web statistics

Yıllık Maliyet Oranı nedir ? Ne işe yarar ?


Genelde bankalar ihtiyaç kredilerinde kişiye göre özel tutarlar değil, standart hale getirilmiş paket tutarları sunuyorlar. Bu paketlerin detaylarını daörnek maliyet tablosu olarak web sitelerindeki ilgili kredi sayfasında yayınlıyorlar.

O yüzden burada yapmanız gereken, sunulan paketlerden ihtiyacınıza en yakın olan kredi tutarını belirlemek olacaktır. Tutarı belirledikten sonra çok fazla yapacak bir şey kalmıyor. İlgili kredi tutarında yıllık maliyet oranının yazılı olduğu yeri bulmanız yeterli.

Yıllık maliyet oranı krediye ait masrafların da eklenerek hesaplandığı faiz oranıdır. Bankalar kredi müşterilerinden çeşitli isimler altında faiz dışı bazı ücretler talep ederler. Dosya ücreti, başvuru ücreti, komisyon, hizmet bedeli, tahsis bedeli, istihbarat ücreti, sigortalar vb. bu tür ücretler için yaratılmış (uydurulmuş) en yaygın isimlerden birkaçıdır (Sigorta hariç, zira aigorta karşılığında bir teminat satın alıyor olursunuz ve elinizde bir poliçe olur). İşte bu ücretler yüzünden bankalar “sıfır faizli kredi” verdiklerini iddia edebiliyorlar. Ama kredinin yıllık maliyet oranına baktığınızda, neredeyse faizli kredilere eş tutarda, hatta daha yüksek bir yıllık maliyet oranına sahip olduğunu görüyosunuz. Kredi tablosunun sağ veya sol kolonlarına bakarsanız, “komisyon” veya yukarıda bahsettiğimiz isimler adı altında ücretlerden en az birine rastlarsınız. BDDK son olarak bankalara bu yıllık maliyet oranlarını, sundukları kredi ürünleriyle ilgili bilgileri yayınladıkları web sitelerinde açıklama zorunluğu getirmişti.

krediYıllık maliyet oranlarını karşılaştırırken alternatif kredilerin vadelerinin aynı olmasına mutlaka dikkat edin. Çünkü ihtiyaç kredilerinde kredinin geri ödeme süresi faiz oranını belirleyen en önemli ölçüttür. Sizin için uygun ihtiyaç kredisine, alternatiflerin faiz oranlarına bakarak da karar verebilirsiniz. Bu durumda dosya ücreti, başvuru ücreti, komisyon, hizmet bedeli, tahsis bedeli, istihbarat ücreti, sigortalar gibi maliyetler dikkat edip karşılaştırmak zorunda kalırsınız; bu da işinizi biraz zorlaştırır.

Internetten ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunmak isteyenler, Enuygun.com ile halihazırda devam eden işbirliğimiz çerçevesinde, başvuru ekranlarındaki seçeneklere göz atabilir ve kendilerine uygun gördükleri krediye kolayca buradan başvurabilirler.