web statistics

Garanti’nin Hesap İşletim Ücreti Kurnazlığına Güzel Bir Örnek


Bugün yayınladığımız “Garanti Bankası Bağımlılığı Size Pahalıya Malolabilir” başlıklı yazımız oldukça beğenildi ve sosyal medyada sıkça paylaşıldı. Garanti’nin müşterilerinden art niyetli olarak tahsil ettiği hesap işletim ücreti ve diğer masrafları masaya yatırdığımız bu yazımıza gelen bir yorumu çok beğendik. Garanti Bankası’nda uzun süre önce hesap açmış bir okurumuz hesap işletim ücretiyle ilgili yaşadığı mağduriyeti o kadar güzel anlatmışki, yorumu noktasına bile dokunmadan ayrı bir makale olarak yayınlamaya karar verdik. İşte okurumuzun yaşadığı Garanti Bankası tecrübesi :

“Hesap açılışı haricinde artık neredeyse şubeye adımımızı bile atmadan her türlü bankacılık işlemini her bankanın internet şubesini kullanarak yapabiliyoruz. Özellikle teknolojiyi yakından takip eden bir kişiyseniz zaten herhangi bir bankanın şubesine adım atmak büyük bir işkence, fakat bankalar siz onların şubesinin kapısının önünden geçmeseniz bile fahiş hesap işletim ücretleri almayı ihmal etmiyorlar.

İş hayatında belirli bir süreyi tamamlamış ve bu arada bir kaç şirket ile ilişkisi olmuş birisinin, bir kaç bankada birden çeşitli sebeplerle açılmış hesapları olması çok muhtemeldir. Eğer bu hesapları uzun süre kullanmayıp sonra günün birinde cüzi bir miktar paranızı söz konusu hesaplardan birinde gecelik olarak bile bıraksanız, herhangi bir isim altında bankanız tarafından masraf olarak kırpılacağından emin olabilirsiniz.

Garanti BonusVerdiğimiz bu olaya örnek olarak Garanti Bankası’nda en az 15 yıl önce açılmış, bu arada hesabınızın açıldığı ilk şube bile kapanarak yerini bile bilmediğiniz bir şubeye transfer olmuş hesabınız olabilir ve ne zaman aldığınızı bile hatırlamadığınız bir Garanti Bonus kartınız vardır. Artık Garanti Bankası’nın aldığı fahiş ücretlerden ve saçma sapan Bonus kart kampanya koşullarından bıkarak kullanımınızı minimuma indirmiş ve Garanti Bankası’nın bir daha kapısının önünden geçmemek üzere her türlü ilişkinizi bitirmeyi planlıyorsunuzdur. Garanti Bonus kartınızın son ekstre borcu olan 100 TL’yi ödemek için şubesinin yerini bile bilmediğiniz hesabınıza EFT yaparsınız ve günlük iş yoğunluğunda Garanti Bankası İnternet Şubesi’ne girerek ekstre borcunuzu ödemeyi unutursunuz ve o gece program görevini yaparak 38 TL’nizi hesabınızdan alıverir. Ertesi gün hatırlayarak Garanti Bankası İnternet Şubesi’ne girdiğinizde hesabınızda 62 TL görür ve Garanti Bankası ile çalışmamak için sıraladığınız nedenlere bir tane daha eklersiniz.

Aslında bunca senedir internet bankacılığı tecrübesi olan birisi olarak yapmanız gereken kredi kartınıza EFT göndermenizdir. Bu sayede ekstre borcunuzu tek işlemde ödeyebilir ve bankaların hırsız programlarından kaçabilirsiniz. Tabiiki bir gün aç gözlü bankaların bu tür hesap ücretlerini alabilmek için bize imzalattırdıkları sayfalarca sözleşmelerden güç alarak bu tür hesap işletim ücretlerini kredi kartımıza borç olarak yansıtmaları da mümkündür, ama en azından şimdi bu konuyu açıp akıllarına getirmeyelim.

Tüketici olarak yapmamız gereken bu tür fahiş ücret alan bankalardan uzaklaşmak ve onlarla çalışmamaktır. İnternet Bankacılığı her ne kadar kullanılabilirlik açısından farklılık gösterse de, en sık kullandığımız EFT işlemi her bankada aynı şekilde işler. Şu sıralarda en çok ses getiren kampanya olan ING Bank’ın Turuncu Hesabı’nı tavsiye ederim. Hesap işletim ücreti yok, EFT ücreti yok ve ilk 90 gün geçerli %9,5 faiz şu anda piyasada geçerli en yüksek oran, ileride bir gün onlar da ücret almayı seçerlerse başka bir bankanın ücretsiz kampanyası mutlaka olacaktır.”

“Garanti’nin Hesap İşletim Ücreti Kurnazlığına Güzel Bir Örnek” üzerine 12 yorum

  1. 1995 yılında garanti bankasında açtığım hesabım bulunmaktaydı, uzunca bir süre aktif olarak kullandım, ancak 2000 yıllardan hemen sonra bu bankada acayip şeyler olmaya başladı.Mesela hesabınız var ve kartınızla bankaya gittiniz, sıra numarası aldınız, ve en iyi tahminle bankanın ilk açılış saatleriydi diyelim, oturup sıranızı bekliyorsunuz, saat:13,30 da başlayan oturumunuz aşırı yoğun kalabalık sebebiyle 15,30 ‘a kadar sürüyor, birde bakıyorsunuz ki şubeye yeni giren ve tanıdınız şirket sahibi vatandaş kartıyla numara alıyor ve birde bakıyorsunuz daha oturmadan bu vatandaşın numarası dink dink diye çalıyor, tabi tüm şubede tanıyor bu vatandaşı neyse diyorsunuz ama oda ne sıradan kredi kartı var adamın oda sizi solluyor evet aynen, dahamı hiç kartını kullanmıyor adam sizi yine solluyor, eğer şanslıysanız şube kapanmadan 17.00 gibi sıranız geliyor.Abartmıyorum arkadaşlar en azından ben 4 ayrı numara aynı anda çalıştığını görmüştüm.Arkadaş bilsem kartımı geçirmem diyorsunuz.Bu banka müşterisini cezalandırıyor.Evet esas hikayem şuanda başlıyor yıl 2003 ben bir alışveriş merkezindeyim ve abim bankamatik kartıyla atmden işlem yapıyor, işlem sonucunda cihaz işlem belgesi istiyormusunuz diye soruyor, evet deyincez o tarihte 0,75 krş alındığını duyunca şaşırdım, ne yaratıcılık demiştim, neyseki ozamanlar artık pek kullanmadığım hesaptı ve yıl 2005 bir ara bankaya uğruyorum hesaba para yatırıp havale yapacağım ancak gelin görünkü uyanık banka hesabı hiç sormadan ve bilgi vermeden tek taraflı kapatmış.Niyemi neymiş hesap 1 yılda pek hareket görmemişmiş.Yasal olarak 10 yıl boyunca hereket görmemiş olması gereken hesabın kapatılması onlar için 1 yıl yeterli galiba.Evet garanti bankası bu işte arkadaşlar.Ama ben bunu duyunca da hesabımın kapatıldığına ilişkin yazılı belgemi istedim ve Allah yolumu inşallah bir daha düşermez.

  2. Garanti : Kendi müşterisini kendisi temizleyen, hesaptaki parayı kendi kendine bitiren banka.
    Okuduğum bir yazıyı hiç dokunmadan sizlerle paylaşıyorum.
    “Geçen sene yurtdışından 30 EUR havale geldi hesabıma, gönderici banka 7 EUR kesmiş, Garanti 12 EUR kesmiş, hesapta 11 EUR kalmış. Adamlar gönderenden fazla havale masrafı kestiler, şikayet mesajı attım, bunun standart bir uygulama olduğunu söylediler. Kalan 11 EUR çekmedim birkaç ay, sonra baktım döviz hesabı kullanım ücreti 7 EUR daha çekmiş utanmazlar. Geriye kalan 4 EUR çekip hesabı kapattırdım, neredeyse alacağım parada beni borçlu çıkaracaklardı. Ayrıca vadesiz hesabımda 2 adet otomatik ödeme talimatı olduğu halde 6 aylık hesap kullanım ücreti adı altında 25 TL. daha çekmişler hesabımdan. Çok sinirlendim, bütün hesaplarımı kapattım, elimde bir tek bonus kartları kaldı, iki ay önce onuda kapatmak için telefonla aradım, binbir dereden su getirip kapatmak istemediler, kartı kullanmıyorum dedim, kullanmadığınız karta yıllık kullanım ücreti kesilmez, bırakın açık kalsın dedi telefondaki görevli. Telefonda daha fazla uğraşmamak için tamam dedim. Bilin bakalım bu ay ne oldu. Kullanmadığım karta 40 TL. kart kullanım ücreti geçirmişler.”

  3. Güzel yazı olmuş, bu kadar üçkağıtçı bir banka daha görmedim. Yazıklar olsun tüm hesabımı kapadım buradan.
    Tavsiyemde bu yasal tefecilerle çalışmayın.

    • selamlar
      evet bende garantiden aşamalı ayrılmaya karar verdim.müşteri temsilcisi bayana benim şu ana kadar bankanız adına ne gibi kesintiler var bilği verirmisiniz dedim.baktım son üç ay hiçbir kesinti yok dedi.ben bir kesinti oldugunu zannediyorum dedim.hayır öyle bir şey yok dedi.bende neden bana bir sene içinde hangi kesintiler oldugu hankkında bilği vermiyorsunuz dedim.utanmaz bayan ne dese iyidir.444 debilgi alabilirsin .kızdım ve bankadan çoktım.internetten ögrendimki 1.yarrı hes işl ücret 4o tl kesilmiş
      bendende çagdaş yasal soyguna paydos

  4. Benim SIFIR bakiyeli hesapa yillar sonra biraz para girer girmez Garanti hesap isletim ucreti olarak 38 lira kesti. Aman dikkat.

  5. “Benim SIFIR bakiyeli hesapa yillar sonra biraz para girer girmez Garanti hesap isletim ucreti olarak 38 lira kesti. Aman dikkat.”

    bugun de benim başıma geldi:(

    Direk tüketici hakem heyetine mi başvurmak lazım,yoksa hakem heyetine başvururken önce bankadan bilgi isteyip cevabı da eklemek gerekiyor mu ?

  6. Değerli arkadaşlar,bankalar hesap işletişim ücreti altında tüketici hesaplrından para çekebiliyorlar,bazı TSHH Tüketici lehine karar veriyor,ama Yargıyat’ca bozuluyor,Gerekce 4077 Sayılı kanunda Hesap işletişim ücrerinden bahsedilmemesi.Öncelikle 4822 Sayılı Kanun ile değişik 4077 sayılı kanunun değişmesi gerekmektedir.Saygılar..

  7. Bu kesintiye değecek hizmetleri de var ama bunuda düşünmek lazım ben şu an bu ücreti seve seve veriyorum ve benim yaptığım işlemler göz önünde bulundurulduğun da yıllık 60 küsür lira hiçte sorun değil az bile..

    • Size bankanızla mutluluklar. Bu kesintiler şahsen benim kanıma dokunuyor.

  8. eksi bir lira imiş onların beyanı dört ay sonrayüz yirmi lira boç olark karşıma çıktı bu ne diye bankaya sordum hesap işletim ücreti imiş hesabı kapatmak gerekiyormuş kolaymı kazanıyoruz bizim onlar gibi gasp edecek ne gücümüz var nede kurnazlığımızbence gasptan yarğılanmalılarmaqhkemeye gidecek ne vaktim nede zamanım var geçim derdine düşmüşüz allah sonumuzu hayır etsin sayın ayhan şahenk beye böyle para kazanmak yakişıyorsa iyi yerlerde harcasın

  9. Ing bank da hesap işletim ücreti alıyor . Turuncu hesap olsa bile illaki stopaj kesimi oluyor nerde hesap ücreti yokmuş bal gibi de var .

  10. TEB Bankası işi bir adım ileri götürdü. Tüketici Mahkemesine vereceğiniz kesinti belgesini almak için gidiyorsunuz. “Bana hesap işletim ücretleri kesintilerinin dökümanını verir misiniz?” diyorsunuz. Sizden sayfa başına 3,5 TL ücret istiyor. Hadi hayırlısı!

Yorumlar kapalı.