Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) tüketici kredilerinde genel karşılık oranlarını artırmasının ardından maliyetleri artan bankalar, dün itibariyle kredi faiz oranlarını yukarı çekmeye başladılar. Bankalar tarafından sunulan kredi faizlerinin önümüzdeki günlerde bir miktar daha artması bekleniyor.
BDDK’nın açıkladığı önlemlerin ardından ilk olarak Garanti Bankası ve Denizbank kredi faizlerini artırdıklarını açıklamışlardı. Aynı gün Akbank da ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarını 20 Haziran itibariyle aylık 15-20 baz puan arasında artırdığını ve 30 Haziran’a kadar geçerli olan yeni oranlarla, masraflı 10 bin TL kredi tutarı için 36 ay vadede aylık yüzde 1.14, masrafsız kredi için ise aylık yüzde 1.34 faiz uygulanacağını açıkladı.
BDDK’nın kararları, ekonomi yönetiminin iç talebi kısarak cari açığı da azaltmak üzere aldığı bir dizi tedbirin ardından geldi. Sektör uzmanlarında, ekonomiyi soğutmak üzere başta BDDK olmak üzere para ve maliye politikası tarafında yeni önlemlere devam edilmesi yönünde bir beklenti hakim.
Öte yandan BDDK son dönemde tartışma konusu olan fren tedbirleri çerçevesinde konut kredilerindeki son beş aylık uygulamaları banka bazında incelemeye aldı. Yapılacak incelemeler sonucunda, mevzuata uygun hareket etmeyen bankalara ağır cezalar verilmesi gündeme gelecek. İncelemeleri, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in talimatı ile üst kurul üzerinde konut kredileri ile ilgili oluşturulan özel bir ekip gerçekleştirilecek. Denetçilerin yanısıra hukukçulardan oluşan bu ekip, sadece konut kredilerindeki son beş aylık uygulamaları inceleyecek. Ekip, tek tek tüm bankaların konut kredisi uygulamalarında usulsüzlük yapılıp yapılmadığını araştırıyor olacak. İncelemelerde dikkat edecekleri ilk uygulama hiç şüphesiz, bankalar ve diğer konut kredisi veren kurumlar tarafından konut kredilerinde yüzde 25’lik peşinat şartının yerine getirilip getirilmediği ve yeterli teminat alınıp alınmadığı olacak.
Geçici lisans iptali gelebilir
BDDK bünyesinde oluşturulan bu özel ekip, banka bazında rapor hazırlayarak kurula sunacak. Kurul da konut kredilerinde usulsüzlük yaptığı tespit edilen bankalara ne tür cezalar verileceğine karar verecek. Bu kapsamdaki bankalara verilecek cezalar arasında para cezalarının yanısıra geçici olarak konut kredisi kullandırma yetkisinin iptal edilmesinin de bulunduğu bildirildi.
Bu gelişmelere ek olarak BDDK tarafından güzel olarak değerlendirebilecek bir açıklama daha geldi, son dönemde gündeme gelen konut kredilerinde özsermaye tutarının yüzde 25’ten yüzde 40’a çıkarılacağına yönelik iddialar yalanlandı. BDDK kaynakları, özsermaye tutarının yükseltilmesi konusunda şu anda bir çalışmalarının olmadığını bildirdiler. BDDK, geçen hafta konut ve taşıt kredileri dışındaki tüketici ve ihtiyaç kredilerinde karşılık oranlarını artırmış ve vatandaşları temkinli olmaları konusunda uyarmıştı.