Bildiğiniz gibi altın hesapları, birikimlerinizi bankada altın cinsinden tutmanıza izin veren hesap türleridir. Altın hesabı sayesinde güvenli bir şekilde gram cinsinden altın alıp satabilir ve hatta altın birikiminizi vadeli hesapta değerlendirebilirsiniz. Altın birikimlerinizi, bir altın hesabı açtırarak TL ile altın alıp arttırabileceğiniz gibi, bankaların düzenlediği altın toplama günlerinde yastık altındaki altınlarınızı da bankaya yatırarak arttırabilirsiniz.
Bankaya yatırırsam altınlarım değer kaybedecek mi?
Bankaların altın toplama günlerinde sistem şöyle işliyor: Küpe, yüzük, bilezik gibi her ayardaki her türlü altın ziynet eşyanızı ve gram altını, cumhuriyet altını gini her türden altınınızı, bankaların belirlediği günlerde seçili şubelere götürürek değerleme yaptırırsınız. Bankalar hangi şubede, hangi gün altın toplaması yapılacağını genellikle internet sitelerinden açıklarlar.
Altınlarınızın değerleme işlemi genellikle şubelerde o güne özel olarak çalışan İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) uzmanları tarafından yapılır (İAR’ın ürettiği külçe altınlar ve gümüşler; İstanbul Altın Borsası, T.C. Darphanesi, Dubai Altın Borsası’nda işlem görüyor. Ayrıca İAR’ın ürettiği lisanslı külçe altınlar uluslarası geçerliliğe sahip).
Şubelerde görevli İAR altın eksperleri, banka müşterilerinin getirdiği fiziki altınlardaki has altın miktarını belirler. Belirlenen bu has altın miktarları, bankalardaki mevcut saflık derecelerine göre 24 ayar altın cinsinden müşterilerin banka hesaplarına geçer. Banka şubeleri kanalıyla verilen bu hizmet sonucunda, fiziki altınlar, kaydi altına dönüşür ve gram altın olarak müşterilerin altın hesaplarında işlem görür.
İAR kendi web sitesinde, eksperlerinin hangi gün hangi bankanın şubesinde çalışacağını açıklıyor. Buraya tıklayarak oturduğunuz ilin hangi banka şubesinde İAR uzmanlarınca altın değerlemesi yapılacağına bakabilirsiniz.
Şunu da hatırlatalım; bazı bankalar İAR eksperleri yerine kendi anlaştıkları firmaların uzmanlarıyla çalışmayı tercih edebiliyorlar. Örneğin Garanti Bankası değerleme için Atasay Kuyumculuk’la çalışıyor.
Kısacası mevcut altınlarınız yine 24 ayar altın olarak değerleneceğinden, çok ufak oynamalar dışında herhangi bir değer kaybı söz konusu değil.
Altın hesabı ne kadar güvenli?
Öncelikle şunu belirtelim, 2011 yılı verilerine göre Türkiye’de yastık altında 5000 ton altın olduğu tahmin ediliyor. Bu altınlar bankacılık sistemine girmediği için ülke ekonomisine de herhangi bir katkı sağlamıyor.
Güvenlik meselesine gelince… Yastık altı altınlarınızın her zaman çalınma veya kaybolma riski var. Burada yastık altını mecazi olarak kullandığımızı unutmayın. Fiziki olarak banka dışında; yani evde, işyerinde, kendi kasanızda, evinizin gizli bir köşesinde, hatta bahçenize gömdüğünüz her türlü altın yastık altı altın sayılıyor. Bunun tek istisnası kiralık banka kasalarında saklanan altınlar.
Bir diğer konu da devlet güvencesi olması. Diğer tasarruf mevduatlarında olduğu gibi, altın hesaplarının da 100.000 TL’lik kısmı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu güvencesi altında. Yani olur da banka iflas ederse, altın birikiminizin 100 bin TL’ye kadar olan kısmını devletten alabiliyorsunuz.
Altın hesabını vadeli olarak açtırabilirsiniz. Yani altınlarınız belirli bir süre boyunca bankaca belirlenen faiz oranınca değerlenir. Ancak hesabınızı vadesiz altın hesabı olarak açmanız halinde, altınlarınızı dilediğiniz zaman TL olarak bankadan veya ATM’den çekebileğinizi unutmayın. Bazı bankalar, altınlarınızı şubelerden gram altın olarak da çekmenize izin veriyor.
Son olarak altın hesaplarından hesap işlemi ücreti alınmadığını hatırlatalım. Yani kendi bankanızca vadesiz hesabınız için hesap işlemi ücreti ödüyorsanız, açtıracağınız altın hesabı için ek bir ücret ödemeyeceksiniz.