web statistics

Garanti Bankası Ekonomik Canlandırma Paketi Başvurusu Yapmadan Önce


Büyük olasılıkla Garanti Bankası’nın yeni reklam kampanyasına TV’de rastlamışsınızdır. ABD Başkanı Barack Obama’nın kendisine benzeyen bir oyuncu tarafından canlandırıldığı reklam, Garanti’nin müşterilerinin ihtiyaçlarını ve ekonomik konjonktürü dikkate alarak hazırladığı Ekonomik Canlandırma Paketi kampanyasını konu alıyor.

Garanti, tüm müşterilerine %1,19’dan başlayan faizlerle destek kredisi sunuyor. Eğer bu krediyi almayı başabilirseniz, Bonus veya Flexi kredi kartınızla yapacağınız market alışverişlerinizde 3 kat fazla bonus kazanma şansınız var.

Bu kadar genel bakınca gerçekten güzel bir kampanya gibi gözüküyor. Ancak detaylara indiğimizde bu şartlarla kredi alabilmenin o kadar kolay olmadığını görüyoruz…

Öncelikle %1.19 faiz oranı sadece kamu çalışanları ile işsizlik sigortası yaptıran bordrolu çalışanlar için geçerli. Eğer kamu çalışanı değilseniz ve işşizlik sigortası da yaptırmak istemiyorsanız +%0,05 faiz oranı uygulanıyor, yani toplamda %1.24 faiz oranıyla kredi alabiliyorsunuz.

Gelelim 3 kat bonus olayına. Elbette kredi aldınız diye market alışverişlerinizden aylarca 3 kat bonus kazanacak değilsiniz. Market kampanyası, zaman kısıtlı bir kampanya, kredi kullandırımını takip eden hafta başlıyor ve sadece 1 ay boyunca geçerli oluyor. Her hafta bir kere market alışverişi yaptığınızı varsayarsak, bir ayda toplam 4 kere 3 kat bonus kazanacaksınız demektir. Kampanyanın önemli şartlarından birinin de “kazanılan toplam bonus tutarının, kullanılan kredinin %1’ini ve 100TL’yi geçemeyeceği” olduğunu hatırlatalım.

Ekonomik Canlandima PaketiElbette bu kampanya çevremizdeki alternatif kampanyalarla kıyaslandığında oldukça insaflı görünüyor. Hemen bir karşılaştırma yapacak olursak, geçen haftalarda bahsetmiş olduğumuz Finansbank’ın faizi geri ödemeyi taahhüt ettiği Bumerang kredi kampanyasında senelik %36 faiz oranı ve 250 TL dosya masrafı ödüyorsunuz. Oysa Ekonomik Canlandırma Paketi‘nin yıllık faiz oranı %22,18 ve dosya ücreti de 119 TL.

Bizim fikrimizce Garanti aslında ekonomik koşulların yarattığı gündemi çok iyi kullanarak, sempatik bir reklam kampanyası ve 3 kat bonus kozunu kullanarak kredi rekabetinin oldukça kızıştığı şu dönemde, pastanın en büyük payını kendine almak ve tüketicilerin yeni yeni duymaya başladığı işsizlik sigortasını müşterilerine tanıtmak istiyor. Banka için bireysel kredi, kredi kartı ve sigorta ürünlerinin bir arada bulunduğu harika bir çapraz satış imkanı…

Bu hafta içinde yayınladığımız Garanti Bankası Genel Müdürü Ergün Özen’in sicil affı yorumunu konu alan yazımızda, kredi/kredi kartı ödemelerinizde gecikmeniz veya kanuni takibiniz varsa, kredi almanızın oldukça zor olduğundan bahsetmiştik. Her ne kadar Garanti “biz kredide sicile değil şimdiki duruma bakarız” dese de, hangi krediye başvurursanuz başvurun Garanti de dahil olmak üzere tüm bankaların kendi veritabanlarını ve KKB kayıtlarını dikkate alacağını gözönünde bulundurun. Bir başka deyişle Garanti Bankası veya başka bir banka ile kredi veya kredi kartı borçlarınızı geri ödeme konusunda devam eden veya yakın zamanda sonuçlanmış bir probleminiz varsa, bu Ekonomik Canladırma Paketi’nin sizi canlandırması konusunda fazla umutlanmanızı tavsiye etmiyoruz.