web statistics

BDDK Mortgage’ta Sıkı Yönetim İlan Etti


Bankacılılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bankaların konut kredisi uygulamalarına ilişkin incelemesini tamamladı. İnceleme sonrasında, pazar payı rekabeti nedeniyle bazı bankaların konut kredisi kullanımında bazı usulsüz işlemlere imza attıkları belirlendi. Bu tespitler üzerine düğmeye basan BDDK, konut kredilerinde ‘sıkıyönetim’ olarak nitelendirilen bir genelge yayınladı. Genelgede, konut kredisi kullanımını zorlaştıracak 4 düzenleme yer alıyor.

BDDK tarafından konut kredileri için kurulan A-Takımı’nın tamamladığı inceleme neticesinde ortaya çıkan konut kredisi uygulamalarındaki usulsüzlüklerin önemli bir kısmının özellikle ‘emlak ofisleri ve galericiler’ aracılığı ile kullanılan krediler kaynaklı olduğunun altı çizilerek, tüm bankalara, bu tür aracılıklar vasıtasıyla kullandırılan konut kredileri ile ilgili inceleme yapılması direktifi iletildi.

Genelgede ayrıca, kredilere aracılık eden herhangi bir odaya bağlı olmayan galerici ve emlak ofislerine yönelik kara liste oluşturulması da isteniyor. Tüketicilerin bankalara sunduğu gelir beyanlarının gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, kredi değerlendirme ve istihbarat sürecinde gelir beyanlarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtları ile karşılaştırılması, bu kapsamda kullandırılan kredilerin de mercek altına alınması hükmü yer alıyor.

Star Gazetesi’nde yer alan habere göre genelgedeki düzenlemeler şöyle:

bddk– Banka Teftiş Kurulları, emlak ofisleri ve galericiler gibi meslek gruplarının aracılık ettiği konut kredilerinin tamamını inceleyecek. İnceleme sonucunda hazırlanan raporlar BDDK’ya iletecekler.

– Emlak odasına veya herhangi bir meslek odasına kayıtlı olmayan emlak ofisleri gibi aracılarla ilgili bir kara liste oluşturulacak. Genelgenin gönderildiği tüm bankalar, bu listeye katkı sağlayacak.

– Konut kredisi için verilen gelir beyanları SGK kayıtları ile karşılaştırılacak. Eksik veya yalan gelir beyanlarıyla ilgili işlem yapılacak.

– Bu kapsamda kullanılan bireysel krediler de incelenerek. Risk analizleri yapılacak.

Yukarıda detaylarına yer verilen genelgenin hayata geçmesi durumunda çerçevesinde bir meslek odasına kayıtlı olmayan, ancak mortgage brokerliği kapsamında hizmet vermeye çalışan organizasyonların da faaliyetlerinin oldukça olumsuz  etkilenebileceğini tahmin ediyoruz. BDDK’nın bu genelgesinin ardından bankalar yoğurdu üfleyerek yemek isteyebilirler ve bu nedenle mortgage brokerliği hizmeti veren birey ve organizasyonların hizmetlerinden bir kaçış olabilir. Mortgage brokerliği eğitimine para dökmeyi düşünen tüketicilerin temkinli davranmasında fayda olabilir.