web statistics

Talep Edilmeden Kart Gönderimini BDDK Engellesin !


2011’e sayılı günler varken bankaları bir hedef telaşı almış gidiyor. Çünkü bir önceki dönemden kendilerine verilmiş kart, müşteri sayısı, çeşitli bankacılık ürünlerinde pazar payı ve ciro hedefleri var. Bu hedeflere ulaşılmasına orantılı olarak ilgili işbirimlerinin alacakları jestyon, prim, bonus vs. gibi maaş dışı gelirler belirleniyor. Yılın son bir kaç ayında müşteri ve kart sayısı hedeflerine ulaşmak veya pazar liderini geçebilmek amacıyla bankaların müşterilerine sormadan banka kartı veya kredi kartı göndermeleri de şu sıralar çok başvurulan bir şark kurnazlığı.

BDDK’nın mağduriyeti engellemek için tüketicilerin kredi kartı kullanımına yasayla kısıtlamalar getirdiği tebliğ geçen hafta resmi gazetede yayınlandı. Peki kartı sahiplerinin bilinçsizse nakit çekmesine sınırlamalar getirilirken, bankaların talep olmadan mevcut müşteriye yeni kart gönderimine BDDK’nın herhangi bir kısıtlama getirmemesi dikkatinizi çekti mi?

Talep etmedikleri ürünlerin tüketicilere bankalar tarafından gönderilmesi birey için bir risk oluşturuyor, zira imza karşılığı kurye ile gönderilen finansal ürünler teslim alındıktan sonra tüketicinin sorumluluğu altına giriyor. Tüketici ihtiyacı olmayan ürünü alınca çekmecesine atıyor veya cüzdanında gözden uzakta bir yere kaldırıyor. Bu ürünler bağlı bulunduğu finansal ürünün riskini (tüketici kapattırana kadar) saatli bomba gibi taşıdığı gibi, talep dışında gönderim aynı zamanda ürün hakkında bilgisi olmayan tüketicilerin kartı yanlış kullanmasına sebep oluyor. İnsanların eline sormadan silah vermek, hem toplum için hem silah verilen birey için tehlikelidir, bunu kimse reddemez. Tüketicilerin eline tanımadıkları, ilgilenmedikleri, alenen istemedikleri kullanılabilir kredi ile ilişkili banka kartı veya kredi kartı vermek de bizce bir o kadar sakıncalıdır.

Facebook’ta paylaşın

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme KurumuBankaların sene sonu hedeflerine ulaşacaklar diye mevcut müşterilerine sormadan talep almadan ürün göndermelerine son vermelerini istiyoruz. Bunun için bir şeyler yapabileceğimize inanıyoruz, çünkü Facebook’ta en fazla kullanıcı sayısına sahip ülkelerin başında Türkiye geliyor. Bankaların bu tür davranışlarına sınırlama getirecek tek otorite var, o da BDDK. BDDK regülatif bir düzenlemeye karar verirken, bu konuda vatandaşlardan gelen şikayet adedi ve konunun gündemde yer almasının önemli bir kriter oldduğu biliniyor. Facebook’ta bizimle aynı görüşte olan kişiler bu yazıyı bir kere paylaşsa, eminiz Facebook’ta hesabı olan birkaç BDDK’a yetkilisi de bu yazıya denk gelecek ve bir ihtimal bu konuda düzeltici bir aksiyon almaya kalkacaktır.

Siz de talep edilmediği halde bankaların ürün gönderiminden rahatsızsanız, bu yazıyı Facebook’ta paylaşarak hareketimize destek verin. Katılım yazının başındaki veya sonundaki Beğen buttonuna tıklamanız yeterli.

“Talep Edilmeden Kart Gönderimini BDDK Engellesin !” üzerine bir yorum

  1. bir şark kurnazlığıda finansbank yapıyor reklam yaptığı yıllık üyelik aidatı olmayan FİXCARD çıkardığını açıklayan banka onun yerine CARDFİNANS NAKİT adında belli sürelerde ücret alınan başka bir kartı gönderip kart sahibinin kendisine dahi teslim etme gereğini duymadan işyerine bırakılıyor,sorumsuzluk örneği sergiliyorlar.Şubelerine gidip geri vermek istediğimde yok siz kabul etmişsinizdir gibi muamele ile karşılaştım birde azar işittim,birde adıma hesap açıldığını öğrendim.İptal için sistemde imzam olmadığını sanki hesabı ben açtırmışım gibi yeniden imza örneğim ve müşteri sözleşmesi imzalattırıldı.Bu nasıl iş anlamadım.Kullanmadığım bir hesap bilgim yok madem imzam yok nasıl açıldı.?Torba yasa kanununda bu bankalara çeki düzen getiren halkın yararına bir madde varmıdır.?

Yorumlar kapalı.