web statistics

Refinansman Nedir ? Refinansman Tanımı


Refinansman, mortgage uygulamalarında önümüzdeki günlerde çok sık karşılaşacağımız bir kavram. En yalın şekilde yeniden finansman olarak tanımlanabilir.

Zaman içersinde tüketiciler tarafından konut finansmanı amacı ile kullanılan krediler, piyasa ve rekabet şartlarında meydana gelen değişiklikler nedeni ile piyasadaki ürünler ile karşılaştırıldığında avantajlı bir görünüm sergilemeyebilir. Bu durumun bir dalgalanma olmaktan çıkıp süreklilik göstermesi durumunda mevcut kredi borcunun vade, faiz oranı gibi ana kriterlerinde değişiklik yapmak amacıyla daha avantajlı şartlarda başka bir kredi ile kapatılmasına refinansman denir.

Mortgage kredilerindeki refinansman seçeneklerinde sağlıklı kararı verebilmek için dikkat edilmesi gereken bazı başlıklar aşağıdaki gibidir:

Mortgage kredilerinde bu sitede daha önce faiz dışı masraflar olarak tanımlanan ve tüketiciye alacakları borçun dışında direkt olaran yansıtılan faiz dışı maliyetler, dikkat edilmesi gereken en önemli ve geniş konulardan birisidir.

Refinansman, konut finansman kuruluşları için bu faiz dışı maliyetlerin hepsi olmasa bile en azından bir kısmını tekrar yansıtmak için bir fırsattır, ancak bu çok arzu edilen bir durum değildir. Tüketiciye tanınan refinansman imkanı, kazanılan müşteriyi kaybetmemek için rekabete devam edilmesini gerektirir. Refinansman, 5582 sayılı kanun kapsamında müşterilere yansıtılan tüm maliyetlere (ücret ve cezalara) getirilen üst sınırlar nedeni ile tüketiciler için belli şartların oluşması durumunda çok cazip hale gelebilir.

Krediler sektöründe piyasanın doymuş veya talebin sınırlı olduğu durumlarda, finans sektöründe kredi transferi olarak da bahsedilen refinansman seçeneğini cazip kılarak rakip kuruluşların portföylerini çekmek sık kullanılan bir yöntemdir.

Günümüzde mortgage piyasası çok sınırlı bir kitle için cazip şartlar sunmaktadır. Sınırlı bir talebin bulunduğu mortgage sektöründe faaliyet gösteren konut finansman kuruluşlarının hedeflerine ulaşabilmeleri veya mevcut mortgage portföylerini muhafaza edebilmeleri için; konut kredisi kullanmamış potansiyel mortgage müşterilerinin yanısıra, diğer kuruluşlarda bulunan mevcut mortgage müşterilerini de kendi kuruluşlarına çekebilmeleri gereklidir.

Mevcut rekabet, konut finansman kuruluşlarını şimdiden rakiplerinden daha avantajlı veya refinansmanı cazip konuma getirecek ürünler yaratmaya yönlendiriyor. Konut finansman sektöründe talebin sınırlı olması nedeniyle konut finansman kuruluşları tarafından tasarlanan yeni mortgage ürünlerinin içinde refinansmanı teşfik edenlerin oranı azimsanamayacak kadar yüksektir.