web statistics

Uçak Bileti ve Uçuş Mili Kazandıran Kredi Kartlarında Son Durum – Ocak 2012


2008 haziran ayında kredi kart sahiplerine uçak bileti ve uçuş mili kazandıran kredi kartları hakkında kapsamlı bir incelememizi paylaşmıştık. Geçen süre içerisinde bu tür kredi kartı programlarında öne çıkan birkaç markanın puan / mil kazanımı, bilet alımı ve kart ücretleri hakkında bazı değişiklikler oldu. Son durum hakkında bir yazı yazmayı uzun zamandır planlıyorduk ancak bu tür programlarda uygulama değişikliği için genelde ocak ayı tercih edildiği için biz de yazımızı ertelemek zorunda kaldık.

Garanti Shop&Miles avantajlı ama pahalı

Garanti Shop&Miles, ülkemizde kart sahiplerine uçuş mili kazandıran ilk kredi kartı olma özelliğine sahip. Shop&Miles kredi kartları sahipleri aynı zamanda THY’nin Miles&Smiles sadakat programının üyesi oluyorlar ve sahip olunan kartlar Miles&Smiles üye numarasıyla eşleştiriliyor. Program kapsamında ayrıca aksi talep edilmedikçe biri Mastercard diğeri American Express (Amex) olmak üzere iki kredi kartı veriliyor.

Programa üye kart sahipleri Mastercard ile yaptıkları harcamalarda her 1 TL için bir 1 Mil kazanırlarken, Shop & Miles Gold American Express kart sahipleri her harcamalarında %15 daha fazla; Shop&Miles Platinum American Express ve Shop&Miles Privé American Express sahipleri her harcamalarında %25 daha fazla mil kazanıyorlar. Yurt içinde Shop&Miles program ortağı üye işyerlerinde, o üye işyerinin yaptığı anlaşmaya özel ekstra mil kazanım imkanı var.

Shop&Miles ile TL ödemeli yurt dışı harcamalarda, banka kayıt tarihindeki Garanti Bankası kurundan mil kazanılıyor.  Shop&Miles Platinum veya daha üst bir ürüne sahiplik söz konusuysa, yurt dışında anlaşmalı markalardan yapılan harcamalardan 2 kat mil kazanılması mümkün.

Ülkemizde POS’ların çoğu Visa veya Mastercard uyumlu, bunun dışında ödeme sistemleri yerel kartlar için henüz dahil değil. American Express’in ayrı bir ödeme sistemi olmasından kaynaklanan özel bir durumu var. Bu kartlar sadece Garanti Bankası POS’larının olduğu üye işyerlerinde geçerli.

Ücretlere gelirsek; söz konusu bankalar olunca yaşadığınız her güzel deneyimin bedelini ödemek gerekir. Shop&Miles programına dahil olmanın iki bedeli var: Shop&Miles Program Ücreti ve Shop&Miles hızlı mil kazanım ücreti. Shop&Miles programlarının en basit seviyesi olan Shop&Miles Gold için program ücreti 65 TL, mil kazanım ücreti ise 35 TL. Shop&Miles Platinum için program ücreti 100 TL, hızlı mil kazanım ücreti 50 TL. Shop&Miles Prive’da program ücreti 150 TL, Shop&Miles hızlı mil kazanım ücreti 100 TL.

Miller kredi kartıyla biriktirilse bile bilet alma sürecinin bankayla hiçbir alakası yok. Burada Miles&Smiles süreçleri geçerli. Bu süreçlerde de millerle alınan biletler için alan vergisi ödemeniz gerekiyor. Bu vergiler kısmı da alınan bilete göre değişiyor. Öyle ki miller ile alınan biletlerden alan vergisi altında alınan ücretlerin parayla alınan biletlerden daha yüksek olduğuna dair bir rivayet de olduğunu belirtmek lazım.

Garanti Bankası’nın THY’ye bu işbirliği için 2008 yılında üç yıl için 170 milyon euroya yakın bir ücret ödediğini düşünürseniz, bu kart ücretlerine bir anlam vermek mümkün. Söz konusu işbirliği 31 Mart 2012’ye kadar karşılıklı olarak ikinci kere uzatıldı. Bundan sonra bir başka uzatma gelir mi, yoksa ihale süreci yeniden başlar mı, başlarsa yeni ihaleyi yeniden Garanti Bankası’nın kazanması durumunda bu kart sahiplerine nasıl yansır zaman gösterecek.

Wings artık eski Wings değil

Akbank’ın Shop&Miles programına tepki (!) olarak geliştirdiği Wings mil programına, geçtiğimiz sene Akbank’ın aynı zamanda stratejik ortağı olan Citibank kredi kartları da dahil oldu. Akbank Wings ve Citi Wings olmak üzere Wings’in özelliklerine kısaca değinelim

Benzer asistans hizmetlerinin yanısıra, Wings Mil Programı ile kredi kartıyla yapılan alışverişlerden hem mil puan hem de chip-para kazanılıyor. Mil puanlarla havayolu sınırlaması olmadan istenilen yere, kontenjan kısıtlaması olmadan (Miles&Smiles programında miller ile alınabilecek yer sayısı oldukça sınırlıdır) ve alan vergisi ödemeden bedava bilet almak mümkün. Her ay biriken chip-paralar ilgili ay içinde harcamamanız durumunda ay sonunda otomatik olarak mil puana dönüşüyor. Eğer Axess üye işyerlerinden harcama yapıyorsanız, bu da bedava uçak bileti için gerekli mil puanı daha hızlı biriktirme imkanına sahip olabilirsiniz anlamına geliyor.

Wings Mil Programı’nda 10 Nisan 2011 itibarıyla değişiklik yapıldı. Buna göre bu tarih itibariyle sabit mil puan değerleri yerine, bilet fiyatına göre değişecek mil puan değerleri kullanılmaya başlandı. Bir örnek vermek gerekirse; yeni uygulamada 1500 TL’lik bir Amerika bileti için 72.651 mil puan kullanmak gerekirken, 600 TL’lik bir Almanya Bileti için 40.271 mil kullanımı gerekiyor. Uygulama öncesinde ise Avrupa’ya gidiş-dönüş için 25000 mil ve ABD gidiş-dönüş için 55.000 mil gerekiyordu. Yani yeni uygulama ile bilet almak Wings Card müşterileri için biraz daha maliyetli bir hale gelmiş oldu.

Wings Mil Programı’nda yurt içinde ve yurt dışında Wings kredi kartı ile yapılan alışverişlerde her 1 TL için 1 mil puan kazanılıyor. Ek bir özellik olarak 1 Nisan 2011’den itibaren, Akbank’taki toplam varlığı 100.000 TL ve üzerinde veya Akbank’tan 100.000 TL ve üzerinde konut kredisi kullanan Wings Card sahipleri tüm alışverinden %25 daha fazla mil puan kazanıyorlar. Biriken chip-paralar mil puana çevrilirken 15 ile çarpılıyor. Bu oran daha önce 25’ti.

Wings ücretlerine göz atarsak; Wings klasik asıl kart için 75 TL, ek kart için ise 40 TL bir ücret söz konusu. Bir üst seviye olan Wings Black kredi kartı için ise ücretler asıl kart için 110 TL, ek kart için 55 TL olarak belirlenmiş. Ücretlerden bahsetmişken; diğer Akbank kredi kartı hizmetleri çerçevesinde alınan hizmet bedellerinin yanı sıra, bir de Avans Mil kullanmak isterseniz Avans Mil Puan Hizmet Bedeli olarak 10 TL yansıtılıyor.

Yapı Kredi Adios, çok zor puan kazanıyos

Adios Card (ve Adios Premium) da Akbank’ın Wings gibi THY ihalesinin açıklanan sonuçlarına tepki olarak doğmuş bir kredi kartı programı. Bu kredi kartı programı katılımcılarına, biriken Worldpuanlarını daha avantajlı katsayılar ile çarparak yurt içi veya yurt dışı uçak biletinin yanı sıra, yurt içi ve yurt dışında konaklama, cruise, araba kiralama, seyahat-tur paketleri ve otobüs bileti alma imkanı tanıyor. Lounge ve diğer mil programlarında bulunan concierge hizmetlerinin önemli bir kısmı burada da mevcut.

Puan kazanımı tüm Worldcard Worldpuan kazanımlarıyla aynı, yani Worldcard’la her 10 TL’lik alışveriş ile 1 Worldpuan kazanılıyor. 2 Worldpuan ise 1 kuruş değerinde kullanılabiliyor. Uçak bileti çarpanlarıyla düşündüğünüzde 600 TL karşılığı bir Avrupa Uçak bileti için katsayı çarpanlarını ortalama 3 gibi bir değer baz alırsak 40.800 tutarında Worldpuan, 1500 TL tutarında bir bilet için ise 102.000 Worldpuan gerekiyor.

Yıllık üyelik ücreti ise Adios için kartların verildiği ilk yıldan sonraki her yıl asıl kart için 70 TL ve ek kart için 20 TL. Adios Premium için her yıl asıl kart için 110 TL ve ek kart için 20 TL. Bunun yanısıra Ulaşım Programı için programın geçerli olduğu her yıl için 5 TL alınıyor.

İş Bankası Maximiles avantajlı ama…

maximilesİş Bankası tarafından çıkartılan Maximiles programında ise Maximiles yapılan kredi kartı alışverişlerinden %1 oranında MaxiMil kazanılıyor. Bilet alırken ise biriktirdiğiniz miller, gitmek istediğiniz lokasyona göre 1.5 misli veya 2 misli çarpanlarla değerlendiriliyor. Örneğin 600 TL Almanya bileti için 400 MaxiMil gerekirken, çarpanı 2 olan 1500 TL tutarında bir Amerika bileti için 750 MaxiMil gerekli. Maximum özelliklere sahip Maximiles kredi kartı ile tüm Maximum üye kuruluşlarından yapılan alışverişlerden kazanılan maxipuanlar MaxiMillerle uçak bileti alımı esnasında “birebir” değerde MaxiMil’e çevrilerek kullanılıyor.

Kart ücretleri açısından Maximiles standart için asıl kartlar 65TL, ek kartlar için 32.5 TL. Maximiles Select Asıl Kart Üyelik Aidatı asıl kart için 90 TL, ek kart için 45 TL olarak belirlenmiş.

Başka programlar da var

Bu programların dışında Finansbank’ın Cardfinans müşterileri için devam ettiği bir mil programı ve bunun yanısıra Onur Air ile ortak markalı olarak çıkardıkları Cardfinans On Air kartı bulunuyor. Yine aynı şekilde HSBC‘nin Tatil Puan Programı ve Pegasus ile ortak markalı olarak çıkardıkları Pegasus Card var. Ortak markalı kart olarak Lufthansa ile Denizbank kredi kartı olan Miles and More kredi kartı var. Ortak markalı kredi kartlarının pazar payı açısından sınırlı bir alternatif oluşturmaları ve diğer mil programlarının portföyde yer alan tüm kredi kartlarına sahip olanların kullanabildiği bir özellik olması nedeniyle bu kartları burada detaylı olarak paymaşmıyoruz.

Hangi program daha avantajlı?

Garanti Shop&Miles Amex, yapılan alışverişlere avantajlı kazanımlar önermesine rağmen minimum 100 TL’den başlayan bir kart ücretine sahip. Ayrıca bilet alımı sırasında alan vergisi için ekstradan para ödemeniz gerekiyor.

Adios programı, 75 ve 110 TL üstüne 5 TL’lik seyahat programını eklediğinizde ücret açısından daha hesaplı ve çarpılan katsayı açısından 3 ile dikkat çekse de, standart Worldpuan kazanımları açısından özel kampanyaları takip etmezseniz gerekli puanı biriktirmek için çok harcama yapmak gerekiyor.

Wings programı ise eskisi gibi değil. Eskiden sabit mil şablonu kullanılırken, şimdi tamamen bilet ücretine bağlı bir hale getirilmiş. Dolayısıyla kendisini diğer programlardan ayıran mevsimsel fiyat artışlarından etkilenmeme avantajı ortadan kalkmış. Ancak chip-para kazanımlarının da ay sonlarında otomatik olarak millere çevrilmesi ve 75-110 TL olan kart ücretleri eğer iyi bir fiyata bilet bulursanız avantajlı bir fırsat sunabilir.

İş Bankası Maximiles programı mil kazanımı açısından 100 TL’ye 1 mil gibi çok avantajlı olmayan bir oran sunuyor olsa da, bilet almak için istenen miller açısından en avantajlı oranları sunuyor. Bu şu anlama geliyor, Avrupa veya Amerika bileti için Maximiles kredi kartıyla yapılması gereken alışveriş tutarı en hesaplısı (Tabi Shop&Miles Amex sahibi olup, tüm kredi kartı harcamalarınızın önemli bir kısmını Amex ile yaptığınız mükemmel bir dünyayı dahil etmezsek). Maximiles kart ücretleri açısından da hesaplı bir resim çiziyor. Ama İş Bankası da bu avantajlı uygulamada değişikliğe gider mi emin olamıyoruz. Malum, İş Bankası bu sene başında aniden İşCeple yapılan para transferlerinden ücret almaya başladı. Benzer bir hamleyi burada yapmayacağını kim söyleyebilir?

Kart ücretleri açısından bakıldığında bu tür programların Gold kart ve üstündeki kart müşteri profillerine uygun olarak tasarlandığını görüyoruz. Yurt içi uçak biletleri için kart ücreti diğerlerine göre yüksek seyreden bu programlara katılmak yerine, havayolu şirketlerinin kampanyalarını takip etmek daha mantıklı olabilir.

“Uçak Bileti ve Uçuş Mili Kazandıran Kredi Kartlarında Son Durum – Ocak 2012” üzerine bir yorum

  1. mükemmel bir yazı 3 kartı kullanan birisi olarak sizi tebrik ediyorum.ancak bu şekilde anlatılır.daha çok konuda bilgi vermenizi isterim…..okumaktan çok zevk alıyom………..saygılarr

Yorumlar kapalı.