web statistics

Şubat Ayında Öne Çıkan İhtiyaç Kredisi Kampanyaları


Şubat ayının sonlarına yaklaştığımız şu günlerde 2011 vergi dilimleriyle ilgili daha fazla detay öğrenmek isteyen ziyaretçi sayısı artmaya başladı. Vergi dilimi hakkında internet sorgulamalarının artmasının ihtiyaç kredilerine olan talebin artacağına dair öncü bir işaret olduğunu düşündüğümüz için bizim dikkatimizi çeken ihtiyaç kredisi paketlerinden kısaca bahsetmek istedik. İşte sizler için incelediğimiz ihtiyaç kredisi kampanyaları :

Yapı Kredi “Günde 5 Liraya 36 Ay Vadeli Bireysel İhtiyaç Kredisi” Kampanyası

İhtiyaç kredisi kampanyalarında genellikle müşterilerden gelen kredi tutarları incelenerek en yoğun talep edilen kredi tutarlarından yola çıkarak paketler hazırlanır. Yapı Kredi Bankası da bu şekilde bir çalışma yapmış. Yapı Kredi ihtiyaç kredisi alternatifi olarak tüketicilerin karşısına günde 5 TL’ye 36 ay vadeyle 5000 TL bireysel krediyle çıkıyor. Örnekleme yapılan 5000 TL tutarındaki ihtiyaç kredisi paketinde 12, 24 ve 36 ay alternatifleri bulunuyor. Öne çıkartılan alternatif günlük 5 TL tutarındaki, 36 aylık vade. Kredi alternatiflerinin yıllık maliyet oranları vadelerine göre sırasıyla yüzde 15.24, yüzde 14.04 ve yüzde 13.32. Aylık taksit tutarları 429.12, 234.25 ve 154.84 TL. Kredi kullanırken hayat sigortası, 81 TL kredi açılış ücreti ve 158 TL katkı payı maliyetleri söz konusu. Aynı tutarda, tüketicilerin meslek gruplarına ve kredi tercihlerinde göre farklı paket alternatifleri de bulunuyor. Farklı alternatif tercihlerini öğrenmek ve başvuruda bulunmak için kampanya sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İlgili ürünün tanıtımının bulunduğu web sayfasında, kredi kullananları Netbook kazanma fırsatı beklediğinden bahsedilmiş. Maalesef söz konusu kampanya 16.01.2011 ve 19.02.2011 tarileri arasında Yapı Kredi’den 1000 TL ve üzerinde kredi kullanan müşterileri kapsıyor. Bu gün itibariyle başvuracaklara veya bu tarihler arasında başvuruda bulunmuş ancak başvurusu tamamlanmamış müşteriler için böyle bir kazanım ihtimali söz konusu değil.

Garanti “Tam Destek” İhtiyaç Kredisi Kampanyası

Garanti’nın kampanyasında kredi tutarı için alternatifler 5000 veya 10000 TL. Vade alternatifleri ise 12 veya 60 ay. 12 ay vadeli 5000 TL’lik ihtiyaç kredisi yıllık maliyet oranı yüzde 15.44. Kredi masrafı olarak 199 TLlik bir masraf söz konusu. Başvuruları onaylanması durumdan kesilecek sigorta ve vergi dahil diğer ücretler 256.45 TL. 60 ay vadeli kredilerde ilk 12 ay 100 TL (10000 TL kredi tutarında 200 TL) olan taksit tutarlarının 13. ay itibariyle değişeceğinin özellikle altını çizmek isteriz.

Bu yazıya konu olan ihtiyaç kredilerinin hemen hepsi için bir vadesiz hesap açıldığının ve kredilerle ile ilgili açıklanan yıllık maliyet oranlarına bankaların hemen hepsi tarafından kesilen hesap işletim ücretlerinin dahil edilmediğinin altını çizmekte fayda var. Garanti Bankası özelinde ilerlersek, her sene Ocak ve Temmuz aylarında müşterilerin hesaplarından bir önceki altı ay için minimum 38 TL tutarında hesap işletim ücreti keserler. Kredi taksitlerinizi özellikle Ocak ve Temmuz aylarında çok dikkatli ve seri bir şekilde ödemezseniz, bir bakmışsınız banka kredi geri ödemeniz için yatırdığınız taksit tutarından sizden habersiz hesap işletim ücreti kesilmiş.

İş Bankası “Dört Dörtlük Nakit Kredi” Kampanyası

is bankasi dort dortluk krediİş Bankası 28 Şubat 2011 tarihine kadar geçerli olacak kampanya kapsamında tüm kamu ve özel sektör çalışanları, serbest meslek sahipleri ile emeklilere aylık 111 TL sabit taksitle 60 aya kadar 5000 TL kredi kullanabilecekleri bir kredi paketi sunuyor. Aynı kampanyada alternatif paket olarak 12 ay vadeye kadar aylık yüzde 0.37 faiz oranıyla kredi kullanma imkanı sağlıyorlar. Kampanya dönemi içinde 25000 TL ve 24 aya kadar aylık yüzde 0.98, 60 aya kadar aylık yüzde 0.99 faiz oranıyla masrafsız nakit kredi kullanımı için bir alternatif daha mevcut.

Daha önceden Maksimum İhtiyaç Paketi sahibi müşterilere Dört Dörtlük Kredi’den aylık yüzde 0.02 faiz ya da 100 TL masraf indiriminden yararlanabilme imkanı sunuluyor.

Bu kampanya kapsamında yoldan geçen bir kişi için 5000 TL tutarında bir yıllık bir kredinin yıllık maliyet oranı yüzde 16.44. 5000 TL tutarında kredi paketinde sigorta ücreti 35 TL ve toplam ücret tutarı 250 TL olarak gözüküyor. Fark etmeyenler için söyleyelim, buraya kadar bahsettiğimiz kredi paketlerinden en yüksek yıllık maliyet oranına sahip olanı İş Bankası’nki. Ancak aynı tutarda ve vadede bir ihtiyaç kredisini yüzde 12.44 yıllık maliyet oranıyla kullanma imkanı olduğunun altını çizelim. Maksimum İhtiyaç Paketi tüketici kredisi olarak adlandırılan bu imkan, İş bankası Maximum kredi kartı ve otomatik fatura ödeme talimatı ürünlerinin kullanımından oluşuyor. Kampanyayla kredi kartına 100 TL karşılığı MaxiPuan yükleniyor ve kampanya kapsamında hem masraf/faiz indirimi, hem de MaxiPuan kazanma imkânı bulunuyor.

İş Bankası Dört Dörtlük Nakit Kredi kampanyası için vade ve tutar alternatifleriyle ilgili maliyet ve diğer detaylara buradan ulaşabilirsiniz. Dört Dörtlük Nakit Kredi başvuruları İş Bankası Şubelerinin yanı sıra, Bankamatiklerden, NAKİT, TC KİMLİK NO, KREDİ TUTARI, AYLIK GELİRİNİZ aralarında boşluk bırakılarak yazıp 4402’ye SMS ile göndererek, İnternet Şubesi’nden, 444 02 02 no’lu Telefon Şubesinden, İşCep, İşPad veya İşWap’tan yapılabiliyor.

Halk Bankası “Kış Tarifesi” İhtiyaç Kredisi Paketi

İhtiyaç kredisi alanında yukarıda bahsettiğimiz kampanya yapan bankalar kadar, reklam yapmayan ancak dikkate değer alternatifler sunan bir banka Halk Bankası. 2011 yılında bankacılık alanında daha hesaplı maliyetler sunması nedeniyle daha fazla dikkat çekeceğini düşünüyoruz.

Halk Bankası Kış Tarifesi Kredilerinde dikkat çekilen nokta, KMH-Kredi İşsizlik/İflas Sigortası, Acil Sağlık-Ferdi Kaza Sigortası ve Hastalık Sonucu Geçici Maluliyet Sigortası paketlerinin hediye edilmesi. Örnek verilen en düşük kredi tutarı 7500 TL, vade de 18 ay olarak gösteriliyor. Halkbank böyle bir kredi için yıllık maliyet oranını yüzde 13.67 olarak açıklamış. Dosya ücreti 183.75 TL. Hayat sigortası ücreti yıllık 18.75 TL (35 yaş üzerinden hesaplanarak örneklenmiş. Müşterinin yaşı, cinsiyeti ve kredi tutarına bağlı olarak değiştiğini unutmamak lazım). Ürünün tek dezavantajı başvuru için tek adresin Halkbank şubelerinin gösterilmiş olması.

Halkbank Kış Tarifesi ihtiyaç kredisi kampanya detayları için buraya bakabilirsiniz.

Akbank ve Finansbank rekabetçi değil

Akbank ihtiyaç kredisi oranları açısından çok rekabetçi gelmedi bize. Aylık faiz oranı yüzde 1.59 ve yıllık maliyet oranı yüzde 34.19 civarlarında. Detaylar için buraya bakabilirsiniz. Ya sayfayı güncellemediler yada strateji olarak taksitli nakit avans kullanmayı desteklemek için bu konuya eğilmiyorlar diye düşünüyoruz.

Finansbank Hafifleten İhtiyaç Kredisini incelediğimizde ise örnek 3000 TL’lik 18 ay vadeli kredi tutarında yüzde 17.40 yıllık maliyet oranıyla burada hafifletmek ile kastedilenin başvuru sahiplerinin cüzdanı olduğunu anlıyoruz. Dosya ücreti 209 TL ve 48 TL tutarında bir hayat sigortası pirimi var.

Yıllık maliyet oranına dikkat

Şubat ayı için ihtiyaç kredisi alternatiflerini merak edenler için seçtiğimiz örnekler bu kadar. Bütün ihtiyaç kredisi alternatiflerini sunmamız mümkün olmadığından kendimizde göre bir eleme yaparak paylaşmak istedik. Sizin de ördüğünüz gibi en fazla reklamını gördüğünüz ihtiyaç kredisi, reklam ve başvuru yapılan kanal maliyetleri krediye bir şekilde giydirildiği için her zaman en hesaplısı olmuyor. Kredi seçerken öncelikli olarak yıllık maliyet oranına dikkat edilmesi gerektiğini tekrar hatırlatalım.

Bir sonraki ay Merkez Bankası’nın faiz oranları veya munzam karşılıklara müdahalesinin nasıl olacağı tam net değil. Bu nedenle borç transferi yapmayı düşünenler ellerini çabuk tutup Şubat ayı tamamlanmadan başvuruda bulunmak isteyebilirler.