web statistics

Cari açığa karşı seçimden sonra KKDF artışı olabilir


Sabah Gazetesi’nde bugün yayınlanan bir habere göre Hükümet ilk çeyrek sonunda 22 milyar doların üzerinde gelen cari açık için ek önlemler almaya hazırlanıyor. Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Merkez Bankası ile Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın üzerinde çalıştığı 5 ana başlık var:

Seçim sonrası hayata geçebilecek 5 önlem

1. BDDK’nın üzerinde çalıştığı önlem kredi kartı limitlerinin kazanılan gelire belirlenmesi ve kart sahibi talep etmedikçe kart limitinin artırılmaması.

2. Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) ve benzeri kesintiler artırılabilir. Konut kredisindeki peşin ödemeler yükseltilebilir. Ayrıca BDDK’nın bankaların bilanço kalemlerini sınırlayarak sermaye yeterlilik oranlarını sıkıştırabileceği de gündemde.

3. Maliye Bakanlığı en erken 3 ay sonra ÖTV ve ithalat vergisinde artış ve enerji fiyatlarında ayarlama yapabilir.

4. Merkez Bankası’nın kararıyla artırılan zorunlu karşılıklardaki yükseliş yıl sonuna kadar devam edebilir.

5. Cari açığın yükselmesinde çok etkili olan enerji yatırımların tamamlanması ve ara malı ithalatına önlem alınması da konuşulanlar arasında.

Şimdiye kadar alınan önlemler neler ?

Merkez BankasiHükümetin bugüne kadar aldığı önlemler arasında zorunlu karşılıkları artırmak ve politika faizlerini indirmek bulunuyor. BDDK ise kredi kartı asgari ödeme tutarlarını yeniden düzenleyerek, 3 defa kredi kartı dönem borcunun yarısından az ödeyenin nakit çekim hakkını sınırlayan önlemler almıştı. Ayrıca konut kredilerinde kredi tutarının söz konusu gayrimenkul değerinin yüzde 75’ini; ticari menkul alımı amaçlı kredilerde ise teminata konu olacak gayrimenkul değerinin yüzde 50’sini aşmaması kararı alınmıştı.

KKDF ve BSMV artabilir

Bankalar kredi kartı limiti belirlenirken esas kriter olarak zaten başvuru sahibinin beyan ettiği geliri esas kriter olarak alırlar. Limit artırımı için de yine müşteri talebi esas alınıyor, ancak bankalar bu duruma çözüm olarak interaktif sms ve otomatik aramalarla talep yaratma tekniğini geliştirdiler. Dolayısıyla BDDK belki bu uygulamaları ortadan kaldırabilir.

Öte yandan tüketici kredileri ve ihtiyaç kredilerinde tüketimi caydırıcı olarak KKDF ve BSMV artırımı gibi yeni önlemler alınması daha büyük olasılık. Üstelik bu şekilde harcamalarını kısıtlamayanlardan ek vergi temini söz konusu olur.