web statistics

HSBC Faiz İadeli İhtiyaç Kredisi Başvuru Yapmadan Önce…


Ekonomik durgunluk ve kriz nedeniyle ihtiyaç kredisine olan talep artmaya başlamasıyla, yaratıcı ihtiyaç kredi paketleri hazırlayan bankalar yeni tasarladıkları ürünlerle bir bir tüketicilerin karşısına çıkmaya başladı.

Garanti’nin Obama’lı Ekonomik Canlandırma Paketi, Halkbank’ın Kredi Yapılandırma Programı, Finansbank’ın Bumerang Kredisi bu kapsamda bizim incelediğimiz ürünler. Dünyanın yerel Bankası HSBC de Finansbank’ın izinden giderek Faiz İadeli İhtiyaç Kredisi kampanyası ile tüketicileri tavlamaya, daha doğrusu avlamaya çalışıyor.

HSBC’nin ürünü, Finansbank Bumerang Kredi mantığından çok farklı değil. Eğer Bumerang Kredi’de yaptığımız gibi bu kredinin de en ince detayını anlatmaya çalışırsak, kendimizi tekrar etmiş olacağız. Bu sebeple öncelikle HBSC’nin web sitesindeki kampanya detaylarını, daha sonra da Finansbank Bumerang Kredi ile ilgili makalemizi okumanızı tavsiye ediyoruz.

HSBC gibi bir dünya bankasının Finansbank’ın çıkardığı bir üründen esinlenmiş olduğunu görmek bize oldukça şaşırtıcı geldi. Dünyanın bir çok ülkesinde bireysel bankacılık alanında faaliyet gösteren bir banka olarak HSBC’nin, yakın zamanda başka bir banka tarafından çıkartılan bir ürünü taklit etmeden önce, kendi kurumsal tecrübesine başvurmasını beklerdik.

Ürünün çerçevesi belli, küçük paketler halinde kredi veriliyor. Kredi ücreti, ferdi kaza sigortası gibi belli asgari maliyetleri garanti altına alıyor ve bunun üzerine müşteriden vade boyunca hatırı sayılır büyüklüklükte faiz alıyor. Vade sonunda müşteri taksitlerini tam taksit ödeme tarihlerinde ödediyse faizi iade ediyor. Erken, geç ya da ara/balon ödeme yapılması ve kredinin erken kapatılması durumunda müşteriden o tarihe kadar tahsil edilmiş faizlerin iadesi sözkonusu olmuyor.

Öncelikle kredi veren kurumların, sigorta teminatları almak suretiyle daha avantajlı oranlarda kredi imkanı sunmalarını anlıyoruz. “Ortada bir risk var, bu riski teminat altına sen al, maliyetini karşıla, bende sana ortadan kaldırdığın riskin primi kadar bir indirim yapayım” diyor. Merkez Bankası’nın faiz oranlarında indirime gitmesinin ardından Garanti Bankası da faiz oranlarında indirime gitti. Ancak mevcut riskli koşullar devam ettiği için Ekonomik Canlandırma Paketi kampanyasında dosya masrafı ve sigorta prim maliyetlerinde de bir artış söz konusuydu. Yani tüketicinin kullandığı ürünler ile ilgili katlanmak zorunda kaldıkları maliyetlerde gerçek bir gerileme söz konusu değil ve bu durum söz konusu faiz indirimlerini destekleyen ekonomik veriler düzelene kadar böyle devam edecek.

HSBCHSBC Faiz İadeli İhtiyaç Kredisi kampanyası ise faiz oranları açısından incelendiğinde, ortalama ihtiyaç kredisi faiz oranları 1.89 ‘larda seyrederken bu kampanyada kullanılan oran 1.99 civarında. Üstüne üstlük kredi tutarının en az yüzde 6’sına denk gelen kredi ücreti alınıyor, ferdi kaza sigortası yapılıyor ve bir kere bile ödeme tarihinin bir gün öncesinde veya sonrasında ödemenin gerçekleşmesi durumunda örneklerinden çok daha yüksek ödenmiş olunan faizi iade etmemek için gerekli şartlar oluşmuş oluyor.

Finansbank’ın Bumerang Kredisi’ni yeterince yerden yere vurmuştuk. HSBC’nin bu kampanyası da Finansbank’ın kampanyası gibi tüketicinin hata yapmasını bekleyek kar etmeye odaklanmış. Kredinin faiz oranında aşağı doğru revizyona gidilmediği taktirde, kredi kullanmak için bu ürünü tercih etmek denize düşerken yılana sarılmak gibi bir şey olsa gerek. Eğer denize düşmediyseniz daha hesaplı maliyetlerle faiz ödeyerek borçlanabilirsiniz. Unutmayın kumarhanede kumar oynuyorsanız, kumarhaneyi yenme olasılığınız çok fazla değildir. Ben şansıma güvenirim diyorsanız da, zarınızı atmadan önce sakın kampanya detaylarını okumayı unutmayın !