web statistics

Garanti Gibi Bankalar 2011’de Daha Fazla Ücret Yansıtacak


Geçtiğimiz haftalarda sizlere Garanti Bankası tarafından gerçekleştirilen, Türk Bankaları içinde belki de en art niyetli hesap işletim ücreti tahsilatlarından bahsetmiştik. Garanti Bankası’yla bu konuyla ilgili anlaşmazlığımız hala sürüyor. Konuyu önümüzdeki hafta Tüketici Hakem Heyeti’ne taşıyacağız. Gelişmeler hakkında ayrıca bilgilendirme yapacağız, zira ilgili makalelerimiz sosyal medyada da oldukça ilgi gördü. Ayrıca burada paylaşacağımız detayların benzer sorunlar yaşayan ziyaretçilerimize özellikle 2011’de çok daha sık ihtiyaç duyabilecekleri pratik bilgiler sağlayacağına inanıyoruz.

2010 bankaların yılı oldu

Geçtiğimiz hafta başında BDDK’nın ”Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü-Aralık 2010” başlıklı raporunda açıklanan verilere göre 2010 yılında bankacılık sektöründe, bankacılık hizmet gelirleri ile kredilerden alınan ücret ve komisyonlar bir önceki yıla oranla yüzde 4 artarak 14 milyar 387 milyon liraya ulaşmış. Faiz dışı gelirler 551 milyon lira artmış. Yasal düzenlemeler açısından daha sıkı kontrol altında tutulan kredi kartı ücret ve komisyonlarından elde edilen gelirlerde de azalma görülmüş. Ücret ve komisyonlar açısından yasal kontrolün daha az olduğu konut ve ihtiyaç kredileri gibi tüketici finansmanı ürünlerinde başvuru ve onay aşamalarında alınan istihbarat ücretleri, sigorta komisyonları ile diğer komisyon ve hizmet gelirlerindeki artış ise bankacılık hizmet gelirlerinin genelde artmasını sağlamış.

Fazla personelin faturası tüketicilere çıktı

2010 yılı boyunca büyüme sürecine giren bankacılık sektörünün ücret, komisyon ve bankacılık hizmet gelirleriyle işletme giderlerini karşılama oranı son bir yıllık dönemde yüzde 66,1’den yüzde 60,9’a gerilemiş durumda. Maalesef bu durumun sebebi ilgili dönemde bankaların daha az ücret veya komisyon almış olmaları değil. Ücret ve komisyon tahsilatını artırmaya devam etmelerine rağmen, aynı dönem içinde işe aldıkları kişi sayısının maliyetlere etkisini yakalamakta sorun yaşamışlar. Müşteriye yansıttıkları ücretlerle karşılayabileceklerinden daha fazla personel almışlar. Bankaların işletme giderlerindeki artış, ağırlıklı olarak personel giderleri ve promosyon harcamalarındaki artıştan kaynaklanıyor.

2011’de daha fazla ücret ödeyeceğiz

odeme2011’de bankaların kredi satışı büyümesinin sınırlanması yönünde bir baskı var. Hükümet bu konuda çekinmeden kredi maliyetlerini arttıracak önlemler alacağının altını net bir şekilde çizdi. Bankalar bu dönemde kontrollü büyümeleri gerektiğinin bilincinde olarak karlılık açısından doğacak açıkları bankacılık komisyon ve ücretlerinde muafiyet ve istisnaları azaltarak, hatta komisyon ücretlerini ve çeşitliliğini artırarak kapatmaya çalışacaklar.

Garanti Bankası hiç şüphesiz buna en güzel örnek. Garanti gibi yaygın bir müşteri tabanına sahip bankalar büyüklüklerine güveniyorlar ve vazgeçilmez olduklarına inanıyorlar. Bu nedenle bu masraflarla ilgili kendi koydukları muafiyet kurallarına art niyetli ve kurnaz güncellemelerde bulunup, bireylerin güvenli bir ortamda birikim yapmak amacıyla kenara koydukları paralarına rızaları dışında el koyuyorlar.

Kısacası bankaların 2011 yılı boyunca karlarını artırmaya devam edebilme konusundaki yüksek motivasyonu, bankacılık ve ürün tercihlerinde tüketicilere daha bilinçli tercihlerde bulunma zorunluluğu getirecek. Faiz dışı komisyon ve ücretlere karşı uyanık olmak için her ay düzenli olarak banka hesap hareketlerini ve kredi kartı hesap özetlerin dikkatlice incelemek ve buralarda yapılan duyuruları özellikle takip etmek gerekecek.

Elbette bazı bankalar ücret ve komisyonlara hassas müşterileri kazanmak için tüketicilerin karşısına daha hesaplı alternatifler sunacaklardır. Biz de 2011 boyunca klasik bankacılık hizmetlerini daha hesaplı şekilde müşterilerine sunan bankaları sizlerle paylaşıyor olacağız. Birikime yönelik bankacılık hizmetlerine alternatif olacak çözümlerden de ayrıca bahsedeceğiz.