web statistics

Haftanın Gündemi Hurda İndirimi ve Sıfır Araçlarla İlgili Düzenlemeler


Kamyon sahiplerinden sonra minibüs ve kamyonet sahiplerine de hurda indirimi müjdesi geldi. Ulaştırma Bakanlığı minibüs ve kamyonetçilerin, kamyonlara verilen hurda indiriminin ardından gösterdikleri “Onlarınki hurda da bizimki son model araba mı?” şeklindeki tepki üzerine kapsamı genişletmeye karar verdi.

Minibüs ve kamyonetlere de hurda indirimi

Hurda indirimi kapsamına 1985 model ve öncesi kamyon, çekici, tanker ve otobüslere ek olarak minibüs ve kamyonetler de dahil edildi. Araçlar kilosuna 80 kuruş ile 1,1 lira verilerek hafta başından itibaren teslim alınacak. Araçların vergi borçları da silinecek.

Yaptığı açıklamada bugüne kadar yaklaşık 27 bin aracın piyasadan çekildiğinin altını çizen Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, “Şimdi bir çalışma daha yaptık. Kamyonet ve minibüsleri de dâhil ediyoruz. Zannediyorum hafta başı Resmi Gazete’de yayımlanacak. 4 cins aracın yanına kamyonet ve minibüsleri de ekledik. 1985 model ve öncesi olanları piyasadan alıp imha edeceğiz. Araç sahiplerine bedeli ödenecek, trafik ve vergi cezaları affedilecek.” dedi. Aydın kamyon ve otobüslerde şimdiye kadar araç başına ortalama 5 bin 500 lira ödeme yapıldığını belirtti.

Taşıt kredisi için fırsat

tasit kredisiBu fırsattan faydalanmak isteyecek gerçek veya tüzel kişiler, avantajla beraber son birkaç haftada yaşanan faiz artışlarına rağmen hala makul seviyelerde bulunan taşıt kredilerine başvurabilirler. Gelişmeyle birlikte hurda indirimi kapsamına giren minibüs ve kamyonet sahiplerinin yanısıra, bu tip araçların satışını yapan otomotiv firmalarla, bu tip araçlara yönelik kredi satışı yapan bankalar ve tüketici finansman şirketlerinin yüzü gülecek gibi görünüyor.

Model yılının belirlenmesinde değişiklik

Bu hafta tüketici haklarıyla ilgili haberler de var. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, özellikle stoklu çalışılan dönemlerde sıfır araç almak isteyen tüketicilerin mağduriyetini giderecek önemli bir düzenleme yaptı. Motorlu Taşıtların Model Yılının Belirlenmesi Usul ve Esasları Tebliği’nde yapılan değişikliğe göre, 1 Haziran 2011’den itibaren taşıtın model yılının belirlenmesinde fabrika çıkış tarihi esas alınacak. Çıkış sırasında düzenlenecek ‘Uygunluk Belgesi’ esas kriter olarak kabul edilirken; tescil, vergilendirme, gümrükleme, sigortalama gibi işlemlerde kullanılan ‘model yılı’ kavramı için hukuki bir zemin de oluşacak. Bu sayede aracın modeli ile üretim yılı arasında herhangi bir farklılık olmayacak. Yıl içerisinde 1 Ağustos’tan önce üretilen araçların modeli ‘içinde bulunulan yıl’, 1 Ağustos ve sonrasında üretilen araçların modeli ise bir sonraki yıl olarak tescil edilecek. Yeni düzenleme ile stoklarda bekleyen araçlar sıfır diye satılamayacak.

Böylelikle yurtdışındaki galerilerde stoklarda ve benzeri yerlerde bekleyen eski veya kullanılmış taşıtların yeni gibi ithal edilerek tüketicinin mağdur edilmesinin önüne geçilmiş olacak. İthal taşıtlarda model yılının belirlenmesinde gümrük giriş beyanname tarihinin kullanılması nedeniyle mevcut uygulamada bazı sorunlar yaşanıyordu.

Düzenleme aynı zamanda üreticiyi de koruyacak yenilikler getiriyor. Üreticilere yeni modellerini hazırlama ve pazara arz etmek için verilen süre uygulaması da devam edecek. Örneğin; Uygunluk Belgesi tarihi 1 Ağustos 2011 tarihinden önce olan aracın model yılı 2011; Uygunluk Belgesi tarihi 1 Ağustos 2011 tarihi ve sonrası olan aracın model yılı 2012 olacak.

1 Haziran 2011 tarihinde yürürlüğe girecek olan bu düzenleme sektörün sağlıklı işlemesine yönelik bir adım. Bu düzenlemeyle çok uzun yıllardan beri sektörü korumak amacıyla sürekli ertelenen tüketici hakları açısından olumlu bir adım atılmış oldu. Böylelikle sektörde daha sağlıklı bir güven ortamı oluşturularak, tüketicilerin otomobil alım kararlarında daha rahat ve güvenli hareket etmelerine imkan vermek hedefleniyor.

“Haftanın Gündemi Hurda İndirimi ve Sıfır Araçlarla İlgili Düzenlemeler” üzerine bir yorum

  1. ne günlere kaldık hergün hurda araç alımında yeni haber ama okudukça hep aynı haber kandırmaca zaten kilo alımı 3 aydır var yeni haber yapmanın amacı ne kilo harici alım varsa müjdeyi o zaman verin bıktık artık böyle kandırmaca müjdeli haberlerden yeteeeeeerrrr yaa

Yorumlar kapalı.