Editörün tavsiyesi: “Kredi Notu ve Risk Raporu için yeni adres Findeks.com” başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayın.
Güncelleme : Sicil affı yasası 28.01.2009 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu af uyarınca Merkez Bankası’ndaki sicil kaydınız müraacata gerek kalmadan tarafından silinecek ! Sicil affıyla ilgili tüm yazılarımızı okumak için buraya tıklayın.
Son bir kaç haftadır okurlarımızın bize ilettikleri sorulara göz attığımızda soruların hep aynı konular ile alakalı gelmeye başladığını farkettik. Daha önce yazdıklarımızı bir özet olarak toparlamak suretiyle sizlere biraz daha yardımcı olacağımızı düşünüyoruz. Merkez Bankası Kredi Kaydı (Kara Liste), KKB`deki Negatif Kredi Kaydı ve Sicil Affı yorumların yoğunlaştığı ana başlıklar.
Teoride ve pratikte kara liste
Teorik olarak bankalar tarafından kullanılan kara liste diye bir şey yok. Pratikte ise KKB ve Merkez Bankası’nın yanısıra, kredi veya kredi kartı veren kuruluşların kendi veritabanlarında kayıtlı belirli bir performansa sahip kişilerin kredi başvurularının kabul edilmemesi söz konusu. Yani “bu listedeki insanlara kredi verilmeyecek” denilen bir liste yok. Bankalar ve kredi veren kurumlar, bunu bir kara liste uygulaması olarak değil, kurumun kendi kredi politikasını uygulaması olarak yorumluyorlar.
Kimlere kredi ve hangi şartlarda kredi verip veremeyeceğine kim karar verir?
Bu sorunun cevabı çok basit, kredi veren kurumlar kimlere kredi verip veremeyeceğine sadece kendileri karar verirler. Dolayısıyla kendi sağladığı kaynakları, kendi uygun gördüğü profile verip vermemekte serbesttirler.
Devlet veya hükümetin bu konuda denetleyici rolü vardır. Burdaki denetleyici rol, özerk bir kurum olan BDDK‘ya verilmiştir. BDDK, öÖzellikle geçmişte olduğu gibi bankaların tüketicilerden topladıkları kaynaklarını, grup faalitlerini fonlama amacıyla kullanımının tekrar yaşanmasına mani olarak ülke ekonomisinin ve tüketicilerin zarar görmesinin önüne geçmek amacıyla kurulmuştur.
Tüketicilerin yaşadığı kara liste veya kredi sicili ile ilgili sorunlar hakkında kısaca
Sizlere daha önce kamuoyunda bahsi geçen sicil affının gerçekte politikacılar tarafından öne çıkartılan amaca hizmet edip etmeyeceğine dair şüphelerimiz olduğundan bahsetmiştik. Sicil affı sayesinde ilgili yasayla kredi kartı borçlarını 12 aylık ödeme planı tercih ederek yapılandıran tüketicilerin bankalar ile tekrar kredi ilişkisi kurma imkanı olacak. Burada en önemli faktör, bankaların bu müşterilere kredi vermeye cesaretleri olup olmadığı. Şu anda bankaların kredi verirken oldukça sağlamcı davrandığını düşünürsek, bunun en azından ilk altı ay için pek mümkün olmayacağını düşünüyoruz
Kredi politikaları sıkılaştı
Bankaların kredi/ kredi kartı başvurularını değerlendirirken daha muhafazakar davrandıklarından bahsetmiştik. Kredi faizlerinin, geçmiş dönemlere kıyasla artmış durumda olmasına rağmen verilen kredilerin geri dönüş riskinde de bir artış olduğu için, bankalar borcunu geri ödenme olasılığı %100’e yakın tüketicileri tercih ediyorlar. Bu durumda tüketicilerin geçmiş kredi / kredi kartı geri ödeme performansları önem taşıyor.
Geçmiş performans referans noktaları
Bankalar, kendi veri tabanlarının yanısıra KKB ve TCMB veritabanlarından da gerçek ve tüzel kişilerin geçmişe dönük kayıtlarını takip edebiliyorlar.
Referans veri tabanlarının en kapsamlısı KKB kayıtlarıdır. Başvuru sırasında KKB kayıtlarında gecikmede kredisi veya kredi kartı ödemesi bulunan tüketicilerin başvuruları veya kefaletleri kabul olmuyor. Eğer söz konusu gecikme artık devam etmiyorsa, ancak KKB kayıtları güncel değilse ilgili kaydın düzeltilmesi gerekiyor.
KKB kaydını ancak kaydı yaratan banka veya kurum düzelttirebiliyor. Kaydın hangi kurum tarafından yaratıldığını başvurunuzu değerlendiren kurum söyleyebilir. Üye banka, KKB’ye Müşteri İtirazları Değerlendirme Sistemi (MİDES) aracılığı ile başvurursa, kayıtlar 120 dakika içerisinde güncellenir. Kurumun kaydı kendi kayıtlarında güncelleyip, daha sonra rutin KKB güncellemeleri sırasında KKB’ye iletmesi durumunda ise takip eden ay içerisinde güncellenecektir. Bu yüzden kaydın düzeltilmesi ile ilgili talepte bulunurken, kurumun bunu MİDES aracılığı ile yapmasının altının çizilmesi faydalı olacaktır.
KKB kayıtların gecikme sıklığı da bir başka kriter
Başvuru sahibinin mevcut kaydında bir sorun olmasa bile, son bir sene içinde (veya kurumun kredi politikalarına göre son altı ay da olabilir) kaç defa gecikmeye düşüldüğü veya başvuru sahibinin en kötü gecikme durumunun ne olduğu da başvuru değerlendirme sürecinde belirleyici bir referans olacaktır. Özellikle kredi politikalarının çok sıkılaştığı şu dönemde, kredi kartı son ödeme tarihlerine yeterli özeni göstermedikleri için kredi / kredi kartı başvurularının olumsuz yanıtlanması nedeniyle mağduriyet yaşayan kişilere rastlamak mümkün.
TCMB kayıtları kapsamı hakkında yardımcı olacağını düşündüğümüz açıklayıcı bilgiyi sizlerle burada paylaşmıştık. Gerçek ve tüzel TCMB kredi kaydının düzeltilmesi konusunda yapılması gereken detaylara buradaki yazımızdan ulaşılabilir. İlgili yazımızda da sizlerle paylaştığımız gibi TCMB kayıtlarından borçlarını ödemeyenler 5 yıl, ödeyen kişiler ise 3 yıl sonra çıkabiliyor.
Yasal takip süreci hakkında bilinmesi gerekenler
Kanuni takip statüsü gecikme statüsünün en son basamağıdır. Alacaklı kurum yasal yollara başvurarak (icra, haciz vb.) borcun tahsiline yönelir. Bu aşamaya geçildiğinde temerrüt faizinin yanısıra yasal süreçleri takip eden avukatın veya avukatların vekalet ücretleri, mahkeme masrafları gibi ek masraflar ile karşılaşılır. Sırf yukarıdaki masraflar için bile yasal takibe düşmemek için çaba gösterilmesi gerekir. Kanuni takipe uğrayan gerçek ve tüzel kişi yukarıdaki bahsi geçen maliyetlere katlanarak borcunu ödese, bile kişinin kredibilitesi ciddi bir zarar görür.
Borç ödense bile yasal takip süreci sonrası eski güzel günlere dönüş çok zor. Normal gecikme statüleri sadece KKB veritabanında yer alırken, kanuni takip kayıtları hem KKB, hem Merkez Bankası veritabanında yer alır. TCMB kayıtlarının aksine KKB kayıtlarının zaman aşımı nedeniyle silinmesi gibi bir uygulama söz konusu değil. Bankalar, kendi müşterilerine ait performans kayıtlarında da bu zaman aşımını uygulamıyorlar. Kanuni takibe uğramış gerçek veya tüzel kişiler kredi pazarında likidite açısından aşırı bir bolluk yaşanmadıkça, geçmişteki kanuni takip kayıtları nedeniyle bankalar ve kredi veren kuruluşlar ile tekrar bir kredi ilişkisi girmekte zorluklar yaşıyorlar. Sicil affı ile bu kayıtların silinmesi yönünde bir yaptırım söz konusu olabilir ancak sistemsel bir açık bularak bu tür geçmişe dönük veriye ulaşmalarının önüne geçmek imkansız gibi birşey. Sonuçta banka red nedeni olarak başvuru sahibinin geçmişe yönelik kanuni takip kaydı değil de kredi politikaları gibi net olmayan bir açıklama yapabilme özgürlüğüne sahip. Bazılarınızın bileceği gibi kredi veren kurumların kredi politikaları ticari sır olarak değerlendirilir ve bunu üçüncü şahıslara açıklama yükümlülükleri de yoktur.
Borcunu taksitlendirenler de mağdur
Bir de teknik olarak yasal takibe uğramadıkları halde hükümet tarafından çıkartılan düzenlemeden yararlanarak borçlarını %50 faizle 12 ay eşit taksitler ile ödeyip kapatan tüketiciler var. Bu müşterilerin ilgili düzenleme gereği üç sene dolduktan sonra kayıtlarının silinerek tekrar bankacılık sistemine dahil olabilmeleri gerekirken, KKB kayıtlarında yer aldıkları için bu kişilerin başvuruları bankalar tarafından çoğunlukla red oluyor.
Azami özen ve dikkat önemli
KKB ve TCMB veritabanı kayıtları, bu kayıtların düzeltilmesi ile yapılması gerekenleri sizlerden gelen soruların yoğunlaştığı konulara göre bir araya toparlamak istedik. Burada amacımız özellikle şu dönemde gecikmeye veya kanuni takibe düşmemek için azami özen göstermek gerektiğinin altını çizmek. Tüketici finansmanı ürünlerini kullanırken azami özen göstermek kişinin şahsi kredibilitesi için özen göstermesi anlamına geliyor. Özellikle kanuni takibe düşmemek konusunda zamanında özen gösterilmemesi durumunda, tüketicilerin hem borçlarını yüksek maliyetler ile ödemek zorunda kalacaklarını, hem de ödeseler bile şu anki uygulamalara göre tekrar kredi alabilmeleri için uzun ve zahmetli bir sürece gireceklerini bilmeleri gerekiyor.
benim bir bankaya hala borcum bulunmakta.bu yasadan bizim gibilerde faydalanabiliyormu?tşk ederim.
@Adsız // 11 Ocak 2009 Pazar 18:11
Sicil Affı borçlarını geri ödemelerini tamamlamış tüketicileri ve onların TCMB veritabanı katıtlarını kapsayacak. Mevcutta devam eden borç ve gecikmelerin silinmesi gibi bir şey söz konusu değil.
2005 YILINDA YASAL TAKİBE ALINMIŞ OLAN BORCUMU TAKSİTLENDİRİP O DÖNEMDE ÖDEDİM. FAKAT HALA BANKALARA YAPTIĞIM KREDİ BAŞVURULARINDAN RED ALIYORUM. BU KAYIT NE ZAMAN SİLİNİR VEYA KAYDIN SİLİNMESİ İÇİN NE YAPABİLİRİM. YENİ YASALAŞAN SİCİL AFFI NE ZAMAN UYGULAMAYA KOYULACAK? BU KONUDAKİ YORUMLARINIZI BEKLİYORUM TEŞEKKÜR EDERİM.
merhaba benim geçen yıl kredi kartımda 3 aylık gecikme yüzünden idari takibe alındığımı ve kartımın iptal edildiğini söylediler hiç bir yasal işlem başlamadan borcumu ödedim ve ne yazıkki kkb ye bildirmişler bankaya kkb kayıtlarımın düzeltilmesi için 4 kez müracat ettim bankada bana kkb kayıtlarımın düzeltildiğini söylediler ama halen olumsuz çıkıyor bu sicil affının bana bir faydası olurmu yardımlarınız için şimdiden teşekür ediyorum
@Adsız//23 Ocak 2009 Cuma 18:19
TCMB kayıtları yasanın resmi gazetede yayınlanması ile güncellencek. Ancak KKB kayıtlarıyla ilgili boyle bir güncelleme beklenmiyor.
@özgür duman//24 Ocak 2009 Cumartesi 11:32
İçinde bulunulan dönem nedeniyle yakın zamanda yaşadığınız bu takip nedeniyle bankalar size kredi vermek konusunda çekimser davranabilirler. Önerimiz başvurularınız hesap ilişkisi içersinde bulunduğunuz bir banka ile elden ve borcunuzu ödediğinize dair belgeler ile başvurmanızdır.
21.03.2005 de kredi kartı borcumu ödedim sicil affının bana faydası olacakmı teşekkürler ömer birsen bilgilendiriseniz memnun olurum
resmi gazetede yayınlandı sanıyorum sicil affı ancak bankalar hala kendilerine bir haber gelmediğini söylüyorlar. ve ne yapılacağı konusunda çokta fazla bilgi vermiyorlar. babam geçen sene tüm borcunu ödedi şu anda hiçbir bankaya borcu yok sanırım bu aftan yararlanabilir. ancak bankaya kredi başvurusu için gittiğinde henüz ellerine birşey ulaşmadığını ve kara listede gözüktüğünü söylediler. sanırım bu af pekte bir işe yaramıyor
2003 yılında kredi kartımı geç ödememden dolayı idari takibe alındım. İcra gelmeden ödedim.Kredi kartlarımı 2007 yılına kadar kullanıp kapattım.şimdi bir bankadan kredi talep etmek istediğimde karşıma idari takibiniz var veremeyiz diyorlar. Bu sicil affı benide olumlu yönde etkilermi yoksa kaç yıl daha beklemem gerekiyor..ilginize teşekkürler..
@Ziyaretci // 09 Şubat 2009 Pazartesi 13:36 Eğer ilgili banka idari takibin sona erdiğine dair kaydı her iki veritabanında da güncellemisse TCMB sizin bir şey yapmanıza gerek kalmadan sicil affını uygulamaya alacaktır. KKB veritabanı sicil affı kapsamında olmadığı için kredi veren kuruluşlar buradki kayıtları referans alıp kredi başvurularınızı reddedebilirler.
30 mayıs 2006 tarihinde ziraat bnk.beyşehir şb.ne ait 500 tl.cekim karşılıksız cıkmıştı,fakat 3-4 gün sonra elden ödedim.ceki müşteriden geri aldım.bankaya teslim etmemişim.ödenmiş ceki nereye koydugumu bilemiyorum,ve bulamıyorum.ben besicilik yapmaktayım.kredi almak için müracaat ettim.bu olayla karşılaştım.ne yapabilirim.bilgilendirirseniz memnun kalacam şimdiden tşk.ler
@hüseyin kasar //11 Şubat 2009 Çarşamba 22:20
Çek işlemleri malesef uzmanlık alanımıza girmiyor. Çeki bulamıyor olmanız büyük talihsizlik ancak çeki yazdıran kişi ile beraber ilgili bankaya başvurmanız yardımcı olabilir.
mrb site sakinleri açıkcası çıkan bu yasa hiç bir işe yaramamakla beraber bir göz boyamadır çünkü merkezbankası kendi bünyesindeki bulunan kayıtları silindiğini yasa gereği beyan etmiştir ancak mevcut bankaların ortak oldukları kkb denilen kredi sorgulama nedeniyle önceki tarihlerde sorun yaşamış yada takip görmüş olan kişiler en az 5 yıl süreyle sistemden silinmemekle beraber hiç bir taleptede bulunamıyor onun için çıkan yasa ben gibi çoğu arkadaşımızın işine yaramıcak 5 yıl sonra kkb kayıtları silindikten sonra kredi kartı ve kredi değerlendirme alınacaktır
türkiyede devlet ticaret yapıyor bana göre. ben sıkıntıyada düşmüş olsam borcumu ödemişim. neden sıkıntıya düştüğümüzü kimse tartışmıyor. devletin ekonomik yetersizliğinden dolayı işleri bozulan dürüst esnaf borcunu ödeyemedi. banka faizleri zaten tavandaydı.(aylık %10) devlet ne kolaylık sağladı. koca bir hiç. faizler katlanarak büyüdü. 5000 tl borcu banka takside böldü;sonuç 24 ay için 10000lira. adam 5 i ödeyemiyor 11 i nasıl ödesin. nasıl bir sistem bu anlatırmısınız…
Benim gariban memet ağamda sevinir sicilim silindide kredi çekecem diye, insanları aptal yerine koyanlara yazıklar olsun!!!
meriç:benim de 2006 yılında garanti bankasından aldığım kredi kartı ile ilgili bir sorunum oldu takibe girmişim ama borcumu hemen ödedim. garanti bankasından borcu yoktur kağıdı da aldım. 2 yıldır yapı kredi bankasıyla çalışıyorum dost hesabım var maaşımı burdan alıyorum.26.02.2009 da kredi başvurusunda bulundum red cevabı aldım sebebini sorduğumda kredi kartı borcunuzda düzen sizlik olduğunu kkb yi söylediler borcm yok dememe rağmen havada kaldı sözler elde var sıfır ne yapabilirim şimdiden yardımınız için teşekkür ederim.
@Adsız // 19 Şubat 2009 Perşembe 12:07
Bankalar TBB tarafından dün yapılan açıklamada da belirtildiği gibi kiminle borç alacak ilişkisi içine girebilecekleri konusunda serbesttirler.
Bizle paylaştığınız açıklamaya göre kkb kayıtlarınızda kredi kartları ile ilgili olarak düzensizlik görmeleri nedeniyle kredi politikaları gereği red etmişler. Banka’ya borcunuz olmadığına dair evrağın kopyası ile başvurarak başvurunuzun tekrar değerlendirilmesini talep edebilirsiniz.
2006 yılında 3 adet senedim protesto oldu senetleri benden alan vatandaş bankaya vermiş banka şubesi ödenmediği için protesto çekmiş ben senetleri verdiğim firmaya o dönemde borcumu ödeyip senetlerimi geri aldım şu an elimde fakat senetlerde banka iade diye yazıyor yani biz ödeyemeyince banka senetleri prototo çekip firmaya iade etmiş ben neyapmam lazım bu silinirmi yoksa müracaatmı etmem gerek
@Adsız//19 Şubat 2009 Perşembe 21:37
Süreçte size yardımcı olabilmesi için ilgili bankayla görüşmenizi öneririz.
Bankalar bu konuda yanlış yapıyor, en azından riski az olanlara kredi vermeli,bu şekilde sosyal patlamalar körüklenir zaten insanlar son hadde, hükümet bunun önüne geçmek için gerekirse zorlayıcı kanun koymalı, bankaya gitde işsize borç ver demiyoruz
ARKADASLAR ATALARİMİZ NE DEMİŞ AYAĞİNİ YORGANINA GÖRE UZAT. BIRAKIN BU BANKA İŞLERİNİ ALGÜLÜM VERGÜLÜM ÇALİŞİN. BU BANKALARİN GÖZÜ ÜÇ BES KURUŞUNUZDA. PARAN YOKSA OLMAYAN BİR PARAYLA NE İŞ YAPIYORSUN. SONRADA İŞİN İÇİNDEN ÇIKILMIYO ÖDE ÖDE BITMIYO.. HERKES BANKALARA BORÇLU .. BORÇUN GECİKİYO DİYE SANA BİR İHTAR KAĞİDİ GÖNDERİYOLAR ONADA 50 ..60 YTL PARA İSTİYOLAR AVK VERİYOLAR BORÇ ÜÇE KATLANIYO..
bankacılar ve merkez bankası nın yalan beyanları arasınada kaldık futbol topu gibi şutluyorlar hükümet hemen gerekli uyarıyı yapsın. hükümet gerekli ağırlığını koysun. bankacıların devlet memurlarına olan düşmanlığı had safaya ulaşmıştır. sicilimiz temiz ikenede zaten kredi vermiyorlardı. nasıl üçkağıtçılara kefil olduksa ozaman şakır şakır verdiler sonrada icra geldi. türk bankacılık sistemini protesto ediyorum.
sicil affı çıktıktan 1 hafta sonra borcumu ödedim. ama sicilimden daha silinmemiş. borcum olmadığı halde bile sicilim duruyor. sicilimin silinmesi için ne yapmamız gerekiyor.bilenler lütfen yazsın…
2005 ve 2006 yıllarında sicilim bozuldu. en son gecikmeli bir borcum vardı takibe düşdüğü ekranda güründüğü tarih itibarı ile ilgili şubeye başvurarak borcumun tamamını ödeyerek borcu yoktur aldım. Bu yazıdan sanra tarfıma takibe düştüğüme daik tebliğgat geldi. yazıyı göstererk işlemi kapattık. ancak sorgulamalarda halen takip olduğu, merkez bankası kayıtlarında dosyaların kapadığı bizler için birşey ifade etmez denilmektedir. ancak. Bankalar iflas etiğinde devlet güencesi oluyorda, neden bu tür borç kapatmalarda Merkez bankası bizi ilgilendirmez. Sy. Başbakanın söyledikleri bizim ekranlara yansımıyor denilmektedir. Bu kişisel davranışarın bankalara verilen yetkilerinin ve Mrk. bankası kayıtlaınınmı yoksa özel 9 Banka sorgu sisteminin mi daha önemli olduğunun belirlenmesi gerekmezmi. Madem özel sorgu sistemleri var neden İflas durumunda Devlet güvencesine sığınılıyor. Sorgulama sistemine gerekli düzenin getirilmesini temenni ediyoruz.
BENCE HEPSİ BİR DÜZMECE PARALARI TAHSİL ETTİLER SİCİL AFFI FALAN YOK
AMA YİNEDE SİZ BORÇLARINIZI ÖDEYİN
2005 yılında yasal takibe alındım ve aynı sene içinde borcumu ödedim şimdi 2010 5 sene geçmiş aradan kredi başvurularım olumsuz geliyor nerde bu sicil affı merkez bankasından siliniyormuş ama diğer bankaların hepsinde hala gözüküyor sicil affı çıksa ne olur çıkmasa ne olur yine kredi kullanamıyoruz başbakan sicil affı diye bağırıyor
Bu garanti kadar İLGİNÇ bir banka daha bilmiyorum . bir kaç bankayla sorunlar yaşamıştım .. Tüm borçlarımı kapattım .. btün bankalar negatif kayıtlarımı sildikleri halde hala garantinin negatif kayıtları duruyor … Sadece bu yüzden kredi çekemiyorum .. Garanti bankasının “Banane ya ben alacağım parayı bilirim müşteri 2. planda” politikasından bir an evvel vazgeçmesi gerektiğini düşünüyorum şikayetimvar.com a bakın en çok hangi bankadan şikayetciler. ?Aslında Halkın bu tür işletmelere karşı tavır alması gerekli .. Belki o zaman “Biz nerede hata yaptık ” derler .. Yoksa Bu su böyle akar .. bizim gibi eski madurlarda bakar …
biz adam olmayızz
herkes aynı gun ıcınde fazla degıl her ılden 100 kısı aynı gun kartları ıptal etsınler bakalım mılletın yuzune bakmayanlar nasıl yalıyolar seyredın ama toplum olarak koyun mılletız ama dgr benım var senın de olmasın zıhnıyet oldugu surece bunların gecım kaynagı zaten kredı kartları oyuzden bence herkes ıptal etsınler
hay ağzına sağlkkkk………..
ınsanların 18 yas ustu herkes bankalara borclu calısıp kazanamıyo borcunu odeyemıyo ekonomı her gecen gun bozuluyo kar kazanc dusuyo ınsanlar guvenmıs eskı kazanclara gore borclanmıs sımdıde odeyemıyo bankalar da sagolsun yapılandıralım deyıp yuksek faızle yapılandırıyo ınsanların karı kazancı dusunce nasıl odıyecek sagolsun hukumet herkesı merkezden fısledı kıredıde verdırmıyo ınsanlar ne yapacak madem merkezden fıslenecektı hukumet 9 yıl once neden yapmadı pıyasada guven kalmadı baba ogluna guvenmıyo kımse yatırım yapmıyo zarar ederım dıye karlı kazanclı ıslerde akplılerden kımseye kalmıyo ne olucak soruyorum sıcılı bozuk ınsanlar ve esnaf cogaldı banalar pra saacak ınsan bulamıcaklar bu arada esnaf batacak bankalarda batacak herkesın sıcılı bozuk bırakın sıcılı kıredı basvurusuda bırkac sefer basvurunca bıle problem oluyo ne olucak sonuc ınsanlar ve esnaf bıttı bankaların serbes kalmasını merkezden ayrılmasını dılıyoruz sıcıllerınde duzeltılmesını basvuruların degerlendırmeye alınmamasını yoksa ekonomık kaos cıkıcak herkes batacak bıran once onem lınmasını saygılarımla
şikayetim yapı kredi aş ye defalarkez borcu yoktur belgesini istememe rağmen telefona bakan personel ler bizim güvenliğimiz için gerekli bilgileri aldıktan sonra bizlere ya posta yada faks yolu ile bizim tercihimize göre değerlendirmelerine karşın borcu yokturu ulaştırmıyorlar örneğin durumun aciliyetini bildirmeme rağmen faks numarasını da vermeme rağmen gün içerisinde faks yolu ile borcu yokturu ulaştıracaklarını demelerine rağmen bir türlü ulaştırmıyorlar birde her aradığımızda farklı isimler çıkıyor karşımıza sorduğumuzda belirttiğiniz faksa borcu yokturu yolladık sistem iletti görünüyor deniliyor fakat tabii bize ulaşan birşey yok hayır ulaşmadı faksın dibinde sabahtan beri bekliyorum dediğimde suçlu faks oluyor yoğundur yada faksınız arızalı olabilir gibi komik yalan larla oyalama yapılıyor anlamıyorum hakkımız olan birşeyi istiyoruz neden verilmiyor farklı faks numarası veriyorum orada da sorun oluyor ben ce sorun bize sorun var diyenlerde amaç nedir gaye nedir neden bir an önce borcu yokturumu istiyorum birde meil atın dediğimde meil ile gönderimi kaldırdık diyorlar ya faks ya posta bence art niyet burada neden meil değil teknolojinin uzay çağında yaşadığımız şu günlerde ve yıllarda neden taş devrindeki posta ve faksla bizlere ulaştırılması isteniyor buda ayrı bir artışma neyse artık bu biran önce dikkate alınırda bizde rahatlarız
telefon numaramı bildiği halde garanti bankası bankamatik kartımın süresinin bittiği halde fakat göndermediği halde içinde esnek hesabı sürekli olarak artmış ama ben 1 sene önce kapatmıştım fakat kapanmamış aylar geçtikçe eksiye düşmüş tesadüfen kredi çekmek isterken başka bankadan öğrendimki yasal takipte olan dosyam varmış bu durumda suçlu benmiyim bankamı
bunların hepsi uckagıtcı dolandırıcı
devlet bankalar elele kol kola vatandaşı soyma peşinde
bu nasıl sacmalık birkaç gün ödeme gecikince hemen kara listeye alıyorlar.bende avrupadaki bankalarla çalışıyorum.senelerce kara veya ak listeleri yok.sanırım bundan dolayı avrupayı geriden takip ediyoruz
sanırım bu tür temerrüt kara liste sadece türkiyede avrupanın çok ülkesinde böyle bir uygulama yok. kredi kartı alamayan kredi kullanamayanlar tefecilere .yöneliyor.yeni bir kanunla bu tür olumsuzluklara dur demeli. saygılarımla
önce seni kandırıyorlar sonra bir tekmede onlar vuruyor