web statistics

Koçfinans Mortgage, Şubesiz Mortgage ile Tüketicilerin Hizmetinde


Koçfinans, Türkiye’de tüketici finansmanı alanında faaliyet gösteren şirketlerden biri olarak sektörde önemli bir yere sahip. Özellikle otomotiv ve dayanıklı tüketim malları üretiminde faaliyet gösteren Koç grup şirketleri ile kuruluşundan itibaren yoğun bir sinerji içerisinde bulunarak, bu şirketler tarafından üretilen ürünlere tüketici finansmanı kredisi imkanı sağlamış olduğunu biliyoruz.

Tarafımıza ulaşan basın bülteni ile Koçfinans’ın bulunduğu sektörlerin arasına mortgage’ı da dahil ettiğini öğrendik. Basın bülteninde, Koçfinans Mortgage markası altında ev sahibi olmak isteyen tüketicilere “Şubesiz Mortgage” sistemiyle dünya standartlarında hizmet sunmayı taahhüt ediyorlar.

Koçfinans bu atılımı ile daha önce faaliyet gösterdiği taşıt, motosiklet, dayanıklı tüketim, eğitim sektörlerine konut kredisini de ekleyerek tüketici finansmanı kapsamına giren sektörlerin tamamında faaliyet gösteren tek tüketici finansmanı şirketi olma özelliğine de sahip oldu.

Koçfinans’ın mortgage pazarlama hedefi başta internet olmak üzere alternatif dağıtım kanalları. Aşağıdaki metni Koçfinans tarafından yayınlanan basın bülteninden aynen aldık:

“Koçfinans, çeşitli başvuru kanallarıyla kredi taleplerine dakikalar içerisinde ön onay verecek. Ev sahibi olmak isteyenler, www.kocfinansmortgage.com sitesindeki “Online başvuru” kanalıyla, kredi başvurusunu dilediği yerden gerçekleştirebileceği gibi; telefon, e-mail ve fax yoluyla veya anlaşmalı emlak acentaları kanalıyla başvuruda bulunabilecek. Şubesiz Mortgage sistemi tüketicilere kredi işlemlerinin tamamını evden veya ofisten tamamlama imkânı verecek.”

Koçfinans Mortgage’a ait web sitesini inceleme fırsatı bulduk. Site sade olmakla birlikte, tüketicilere temel seviyede mortgage bilgisini aktaracak bir şekilde tasarlanmış. Özellikle Mortgage Hakkında, Konut Alım Rehberi başlıklarının altında paylaştıkları içerik gerçekten tüketicilerin faydalanabileceği sade ve faydalı bilgiler içermekte.

Koçfinans Mortgage ürünlerine kısa bir bakış

www.kocfinansmortgage.com üzerinden sunulan ürünlerde çok fazla seçenek bulunmuyor, ancak bu durumu bizce bir dezavantaj değil. Mortgage piyasasının durumu göz önünde bulundurulunca yeni başlamanın heyecanı ile şirketin üzerinde çalıştığı tüm mortgage ürünlerini ekonomik konjüktüre uyup uymadığına bakmadan çıkarmak, hem rekabet hem de pazar hakimiyeti açısından çok verimli bir hareket olmayacaktır.

Koçfinans tarafından verilen kredilere baktığımızda en fazla 60 aylık, yani 5 senelik bir vade sunuluyor. 5582 sayılı Mortgage yasası ile kredi veren kurumlara tanınan sabit faizli kredilerde %2’lik erken ödeme ücreti mevcut ürünlerin tamamında bulunuyor. Bir başka açıdan Koçfinans Mortgage’ın değişken faizli bir mortgage ürünü sunmadığını da bu özellikten çıkartabiliyoruz. Tüketici finansman şirketi olarak Koçfinans tarafından sunulan ürünlerin tamamı bireysel amaçlı, yani tüzel kişiler Koçfinans Mortgage tarafından sunulan ürünleri kullanamıyorlar. Kurum politikası olarak Koçfinans Mortgage gayrimenkul ekspertiz değerinin maksimum %75’ine kadar kredi kullandırıyor.

Koçfinans Eşit Ödemeli Mortgage Kredisi

Klasik mortgage kredisi olarak kabul edebilirsiniz. Alınan borç belli, ödeme planı belli. Bu plan çerçevesinde her ay ödediğiniz taksitin ne kadarı faiz , ne kadarı anapara ödemesi ve borcunuz ne zaman sona eriyor biliyorsunuz. Alengirsiz 5 sene içerisinde refinansman düşünürseniz kalan bakiye üzerinden erken kapama ücreti var.

Koçfinans Ara Ödemeli Mortgage Kredisi

Bu ürünü tercih eden tüketicilere, yukarıda bahsettiğimiz her sene bir kere kredi tutarının %5’i ila %10’u oranında ara ödeme yapma imkanı tanınıyor. Ürünün yapısı nedeniyle ara ödemeler bu tutarlar arasında kaldığı müddetçe %2’lik erken ödeme ücreti söz konusu olmuyor.

Özellikle prim ve ikramiye alması söz konusu olan beyaz yakalı çalışanlar için tasarlanmış bu ürünün şimdiki gibi kriz zamanlarında tercih edileceğini düşünmüyoruz. Krizin bugünkünden daha da derinleşmesi ihtimalinde bırakın primi ikramiyeyi, işimize ne kadar sahip olabileceğimiz daha büyük bir endişe nedeni olacağından, ürün yelpazesi oluşturmak açısından pratik ancak satışı şüpheli bir ürün olarak dikkatimizi çekti.

Koçfinans Artan Ödemeli Mortgage Kredisi

Yine kriz olmayan mükemmel bir dünyadan bahsediyoruz. Düzenli olarak enflasyonun üzerinde bir zam oranı alacağınıza inanıyorsanız Artan Ödemeli Mortgage Kredisi tam size göre. Aylık ödemelerinizi yıllar itibarıyla %5 veya %10 oranında arttırabiliyorsunuz. Özellikle kariyerinin başında iyi bir ücretle iş hayatına atılmış ve almak istediği evin ekspertiz bedelinin %75’i kadar birikime sahip tüketiciler için biçilmiş kaftan. Bu tür tüketiciler yıllık maaş artışlarına paralel olarak oluşan ödeme planı sayesinde, gelir düzenlerine uygun bir şekilde daha kısa vadede borcu tamamlama imkanına sahip oluyorlar.

Koçfinans Mortgage üzerinden online başvuru

Sitede yer alan online başvuru, birçok banka tarafından uygulanan ön onaylı kredi başvurusu mantığı ile çalışıyor. Ad, soyad, baba adı, cep telefonu ve TC kimlik no bilgilerinin yanısıra bir de sms güvenlik doğrulaması söz konusu. Başvuru yapmadan önce www.kocfinansmortgage.com üzerinde yeralan koçfinans mortgage ürünleri için hazırlanmış hesap makinesini kullanıp bir fikir sahibi olmak daha mantıklı. Günümüzde hesap makineleri mortgage websitelerinin vazgeçilmez bir özelliği. Sunulan ürünler karmaşıklaştıkça, bu hesap makinelerinin önemi daha da artıyor. Şu an itibariyle Koçfinans Mortgage tarafından sunulan ürünlerde simulasyon ihtiyacına basit bir excel tablosu da pekala cevap verebilir, ancak kimse web’de araştırma yaparken excel tablosu açmak istemez, açmasını beklemek de kurumsal firmalara yakışmaz, dolayısı güzel bir hareket olmuş.

Koçfinans Mortgage faiz oranları ve masraflar

Koçfinans Mortgage ürünlerinde uygulanan standart faiz oranı %1.49. Kredi Açılış Ücreti, Hukuki Hizmet Ücreti, İstihbarat Ücreti, Kredi Kullanım Ücreti, Yıllık Hesap İşletim Ücreti ve Dosya Ücreti gibi faiz dışı masraflar alınmıyor. Konut Kredi İşlem Ücreti minimum 1.500 TL olmak üzere kredi tutarının %3’ü. Ekspertiz Ücreti ise 500 TL.

Mortgage alanında DD Mortgage’ın yanında bir başka tüketici finansmanı şirketinin faaliyet gösterecek olması mortgage piyasasının gelişimi açısından gerçekten güzel bir haber. Gayrimenkul alımlarının haraket görmeye başlaması durumunda, 5 yıla kadar vadeli kredi imkanı arayanlar için gerçekten iyi bir alternatif olabilir. Ancak krediler konusunda incelemelerimizde gördükki özellikle kredi vadesi söz konusu olduğunda şu dönemlerde talep gören vadeler 5 yıl ila 7 yıl arası. Umarız 7 yıl vadeli ürün sunmuyor olmaları pazar payı mücadelesinde aleyhlerinde bir faktör olmaz.