web statistics

Garanti Bankası Bağımlılığı Size Pahalıya Malolabilir


Öncelikle Garanti Bankası’nda kullanmadığı bir hesabı olanları uyarmak isteriz, Garanti her yılın ocak ve temmuz aylarında olduğu gibi bu sene de hesap işletim ücretlerine ilişkin programı çalıştırmış durumda. Kazara bu hesaplara bir miktar para gönderirseniz ve o para bir iş günü söz konusu hesapta kalırsa, 38 TL hesap işletim ücretini (veya hesapta ne kadarını bulursa) haberiniz ve onayınız olmadan hesaptan çekiyor. Program, sessizce ve sabırla paranın hesaba düşmesini bekliyor.

Hesap işletim ücretinden kaçış yok

Üstelik hesap işletim ücretiyle ilgili çalıştırdıkları algoritma da daha önce paylaştığımız makalede detaylarını verdiğimiz gibi art niyetli bir şekilde kurgulanmış. Hesaptan en az iki adet otomatik ödeme vermeniz gerekiyor, ancak bu otomatik ödemelerden herhangi biri yetersiz bakiye nedeniyle ödenmez ve siz gecikmiş faturanızı manuel ödemek zorunda kalırsanız, hesap işletim ücreti muhafiyeti ortadan kalkıveriyor.

Garanti’de hisse senedi ve VOB işlemleri için bir yatırım hesabınız varsa da geçmiş olsun, zira söz konusu hesap için de altı aylığı 38 TL olmak üzere bir senede 76 TL hesap işletim ücreti ayrıca ödersiniz. Her yaptığınız hisse senedi işleminde zaten komisyon ödediğinizi düşünürseniz, Garanti Bankası’ndan hisse senedi ve VOB işlemi yapmak gerçekten çok tuzlu oluyor. Ödediğiniz işlem komisyonun ne kadar hesaplı veya rekabetçi olduğunu burada tartışmıyoruz bile.

Ekstre de paralı

Garanti Bankası’yla çalışıyorsanız ödeyeceğiniz masraflar bunlarla bitmiyor. Elma Hesabı’nız varsa, talimat vermediğiniz sürece size her ay ekstre gönderiyorlar. Bilin bakalım bu ekstrenin 3.75 TL tutarındaki masrafını kim ödüyor? Tabii ki müşteriler ! Talimatı yazılı olarak veriyorsunuz, yani Western Union’la para bile gönderebildiğiniz şubesiz bankacılıkta online talimat seçeneği bulunmuyor, ya da biz bulamadık…

Vadesiz hesap cüzdanına para vermek ister misiniz ?

Diyelim ki Garanti’de yıllık 76 TL’ye varan hesap işletim ücreti ödediğiniz bir vadesiz hesabınız var ve buradaki hareketleri hesap cüzdanına işletmeyi tercih ediyorsunuz. Sonuçta internetten indirdiğiniz ekstre belgelerinin ve dekontların yasal geçerliliği yok. Garanti Bankası sizden dolan hesap cüzdanının her biri için 5 TL ücret alıyor. Hesabınızı aktif kullanan biri olarak üç ayda bir cüzdan dolduruyorsanız, yıllık 20 TL bir ek maliyete katlanacaksınız demektir. Zaten müşteriden hesap işletim ücreti olarak yıllık 76 TL alınıyor, peki hesap hareketlerini deftere işlemek de bir hesap işletimi değil mi ? Bunun için neden müşteriden ek ücret talep ediliyor ?

Bunlar Garanti Bankası tarafından müşterilerine yansıtılan masraflarının sadece bir kaçı. Diğerlerini de görmek ve çileden çıkmak istiyorsanız, ocak ayı hesap hareketlerinize göz atmanız yeterli.

Garanti Bankası bunu neden yapıyor ?

garanti subesiÇünkü Garanti artık oldukça büyük bir müşteri tabanına sahip oldu ve bunu gelire çevirebilecek kadar güçlü olduğunun farkında. Otomatik ödemenin tüm bankalarda ağır aksak çalıştığı dönemde en az sorun çıkartan Garanti Bankası’ydı. Diğer bankalardan önce yeni sözleşmeli fatura ödemelerini çıkartan ve müşterilerine otomatik ödeme talimatını internet üzerinden verdiren de Garanti’ydi. Hal böyle olunca vadesiz mevduat hesabı açan epey bir müşteri kazandılar. Kredi kartı, sigorta, işsizlik sigortası, sanal kart, maaş hesabı ve çapraz satışlarla pekiştirilen vadesiz hesap adedi de tavan yapınca, hesap işletim ücreti gibi en yüksek maliyetleri kolayca yansıtabilecekleri bir kaynak yaratmış oldular.

Sonuçta bankanın hangi kanalını (internet, ATM, Şube) kullanırsanız kullanın, herkesin bir vadesiz mevduat hesaba ihtiyacı olacaktır. Garanti Bankası bu hesapların her biri için müşterilerinden yıllık 76 TL ücret alıyor, çünkü bunu yapacak kudreti tüketiciler olarak onlara biz vermiş durumdayız. Banka tercihimiz alışkanlığa, alışkanlık da bağımlılığa dönüşmüş durumda.

Günümüzde birçok banka gerek bireysel, gerekse kobi bankacılığında Garanti Bankası’ndan çok daha hesaplı işlem maliyetleriyle aynı hizmeti sunuyor, ancak yine de Garanti’yi kullanmaya devam etmeyi ve masraflardan şikayet etmeyi tercih ediyoruz. Çünkü değişimden korkuyoruz; “aktif olarak kullanılan hesaplar oradaysa nakit akışında bir aksaklık olur, otomatik ödemelerde sorun yaşarım” türü endişelerle tepki göstermeyi erteliyoruz. Garanti bireysel tepkileri umursamayacak veya www.sikayetvar.com’da yayınlanmış şikayetleri bir iki cümleyle geçiştirecek kadar büyümüş durumda.

Yenilikten korkmayın

İnsanlar layık olduklarına inandıkları şekilde hizmet alırlar, yani Garanti Bankası’yla çalışırsanız bunun maliyetleri budur. Masrafların yüksek olduğunu düşünüyorsanız, bu masrafların çok daha altında tutarlara hizmet veren bir banka bulabilir ve çalışmaya başlayabilirsiniz. Yeterki aldığınız bankacılık hizmetinin karşılığının bu olup olmadığına karar verip aksiyon alın. Bilinçli tüketici olarak hepimizin yapması gereken de bu. Zaten tasarrufun hiç desteklenmediği ülkemizde, kenara ayırabilecek neredeyse bir aylık bireysel emeklilik katılım payı kadar tutarı bankanın el koymasına gönlünüz razı gelmiyorsa, alternatif kurumları denemelisiniz.

Bu durum masrafları yüzünden Garanti Bankası’na alternatif arayan müşterilere talip olan bankalar için de önemli fırsatlar içeriyor. Otomatik ödeme talimatı veren müşteriler hesap işletim ücreti almıyorsanız veya internetten para transferinde ücret almıyorsanız bunları öne çıkartabilirsiniz. Tabii bunları öne çıkartmak yeterli değil, bu işe kalkışmadan önce süreçlerinizi gözden geçirip iyileştirmeniz ve geçiş döneminde oldukça temkinli ve ürkek olacak bu müşterilere ne gibi destekleyici servisler sunabileceğinizi çıkarmanız gerekir. Aksi taktirde süreçlere takılan müşteri “yandım Allah” diyerek koşa koşa geri döner. Garanti’nin güvendiği ve rakiplerinde aksaklık çıkması en muhtemel kısım da bu zaten.

Uzun lafın kısası Garanti Bankası müşterilerine üst seviyede bankacılık maliyeti yansıtan bir banka haline gelmiş durumda. Prime Time‘da verdikleri janjanlı reklamların maliyetlerini müşterilerine hesap kredi faizi, dosya masrafı, ekspertiz ücretleri, hesap işletim ücreti veya ekstre ücreti olarak yansıtıyorlar. Bu durumdan şikâyetçiyseniz alternatifleri araştırmadan vazgeçmeyin, süreç tahmininizden daha kolay olabilir. Eğer öğrenciyseniz veya iş hayatına yeni başladıysanız, Garanti’yle çalışmadan önce işlem maliyetlerini öğrenip kararınızı ondan sonra verin.

“Garanti Bankası Bağımlılığı Size Pahalıya Malolabilir” üzerine 23 yorum

  1. Benim şahsi tavsiyem garantiden süratle kurtulun ya da paranızdan ! Kredi kartım ile birlikte mecburi vadesiz hesap açmışlardı. Kredi kartını iptal ettirmek istediğimde kredi kartına yapmış olduğum fazla ödemeyi(10tl) vadesiz hesabıma aktarmalarını söyledim ve vadesiz hesabım için para kart istedim. Kart geldi hesabıma baktım 0tl. paranın nerde olduğunu sorduğumda hesap işlemlerine kesildiğini söylediler. Tamı tamına 10tl mi bu işlem dedim, evet dediler. Aradan 1 ay geçti kapattığım kredi kartına 10kuruş(ON KURUŞ) alacak çıkardılar ve parayı ödemezsem kredi kartı hesabımı kapatmayacaklarıı söylediler. Kredi kartımı kapattırırken faizin vs. günlük hesaplandığını ve başka bir alacakları olmadığını söylemişlerdi. Bu arada vadesi gelmemiş borçlarımı da peşin ödediğimi belirteyim. Ben de bankaya gidip 20kr.(yirmi kuruş) ödedim.! Hesabımı kapatsınlar diye. 10kuruşu bankaya bağışladım. Yeter ki yakamdan düşsünler. Ve hala bir yerden beni borçlu çıkaracaklar diye korkuyorum. Tüm hesaplarımın iptal edilmesi talimatını verdim. Bir daha alacak çıkarmaları durumunda 10kuruş dahi olsa mahkemeye vereceğim kararlıyım. Yaşanan şeyler o kadar ayıp o kadar küçük düşünülerek yapılıyor ki artık bankanın şubesini gördüğümde miğdem kabarıyor. Yaşadığım bu anormal durumları belgeleri ile herzaman ispatlayabilirim. Bir garanti çalışanı ya da müşterisi okuyorsa yalan söylenmediğini anlasın.

  2. Evet garanti bankası .Ve bu kesilen ücretler de hakları neden biliyormusunuz?
    Çalışanları müşteriyle iletişimde harika.
    Teknolojik alt yapısı sayesinde her an bütün işlemlerinizi halledebilme sansınız var.(en büyük özelliği budur)
    Anlayamadıgım bir sey site sahiplerine tüketici finansman sitesimi yoksa garanti bankası düşmanı bir sitemi tam anlam veremedim.Para insanlar için çok önemli.Bunun için size küçük ve basit bir soru.Hayatınız cok degerli ve hayatınız sürekli yolda geçiyor.Mercedes e mi binerdiniz yoksa şahin e mi?Siz site sahipleri şahini seviorsanız sözüm yok.Garanti bankası lüks ve hak ettiğini düşünüyorum.Eger paranız değerliyse ve işlemlerinizi basit kolay ve hızlı gerçekleştirmek istiyorsanız.Garanti.Western içinde kısa bi not Finansbanktan bi Western işlemi yapın bir de garantiden Finansta eline kalem kagıt verirler 30dkkada para gönderir ya da alırsın.Garantide 5 dkka..Boşuna türkiyenin en büyük özel bankası deil..

    • Doğru, ama gerçekten Mercedes’e ihtiyacımız var mı, bunu sorgulamak gerek. Eğer Mercedes firması “Ben kullandım mı, Mercedes kullanırım arkadaş, başka arabaya elimi sürmem” diyenler yüzünden burnundan kıl aldırmıyorsa, fiyatını arttırdıkça arttırıyorsa, başka bir arabaya yönelmenin zamanı gelmemiş midir?

    • Bu ne garanti aşkıdır anlamıyorum.muhtemelen garanti de çalışıyorsunuz. sizin 38 tl fazla paranız varsa garanti ve onun gibilere verecek. onu bilemem ama bizim tek kuruşumuz yok haksızlıkla yenecek…

  3. Hesabımda 1 tl var diye 85 tl elma hesabı sayesinde faiz+ekstre odedim.

    Başka söze gerek yok.

  4. şubeye gidersiniz size suçlu muamelesi yaparlar,akıllımatikleri bile o kadar akıllıki parayı ya kesik atar ya hiç vermeden hesaptan düşer sadece fişini verir müşteri hizmetlerini telefon bankacılığını bir sorununuz var ararsınız yok size ek kart verelim yok arabanız varmı yok sigorta yahu benim sorunum var sen buna çözüm getirsene birde haklı müşteri hatları var faks gönderirsiniz cevap verme gereğini duymazlar nasıl olsa akıllımatik kurbanı olmuşsunuz.Bir arkadaşın maaşını iç etti,benim fatura ödememde para üstünü vermedi.Daha fazla söze gerek yok.

  5. garanti bankasından uzak durun kaç senedir bir türlü borçlarımız bitmek bilmedi en sonunda tamamen kapatmak zorunda kaldık biz sıkıntı çeksek bile garantiden kurtulduğumuza seviniyoruz resmen adam salak yerine koyuya diğer bankalar hesabında borcun bile olsa kartını kapatmak istediğinde kapatıyo bunlar ise kapatamayz diyo arkadaşında dediği gibi şubeye gitti mi insan çıldırıyo allah yardımcımız olsun

  6. Siteye bugün denk geldim ve tüm yorumları okudum.Netten otomatik ödeme hesabımı nisan 2010dan itibaren indirdim,inceledim.Hesap işletim ücreti görmedim.Hesabımda 6 kalem fatura var ve bugüne kadar hiçbir aksama yaşamadım ,limitimide hiçbirzaman eksik tutmadım.Tşk.ler Garanti Bankasına.

  7. cok basit bir yöntem var arkadaslar,

    1) kredi kartınızı iptal ettirin…..(kredi kartı aidatı için)

    2) havale ve eftlerinizi garanti wap uygulamasından yapın.(ücret alınmaz)

    3) hesabınızda para tutmayın. (çekemezler)

    4) otomatik ödeme talimatınızı manuel olarak fatura yansıdıgında para göndererek yapın .örneğin iş bankasından garanti eft (ücretsizdir) .

    5) vadesiz hesabınızı cüzdana işletmeyin.

    Böylece adi banka (garanti) sizden para çekemez sizde onun otomatik ödeme talimat altyapısını sömürebilirsiniz.

    3 senedir bu şekilde yapmaktayım. 1 kuruş kaptırmadım hırsız bankaya…. daha önceden keşfetseydim bunu önceden de kaptırmazdım…

    Lütfen uygulayın.

    Sevgiler.

    PROF.DR.TANER KAYSERİLİ

  8. Önündeki kaldırımdan geçmek bile tehlikeli!
    Ben hesabımı binbir güçlükle kapatıp kurtulalı beri karşı kaldırımdan yürüyorum.

  9. ben tüm faturalarımı netten kendim yatırırım…
    kredi kartı harcamalarına dikkat eder.. dönem borcunu öderim. tek alabildikleri para yıllık aidattır. onuda bankaya gidip dilekçe doldurduğunuzda geri yatırıyorlar… 🙂

  10. Güzel bir yazı. 10 yıldır Garanti Bankası’nda hesabım var, hizmetlerinden de memnunum, makul bir hesap işletim ücretine de bir sözüm olmaz, ama yılda 80 TL’ye yakın ücret, el insaf. Paşa paşa ödememin sebebi aynen burada yazıldığı gibi değişim korkusu, daha önce başka bankaların doğru dürüst çalşmadığına şahit olmam. Yine de bir deneyeceğim, gözümüzü açtığınız için teşekkürler.

  11. Bu yorumdan dan sonra bırdaha bu sıteye gırmeyecegım o yuzden bana verılen cevapları gormeyelebılırım rasgele google sayesınde gırdım.

    Garantı bankasına kesılen her para ıcın telefon acın ve gerı yatırılmasını ısteyın eger yapmazlarsa kredı kartınızı kapatmaklak tehdıt edın adam gıbı bı kullanıcı ısenız ve borc ıcınde yuzmuyorsanız garantı sızı kaybetmemek ıcın tum paralarınızı gerı odeyecektır. ve her yıl kartınızı kapatmak ıcın arayın bonus yuklesınler 🙂

  12. Gerçekten bankalar arasında enbüyük soyguncu garanti bankası.devletin derhal bu bankayı inceleyip çaldığı paraları müşteriye geri vermesini sağlamalıdır.ha hükümette susup seyrederse devlette suçlu ve ortak olur. bizde allaha havale edip hakkımızı helal etmiyoruz.en yakın zamanda ben ve arkadaşlarım hesabımızı kapatacaz.allah özel sektörden tüm halkı korusun,süpürücüler dünyayısarmış.

  13. Garanti bankası HESAP İŞLETİM ÜCRETİ adı altında vadesiz hesabınızda para varsa size sormadan danısşmadan bilgi vermeden modern bi şekilde ÇALIYOR ! Aman dikkat Hırsız VAR

  14. internet işlemlerinden neden ücret kesiliyor? o zaman şubeye giden adamdan ne farkım kalıyor? bir an önce internet şubelerinde işlem ücretlerini kaldırmalıdır garanti bankası.

  15. Garanti Bankasindan oldum olasi haz etmemisimdir. Uzun zamandir Is Bankasi ile calismaktayim ve kendileri beni cok mutlu etmektedir hizmetleri ile. Umarim onlarda garanti bankasinin 2003 – 2004 yillarinda kesfettigi, biz bu musterileri yasal bir sekilde cok guzel soyariz dusuncesini kesfetmezler.

  16. Garanti Bankası’nın ya da diğer bankaların yapması gereken, düzgün ve uzun süredir çalıştığı kişiler ve firmaları kollaması ve sistemden hiç para vermeden faydalanmaya çalışanlardan ayırması gerektiğini düşünmüyorum, İyi müşteriler ve sistemden faydalanmaya çalışandan da aynı ücretler alınıyor.

  17. adi bu garanti bankası.yarın itibari ile hesabımı kapatacagım.kredi kartından yıllık ücret dedin aldın bu hesap işletim ücretide neoluyor……………………oğlu

  18. Bence çok ağır eleştiriler yapılmış hesap işletim ücreti pahalı ama verdiği hizmet kaliteside bir o kadar kaliteli, online satış işindeyim ve diğer bankalardan yapılan eftleri inceliyorum içlerinde en hızlı alıp / göndereni garanti bankası online şubedeki işlemleri çok kullanışlı hiçbir işlem için sizi şubeye çağırmıyorlar, altın hesabı, usd yada euro hesabınızı tek tıkla açabiliyorsunuz bunların yanında parakartweb gibi türkiyede ilk olan bir hizmeti var vadesiz hesap sahipleri normal kredi kartı kullanmadan sanal kredi kartı ile internet üzerinden yurtiçi ve yurtdışı alışverişleri yapabiliyor, sanal kartınıza vadesiz hesabınızdan para aktarıp istediğiniz gibi güvenli alışveriş yapabiliyorsunuz paypala bile ekleyebiliyorsunuz mesala ben şu an kredi kartı kullanmayan bir bireyim ve sanal kredi kartı gibi bir hizmet sadece garanti bankasında vardı bu sayede şu an yurtdışında kiraladığım serverin kirasını ödeyebiliyorum.

  19. Evde duran 400 dolarım vardı evde durmasın diye vadesiz dolar hesabı açıp yatırdım 8.75 doları hesap işletim ücreti diye kesmişler bütün paramı çekip zaman içinde otomatik ödemelerimi iptal ettiricem sonrada kredi kartlarımı iptal ettiririp bu Garanti denen bankanını önünden bile geçmiyeceğim bunlar bankacılık değil Garntili dolandırıcılık yapıyor Elma hesabı adı altında kesilen stopaj ücreti ve kredi kartı ücretide üç kağtlarının KDV si Bu bankadan uzak durun…

  20. eleştiriler normal arkadaşlar hiç kimse haksız yere benden para alamaz almaması diğer bankadan bu bankaya geçtim 3 – 4 yıldır müşterisiyim her sene telefonda yırtına yırtına paralarımı geri alıyorum vermezlersede hakem heyetine başvurur başka bankaya geçerim diğer bankadanda tek seferde tüm borcumu kapatıp geçmiştim kapatmadan önce neolur size bonus verelim dediler fazlasıyla ama sinirlendim içindeki birikmiş bonusu bile harcamadan kapattım ezdirmem kendimi sizde ezdirmeyin 🙂

Yorumlar kapalı.