web statistics

Denizbank PTT Kredili Hesap Başvurusunda Bulunmadan Önce…


Sizlere daha önce Denizbank ve PTT işbirliğiyle geliştirilen PTT Kart çalışmasından bahsetmiştik. PTT ve DenizBank arasındaki işbirliği temel olarak PTT’den maaş, SGK veya posta çeki ödemesi alan müşterilere banka kartı ve kredi kartı verilmesini kapsıyor. Denizbank ve PTT bu işbirliğine şimdi de kredili hesap, yani KMH özelliğini dahil ederek yeni bir boyut kazandırmış oldu. Yani PTT müşterileri arzu ettikleri taktirde Kredili PTT Kart başvurusunda bulunup bu kartları için bir de kredili mevduat hesabı başvurusunda bulunabilecekler.

KMH’ler artık bankalar için yeni kredi kartı sayılabilir. Bu ürünlerin üzerinde regülasyonun kredi kartlarına kıyasla daha az olması, bankaların hem bu hesaplara uyguladıkları faizleri kredi kartlarının çok üzerinde tutmasına, hem de kredi kartı işlemlerinde yansıtamadıkları hesap özeti gönderim ücreti, hesap işletim ücreti gibi pek çok maliyeti yansıtmasına imkan veriyor. Üstelik söz konusu KMH olunca müşterinin hesapta para bırakması da bu masraflardan bir koruma sağlamıyor. Banka bu masrafları hesabı eksiye düşürerek tahsil ettiği zaman, hesap tekrar kapatılana kadar günlük faiz de işletiliyor. Hedef alınan kitlenin PTT aracılığıyla maaş veya SGK ödemesi alan müşterileri olduğunu düşünürsek, bu yeni üründen her iki kurum da yeterli başvuru toplamaları durumunda çok güzel para kazanabilirler.

Dedik ya bu işin anahtarı iyi talep toplamakta yatıyor. PTT ülke çapında yerleşim birimlerinde yaygın şube ağı ile zaten başvuru için önemli bir avantaja sahip ve onun iş ortağı Denizbank, PTT Kredili Hesap’ta yeterli başvuru talebi yaratabilmek için çok akıllıca bir strateji izlemiş. Şans oyunlarına meraklı ülkemizde çekiliş yaparak 1 apartman dairesi, 3 ticari araç, 25 buzdolabı ve 35 LCD televizyon dağıtacaklarını yazılı ve görsel basındaki reklamlarında kullanıyorlar.

PTT Kredili Hesap Çekiliş Kampanyası detayları şu şekilde;

PTT DenizbankKampanya tanıtımında ilk bakışta 14 Eylül – 15 Aralık tarihleri arasında PTT Kredili Hesap’a başvuranlar için çekilişle Demir İnşaat’tan İstanbul’da 1 daire, 3 Ford Transit Connect, 25 Vestel No-Frost Buzdolabı, 35 Vestel LCD TV kazanma şansı yakalamanın mümkün olduğu izlenimini yaratılsa da, detaylara bakıldığında öyle olmadığı ortaya çıkıyor : Detayda Türkiye genelindeki PTT İşyerlerinden PTT Kredili Hesap başvurusu yapanlardan, sadece başvurusu onaylananlara 1 çekiliş hakkı verileceğini görüyoruz.

Kampanya bitiş tarihinde PTT Kredili Hesabı açık olmayan kişiler çekiliş hakkı kazanamıyor. Yani başvurdunuz ve başvurunuz çekiliş tarihi (20.01.2012) itibariyle onaylanmadıysa katılma hakkınız oluşmuyor. Başvuruların tahsis (onaylanma) süreci Denizbank tarafından gerçekleştirileceğini de düşünürseniz, başvuru evraklarının Denizbank’a ulaşıp değerlendirme sürecinin tamamlanması epey bir zaman alabilir. Denizbank tahsis ekibinin kaç kişilik bir ekip olduğu ve günde kaç başvurunun değerlendirilebileceğini ne siz sorun, ne biz söyleyelim…

TV primetime reklam spotlarıyla duyurulan bu kampanya, iş ortağı Denizbank’ın tahsis ekibine uzun mesailer gerektirebilir. Denizbank’tan bahsetmişken değinmekte fayda gördüğümüz bir kampanya şartı daha var, kampanya süresi sonunda teknik inceleme yapılarak Denizbank tarafından idari veya kanuni takibe konu müşteriler hazırlanacak katılımcı listesine dâhil edilmeyecek. Yan, Denizbank’ın hakkında idari veya yasal takip başlattığı müşterilerdenseniz ,ev sahibi olurum belki umuduyla bu işe kalkışmayın, yar etmezler.

Çok büyük ihtimalle daha önce başka bir banka tarafından da hakkınızda idari veya kanuni takip işlemi başlatılmışsa veya PTT Kredili Hesap’a başvuru yaptığınız tarihlerde kredi veya kredi kartlarınızda 30 günün üzerinde bir gecikme durumu söz konusuysa, başvurunuz Denizbank kredi politikaları çerçevesinde onaylanmayacak ve çekilişe hak kazanmanız mümkün olmayacak.

Çekilişle ev, araba, beyaz eşya ve televizyon vermek suretiyle talep yaratıp sadece onaylanan başvuruya çekiliş hakkı tanınması ilk defa bulunmuş bir kurgu değil. Hatta sizlere yine buradan size bahsettiğimiz Garanti Facebook sayfasından kredi alana 50 TL bonus kampanyasının kurgusuyla ilginç bir benzerlikler taşıyor.

Biz özellikle KMH ürünlerinde mevcut otoritenin bir regülasyonunun bulunmaması nedeniyle, KMH hesaplarının özellikle emekli kesim tarafından düzenli kullanılmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Maaşını PTT’den alan birçok emekli için gerçekten çok can sıkıcı mağduriyetlere sebep olabilir. O yüzden bu ürünü tercih edecek
tüketicilerin çok dikkatli olmasını öneriyoruz. Ama siz olaya şans oyunu olarak bakıyor, şansınıza ve kredi skorunuza güveniyorsanız, tek yapmanız gereken size en yakın PTT şubesine giderek başvuruda bulunmak.