kadar parası yoktu. Bu yüzden mezun olduğumun ertesi günü büyük bir sigorta şirketinde idari sekreter olarak çalışmaya başladım. O zamanlar bana bakacak biriyle evleneceğimi sanıyordum. Yanılmışım, bunun yerine çok fazla çalıştım.

Jeannette Bajaliaİş yerinde başka büro işlerine terfi ettim ve 21 yaşındayken kendimi şirkette orta yönetim kademesinde buldum. Sigorta sektöründe çalıştığım için finansal terimlere hakim değildim, ama şirketim bana eğitimi tamamlamam için geri ödemeli burs olanağı sundu.

Endüsriyel psikoloji dalında lisans eğitimimi tamamladım. Daha sonra insan kaynakları yönetimi konusunda yüksek lisans yaptım. Aldığım burs kesinlikle kendimi eğitmemi teşvik etti. Aslına bakarsanız, şirket sınavlardan A aldığımızda kitaplarımızın parasını ödüyordu. Bu A almam için beni motive ediyordu.

Gündüzleri sigorta şirketinde çalışırken, akşamları okula gidiyordum. Beni en çok motive eden şey, kendi geleceğim için birikim yapmanın yanısıra, gittikçe yaşlanan aile ferdlerimiz için çok para kazanmak zorunda olduğum gerçeğiydi.

Sonrasında babam aramızdan ayrıldı. Daha 26 yaşındaydım. Annem için bıraktığı 545 dolarık emekli maaşı dışında ondan hiç bir şey kalmamıştı. Böylece annemin ve büyük teyzemin geçimini sağlamak da benim üzerime kaldı.

[button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/1-milyon-dolari-nasil-biriktirdim.html” size=”large” background=”black” target=”self”]1[/button] [button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/1-milyon-dolari-nasil-biriktirdim.html/2″ size=”large” target=”self”]2. sayfa için tıklayın[/button] [button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/1-milyon-dolari-nasil-biriktirdim.html/3″ size=”large” target=”self”]3[/button]