web statistics

2014 trafik cezası affı için nereye başvurulacak?


11 Eylül 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6552 sayılı Kanunla, trafik cezalarına af geliyor. Cezaların düşük bedelli olanları silinirken, diğerlerini yapılandırmak için vergi dairelerine başvurmak gerekiyor.

120 TL altındakiler otomatik siliniyor

Hükümetin eylül ayında çıkarmış olduğu yeni torba yasa uyarınca ödenmemiş trafik cezalarına af geldi. 31 Aralık 2013 tarihinden önce kesilen 120 TL ve altındaki trafik para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu uyarınca kesilen cezalar, köprü ve otoyollardan geçiş ihlali cezaları ile 12 TL altındaki ihlalli geçiş ücretleri başvuruya gerek olmadan silinecek.

120 TL üzerindekiler için vergi dairesine gitmeniz gerekiyor

30 Nisan 2014 tarihinden önce taahhuk eden trafik para cezaları, karayolu taşıma para cezaları, köprü ve otoyol geçiş ihlali cezaları, motorlu taşıtlar vergisi (ayrıca bu vergiye bağlı gecikme ve faiz ve zamları) ve 11 Eylül 2014 tarihi itibariyle zorunlu araç muayenesi geciktirilmiş araç muayene borçları da torba yasa kapsamına geriyor. Ancak bu borçlar aşağıdaki şekilde yeniden yapılandırılacak. Trafik cezaları ve MTV’nin asıl tutarlarının tamamı ödenecek, gecikme faizi ve gecikme zamları ise Yİ-ÜFE esas alınacak tekrar hesaplanacak ve sadece bu tutar ödenecek.

Yapılandırmadan yararlanmak isteyen araç sahiplerinin 1 Aralık 2014 tarihi mesai bitimine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunması gerekiyor. Başvurular internet vergi dairesi www.gib.gov.tr üzerinden, vergi dairesine şahsen veya posta yoluyla da yapılabiliyor.

MTV ve trafik cezaları borçları için araç plakasının kayıtlı olduğu ildeki vergi dairesine gitmek zorunlu değil. Bulunulan il veya ilçedeki MTV tahsil ile görevli vergi dairesine de başvuru yapılabilir.

trafik cezasi

Taksitli ödeme yapılabilir

Kanun kapsamına giren borçlar, borçlunun tercihine göre peşin veya taksitler halinde internet vergi dairesi www.gib.gov.tr üzerinden kredi kartıyla veya vergi dairesi vezneleri ile tahsile yetkili bankalara ödenebilecek. Daha ayrıntılı bilgi için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırlamış olduğu Motorlu Taşıtlar Vergisi Trafik Para Cezası ve Araç Muayenesi Borçlarına İlişkin Rehber‘i (PDF) okumanızı öneririz.