web statistics

Dikkat ! Kredi Kartı Borcunuzu Öğrenmek İsterken Dolandırılmayın


Daha önce pek çok yazımızda belirttiğimiz gibi kredi kartı borcunu veya hesap özeti bilgilerini internet üzerinden öğrenmek isteyen pek çok tüketici bulunuyor. Bu kişiler özellikle Google gibi sitelerde “kredi kartı borcu öğrenme” yazarak arama yaparak kredi kartı borçlarını online olarak öğrenmenin bir yolunu arıyorlar. Son günlerde bunu fırsat bilen bazı dolandırıcılar da sahte internet siteleri açarak kredi kartı borcu sorgulama vaadiyle tüketicilerin kredi kartı şifrelerini ele geçirerek onları dolandırmaya çalışıyorlar.

Biz daha önce Kredi Kartı Borcu Öğrenme, Kredi Kartı Hesap Özeti Öğrenme ve Kredi Kartı Ekstresi Öğrenme başlıklı yazılarımızda her zaman kredi kartı borcunuzu ancak bankanızın şubelerinden, kendi internet sitesinden veya müşteri hizmetleri hattını arayarak öğrenebileceğinizi vurgulayarak sizleri yönlendirmeye çalıştık. Ancak bu yazılarımızın Google’da yapılan aramalarda üst sıralarda çıkması da ne yazık ki fayda etmiyor. Kötü niyetli kişiler şimdilerde Türkiye’de faaliyet gösteren bankaları temsil eden bir kurum olan Türkiye Bankalar Birliği‘nin adını kullanarak sahte internet siteleri açtılar ve internette bu sitenin reklamını yaparak tüketicilere ulaşmaya çalışıyorlar.

Turkiye Bankalar BirligiTürkiye Bankalar Birliği ve Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların isimlerini ve logolarını kullanan sahtekarlar, hazırladıkları internet sitelerinde oluşturmuş oldukları form vasıtasıyla kullanıcının kredi kartı numarası, son kullanma tarihi, güvenlik kodu ve şifresini doldurmalarını isterek tüm kredi kartı bilgilerini ele geçirip, daha sonra paraları kendi hesaplarına aktarmaya çalışıyorlar.

Bunun farkına varan Türkiye Bankalar Birliği dün bir kamuoyu duyurusu yayınlarak tüketicileri uyarmaya çalıştı. Duyuruyu aynen yayınlıyoruz :

Bankaların Kredi Kartı Müşterilerine Yönelik Olarak Açılan Sahte İnternet Siteleri Hakkında Kamuoyu Duyurusu
(3 Kasım 2010)

Son günlerde Türkiye Bankalar Birliği’nin adı kullanılarak banka müşterilerinin kredi kartı borçlarını öğrenebileceklerini belirten sahte internet siteleri açılmaktadır. Kredi kartı sahiplerini dolandırmayı amaçlayan bu tür internet siteleri ile Türkiye Bankalar Birliği’nin ve bankaların bir ilgisi bulunmamaktadır. Söz konusu sahte internet sitelerine yönelik gerekli hukuki girişimlerde bulunulmaktadır.

Bu konuda 29 Eylül 2010 tarihinde bir kamuoyu duyurusu yapılmıştır. İyi niyetli olmayan girişimlerin devam etmesi nedeniyle kamuoyuna bir kez daha bilgi verilmesi gerekli görülmüştür.

Kredi kartı sahiplerinin borçları da dahil olmak üzere bilgi alabilecekleri tek yer kredi kartını aldıkları kuruluşlardır. Bunun haricinde başka bir yerden kart borcunu öğrenmek mümkün değildir.

Kredi kartı bilgilerinin ve kişisel bilgilerin elde edilmesine yönelik olarak açılan bu tür internet sitelerine girilmemesi ve talep edilen bilgilerin doldurulmaması olası dolandırıcılık eylemlerine maruz kalınmaması açısından büyük önem arz etmektedir.

Bilgilerinize sunulur.

Saygılarımızla,

Türkiye Bankalar Birliği

Tekrar hatırlatma fayda var. Kredi kartı borcunuzu sadece kendi bankanızdan öğrenebilirsiniz. Bankanızın internet sitesi haricinde hiçbir internet sitesi sizin bu bilgileri sorgulamanıza izin vermez. Gerek internet üzerindeki alışveriş siteleri, gerekse kredi kartı bilgilerinizi isteyen hiç bir internet sitesi sizden kredi kartı şifrenizi talep edemez. Kredi kartı şifrenizi kullanabileceğiniz tek yer bankanızın kendi internet sitesidir.