web statistics

Kredi Kartı Sicil Affı Geliyor mu ?


Güncelleme : Sicil affı yasası 28.01.2009 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu af uyarınca Merkez Bankası’ndaki sicil kaydınız müraacata gerek kalmadan silinecek ! Sicil affıyla ilgili tüm yazılarımı okumak için buraya tıklayın.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından bir süredir üzerinde çalışılan Sicil Affı Yasa Tasarısı‘na, kara listeye giren kredi kartı mağdurlarının da dahil edilmesinden bahsediliyor.

Ticaret Bakanlığı aslında bu tasarıyı esnaf ve tüzel kişiler için hazırlıyordu. Bu şekilde kara listeye girmiş esnaf ve tüzel kişilerin içinde bulunduğumuz dönemde bankalar ile tekrar temasa girerek ekonomik faaliyetlerini geliştirme imkanına kavuşması ve dolaylı yoldan ülke ekonomisinin ivme kazanmasına imkan sağlaması planlanıyor.

>Ankara Ticaret Odası Başkan Sinan Aygün yine iş başında

Sinan Aygün kamuoyunda tüketici haklarına yönelik yürüttüğü kampanya ve çözümlerle oldukça tanınıyor. Görünüşe bakılırsa, Sinan Aygün’ün bu konudaki çalışmalarına Ergenekon davası bile engel olabilmiş değil. Sinan Aygün söz konusu yasa tasarısı ile ilgili yaptığı açıklamada “‘Yeni yasa tasarısına bankaların 5 yıl süreyle kredi ve kredi kartı taleplerini karşılamadığı kart mağdurlarının da eklenmesi gerekiyor. Bu öneriye, Başbakan ve Sanayi Bakanı da sıcak bakıyor.” demiş.

Af kapsamına alınması beklenen mağdurlar kim?

Okurlarımız arasında takip edenler varsa, kredi kartı borçlarının ve gecikmiş alacakların tavan yaptığı dönemde, tüketici yasasında yapılan değişiklik ile kredi kartı borcu yüzünden bankalarla sorun yaşayan kart sahiplerine, bu borçlarını yüzde 50 faizle, 12 ayda ödeme imkanı sağlanmıştı. Bu taksit imkanından faydalanmanın bazı dezavantajları vardı, yasada yapılan değişiklikle borçlarını 12 ayda ödeme planını tercih eden tüketiciler aynı zamanda borçlarını temerrüde (borç ödenmediği için artık akti faiz değil çok daha yüksek olan temerrüt faizi uygulanır)düşürmüş oldular.

Kısaca kredi kartlarını 12 ay taksitle yeniden yapılandırma imkanı bulan tüketicilerin çoğu bu tercihleri neticesinde temerrüde düşerek, bankalar tarafından oluşturulan kkb ve tcmb veritabanlarına girdi. Daha önce konuyla ilgili yazı ve yorumlarımızda bahsettiğimiz gibi, kredi veren kuruluşlar bu veritabanlarında yer alan kayıtları yeni kredi kartı ve bireysel kredi başvurularında referans olarak dikkate alıyorlar. Bu veritabanlarında bilgileri yer alan tüketicilerin kayıtlarındaki detaylara göre, yeni kredi ve kredi kartı talepleri red edilebiliyor veya başvurularının kabul edilmeleri için ilave teminatlar istenebiliyor.

Söz konusu veritabanı kayıtlarından çıkmak için borcu ödeyemeyenlerin 5 yıl, ödeyenlerin ise 3 yıl beklemesi gerekiyor. T.C. Merkez Bankası, bir kamu kuruluşu olarak bu süreden sonra sözkonusu kişilerin isimlerini listeden çıkartırken benzer hatta bazı durumlarda daha detaylı bilgiler içeren kayıtları kendi veritabanlarında da tutan bankaların çıkarma zorunluluğu bulunmuyor. Bu nedenle de kimi bankalar ismi bir kez bu listeye girenlere bir daha kredi kullandırmayabiliyor. Tüketici yasasından yararlanarak, borçlarını taksitlendiren 2 milyona yakın kart mağduru, Merkez Bankası’nın oluşturduğu listede yer almazken, bankaların kendi aralarında oluşturduğu referans sisteminin (Bankalararası Kredi Referans Sistemi) kayıtlarına girmekten kurtulamadı.

Bir müşteri segmenti kredi sisteminin dışında tutuluyor

Uluslararası kredi polikaları incelendiğinde, kredi kartı borçlarını çıkartılan yasadan faydalanarak 12 taksitte geri ödeyen bu müşterilerin çoğu subprime olarak değerlendirebilecek bir müşteri segmentine giriyor. Tamam, bu kişilere tekrar kredi kartı vermenin etik ve sosyal sorumluluklar açısından bazı sakıncaları olabilir, ancak kredi veren kurumlar bu müşterileri ayrı bir segmentte değerlendirerek farklı fiyatlamalar ve limitler ile tüketici finansman ürünleri kullandırmaları ve sisteme kazandırılmaları hala mümkün. Teori ve pratik uygulamadaki farklılıkları, bu konuda ne kadar haklı veya hatalı olduğumuzu ancak çıkarılacak sicil affı kapsamına yukarda bahsettiğimiz 2 milyona yakın kişinin dahil olması durumunda ve bu kişilerin bankacılık sektörü ile tekrar kredi ilişkisine girmesi durumunda görebileceğiz.

Basit mantıkla yaklaşıldığında bu kişiler kredi kartlarını kullanırken sorun yaşamış olsalar dahi, borçların yeniden yapılandırılması durumunda borçlarını kapatmış yani borçlarına sadık tüketicilerin, borcunu ödemeyenler ile bir tutularak kredi sisteminden dışlanması ne kadar doğru tartışılır.

“Kredi Kartı Sicil Affı Geliyor mu ?” üzerine 11 yorum

  1. TuketiciFinansman.net ye yazılarınızı genellikle okurum ve çok da aydınlatıcı hepimizin bilmesi gereken konular olduğu aşikar bunun için önce teşekkür ederim bizim esnaf olarak bütün yetkililerden bir ricamız var biz diyoruzki kara liste cezası borcunu geç de olsa ödeyen bir kişi 3 yıl çıkamıyor dediniz yukarda okudum çok ağır değilmi çok ağır nedenmi banka krediyi verdi ben aksattım zaten belli bir teminat karşılığı vermiş kaybı yokki benden faiziyle tahsil ediyor zaten. tabiki bu benden kaynaklanıyor kendi cezamı kendim çekiyorum borcunu hiç ödemeyen belliki geneli art niyetli o kara listeden çıkmasın ama ödeyende 3 sene cezalanmasın mesela borcunu ödedikten sonra cezası 6 ay olsun ikincide 12 ay olsun 3 yıl yapıpda insaların hayatını karartmasınlar 3sene karaliste borcunu ödeyene gerçekten çok ağır ceza bu kadar sürede kimse ayakta kalamaz ticari olarak ölür gider. saygılar sunarım

  2. Bu bankalar zaten borçlarını faiz adı altıonda fazlasıyla aldyorlar ve aldılar da. aslında sadece sicil affı değilde bu sicil affıyla beraber borçların ya tamamını yada belli bir kısmını affedip silmeleri gerekmektedir. bzler zaten bu borçu ana parası dahil olmak üzere faiziyle birlikte fazlasıyla ödedik. ve halen de ödemeye devam ediyoruz. yaptığınız çalışmaları takdir ediyorum kolay gelsin.

  3. bundan iki yıl kadar önce x bir bankanın kartını kullanıyordum,üç ay kadar ciddi bir mali sıkıntı atlattım 2 ay 1,400 tl civarı günü gelmiş borcumu ödemeyemedim 3.ayın sonnda atm den para yatırmak için gittiğimde karta el koydu.bankayla temasa geçtim işte kartınız iptal edildi borcunuzu ödemeniz gerekiyor falan dediler,günü gelmememiş taksit toplamlarıyla beraber 1,920 tl ödeyip hesabımı kapattım.sonra ne mi oldu kara listeye alınmışım….
    olsun şimdi hiç borcum yok ve çok rahatım….

  4. selam arkadaslar bende x bankadan kredi kartım vardı borcumu temmerrutle beraber cok fazlasıyla ödedim 2 sene gecti uzerinden bencede bu 3 yıl cok fazla biz hırsızlık yapmadık ama virüslu gibi olduk nereye hangi bankaya gitsek ret cevabı neyse fazla uzatmıcam bugünden itibaren yeni yasa çıktı bence bu kara listedekiler bir daha düşmez aynı hataya daha dikkat eder iyi gunler diliyorum

  5. babam kara listede idi. af çıktıktan sonra bankaya müraccat etti ki şu anda hiçbir bankaya borcu yok. ancak hala merkez bankasından bir yazı gelmediğini söylediler. sanırım bu af pek doğru değil. ayrıca birçok kredi kartı mağduru bankalar tarafından kandırılıyor. elimizde olmayan sözlemelerin ne olduğunu hiçbirimiz bilmiyoruz. kredi kartı limitlerimiz bir şekilde bize bir oyunlar otomatik olarak arttırılıyor ki sanırım böyle bir şeyin yapılmaması gerekli kanunda böyle bir madde var. çok emin değilim ama. en iyisi bu faizler düşürülmesi gerektiği gibi ayrıca borcunu ödemek isteyenlerde taksitlendirme yapılarak ödeme kolaylığı sağlanmalı. bazı bankalar bunu yapıyor. ancak bazıları temerrüt faizi alabilmek için buna yanaşmıyor. ancak avukata düştüğünüz zaman taksitlendirme yapabiliyor. kartsız ve borçsuz günler diliyorum herkese.

  6. af çıktı resmi gazete yayınlandı ancak bankaların eline hala bir şey gitmedi. ve af sanırım çokta fayda etmeyecek. yani bir nevi kredi kartı mağdurlarının bir müddet susturulması düşünüldü. ne yapılması gerektiğini hiçbir banka bilmiyor. sadece size bankamıza bir yazı gelmedi demekle yetiniliyor. ancak merkez bankasının sitesinde kendiliğinde silineceği ve birşey yapılmaması gerektiği yazıyor. çok karışık ve sanırım çokta yanıltıcı bir af. doğrusu nedir kimse bilmiyor? sanırım çoğu kimsede bu aftan yararlanamayacak. yani yine aynı şekilde herşey devam.
    kartsız ve borçsuz günler diliyorum

  7. bir yakınıma bankadan bir telefon gelmiş 4 senedeir ödeyemediği ve ana parası 4000tl olan faizleriyle 21000tl olmuş.telefonda 4000 yatırırsa borcunun silineceği ve hatta bu 4000 i taksitlede kapatabileceği söylenmiş.bense hala babamın avukata düşen kredi kartı borcunu ödüyorum.madem öyle bişey var ben neden faiz ödüyorum.bankalara soruyorum böyle bir yazı gelmedi diyolar.ben hiç bişey anlamadım

  8. @Adsız //11 Mart 2009 Çarşamba 17:08
    Avukatlar müdahil olduğunda hiç bir şey avukatın anlattığı şekilde değildir.
    Kriz öncesi bir çok banka tahsili mümkün olmayan alacaklarını yani zaten zarara atmış oldukları alacakları belli ücret karşılığı firma ve avukatlara sattılar. Bu firmalar ne kurtarsak kardır misali borçluları tespit edip borcun belli bir kısmını tahsil etmeye çalışıyorlar. Arkadaşınızı da böyle bir firmadan aramış olabilirler.
    Sicil affını kullanarak ulaşabildikleri müşterilerden tahsilat yapmayı umuyorlar bu büyük indirimlerin sebebi de o.
    Sizin durumunuz ile aynı değil malesef.

  9. slm bende kredi kartı magduruydum ama şükür af denilen aldatmacadan önce ödedim ve kara listeden silindiğime dair yazımıda almama ragman kredi talep etiğimde hala idari takipli olarak gözüküyorum ve kredi alamıyorum bu sicil affı banka yöneticilerini kurtarmak amaclı olup magdurlara hizmet etmememktir ve bu x partisisin oy için düzmecesidir tskler

  10. arkadaşlar devletin kredi kartına af getirmesi hiç bir şey farkettirmiyor çünkü belli başlı bir çok bankanın ortak olarak kullandığı bir sistem var yani merkez bankasının yanı sıra bankalarda kendi kendilerine sicil tutmaya devam ediyor öyle 3 yıl falanda değil sözde 5 yıl ama yinede sistemden görebiliyorlar yani düştünmu ALLAH yardımcın olsun gerçi sistemde adınızın olması da sorun değil çunku 1997 senesinde kredi kartında bende sorun yaşadım ama o zamandan bu yana 2 araba birde iş yeri satın aldım banka kredisiyle ve bir o kadarda kredi kartı gonderdiler ben istemediğim halde yani eğer dürüst insansan ALLAH yardıncı oluyor

  11. kredi katımın takibe düşünce tüm borçlarını kapattım..fakat adım hala kara listedey miş..5 yıl da silinmeyecekmiş.bankalar birliği bu affı kayda almııyor galiba..

Yorumlar kapalı.