web statistics

Twitter’dan krediye başvurmak kolay, peki ya geri ödemesi ?


Geçtiğimiz hafta haberlerde rastlamışsınızdır, Denizbank kullanıcıların Twitter üzerinden kredi başvurusu yapmasına imkan veren yeni hizmetini duyurdu. DenizBank’ın yeni hizmeti için Twitter’da @DenizKredi adlı bir hesap oluşturulurken, kimlik numarası ve cep telefonunu yazarak kredi talebini “direkt mesaj” ile @DenizKredi hesabına gönderenlerin onay mesajı ise cep telefonlarına geliyor.

Öncelikle şunu belirtelim, günümüzde pek çok bankanın zaten SMS’le ön başvuru aldığını düşünürsek, bunun gerekli bilgileri Twitter üzerinden yine mesaj atarak yapılmasını bir inovasyon olarak görmüyoruz. Başvuru için hesabı takip et, hesap seni takip etsin, sonra direkt mesaj gönder. Bunun yerine SMS’le ön başvuru yapmak bize çok daha pratik bir yolmuş gibi görünüyor. Görebildigimiz tek avantaj kuruşlarla ifade edilen SMS maliyetinden kurtulmak. Bize göre Denizbank’ın burada tek amacı, “günümüzün popüler hizmeti Twitter’ı aktif kullanıyorum” mesajı vermek. Ama bu yazıda asıl vurgulamak istediğimiz nokta bu değil…

denizbank twitter krediKredi için alternatif dağıtım kanalları aracılığıyla ön onay almak kredi süreçlerini kolaylaştıran bir uygulama. Denizbank da üzerine basa basa Twitter üzerinden “kolaylıkla” kredi başvurusu aldığını vurguluyor. Peki bilinçli bir tüketici sırf kolay olduğu için hemen Denizbank’a koşar mı ? Elbette hayır ! Haziran ayı ihtiyaç kredisi kampanyalarına bakarsanız, neredeyse tüm bankalar içinde en yüksek yıllık maliyet oranlarına sahip kredi paketlerini Denizbank’ın verdiğini görebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, Denizbank Cebimde Kredi kampanyasında 12 ay vadeli 5000 TL’lik kredi paketinin yıllık maliyet oranı %31,75‘i buluyor. Oysa aynı tutar ve vadedeki kredi, diğer pek çok bankada %20 yıllık maliyet oranıyla sunuluyor.

Denizbank’ın internet sitesinde dikkatimizi çeken başka birşey daha var. Tüketicinin bir krediyi değerlendirirken kullanması gereken en önemli kriter olan yıllık maliyet oranları Denizbank’ın kredi sayfalarında ya yer almıyor, ya da çok iyi gizlenmiş durumda, zira biz ne kadar arasak da bulamadık. Kredilerin özelliklerinin anlatıldığı sayfalarda maliyetleri öğrenmek isteyen kişiler ilgili bağlantılara tıkladıklarında, genellikle bireysel krediler bölümünde sadece aylık faiz oranlarının yazılı olduğuÜrün ve Hizmet Ücretleri” sayfasına yönlendiriliyorlar. BDDK bankalara yıllık maliyet oranlarını, sundukları kredi ürünleriyle ilgili bilgileri yayınladıkları web sitelerinde açıklama zorunluğu getirmişti. Bu örnekten anlaşıldığı üzere, BDDK’nın bu konudaki denetim mekanizması pek de sağlıklı çalışmıyor.

Buradan şu sonuca varıyoruz; özellikle çalışanların yoğun iş temposu ve trafik gibi sebeplerle kendine çok kısıtlı serbest zaman ayırabildiği bir devirde yaşıyoruz. Bu kısıtlı zaman içerisinde hızlıca kredi başvurusu yapmak elbette önem taşıyor. Ancak hızlı başvuru yapacağım diye, hiç bir araştırma ve karşılaştırma yapmadan en pahalı krediyi kullanmak, zamandan tasarrruf eden tüketicinin cüzdanını hafifletmekten başka bir işe yaramayacaktır.